Wij vinden het belangrijk dat er regelmatig contact is tussen ouders en school. Om deze contacten te onderhouden hebben wij de volgende momenten:
- Contactmomenten: We starten het schooljaar met kennismakingsgesprekken tussen ouders en leerkracht. Dit doen we voor ouders die te maken krijgen met een nieuwe leerkracht of leerkrachten. Daarnaast houden wij vier keer per jaar een contactmoment, waarbij de gesprekken van november en april op uitnodiging van de leerkracht is of op verzoek van ouders.
- Gesprekken tussendoor: Wij kunnen ons voorstellen dat u meer tijd nodig heeft om goed geïnformeerd te worden over het werk en/of het functioneren van uw kind. Deze gesprekken kunnen zowel plaatsvinden op verzoek van de ouders, als op verzoek van de leerkracht.
- De zakelijke ouderavond: Een keer per jaar is er een zakelijke ouderavond. De oudervereniging (OV) legt samen met de medezeggenschapsraad verantwoording af over haar werk en het beheer van de gelden. De OV en MR presenteren hun jaarverslag, financieel verslag en de begroting voor het nieuwe jaar. Verder kunt u informatie krijgen over zaken die op school spelen, de festiviteiten die worden georganiseerd en er wordt meestal een actueel thema onder de aandacht gebracht. De onderwerpen die aan de orde komen worden van tevoren met de ouders gedeeld middels een agenda.
- De Info: Elke maand verschijnt er een info. Deze is bedoeld om ouders zo direct mogelijk te informeren over de schoolse zaken en actuele data. De info wordt via de mail naar u verzonden. Daarnaast wordt deze op onze website geplaatst.
- Op onze website kunt u ook veel informatie vinden over onze school: www.obsdetrede.nl.
- Wij werken met een ouderportaal: Parro. Dit is een app waar alleen ouders van de groep toe worden gelaten door de leerkrachten. Hierdoor is er sprake van een afgeschermde omgeving waar we foto's en verhaaltjes zetten, zodat ouders kunnen volgen wat we allemaal doen op school. Verder kunnen er korte mededelingen of oproepjes op komen te staan.
- Dorpskrant. Iedere maand leveren wij een bijdrage voor de dorpskrant in Haule en Waskemeer.
Elke basisschool heeft een medezeggenschapsraad. De MR is een orgaan dat een beetje te vergelijken is met een ondernemingsraad bij een bedrijf. De MR bestaat uit twee geledingen:
-een oudergeleding. Deze wordt gekozen uit en door de ouders van kinderen van onze school en heeft een zittingsperiode van twee jaar.
-een personeelsgeleding. Deze wordt door het personeel uit haar midden gekozen. De directie van de school heeft een adviserende rol.
De MR is bedoeld als een overlegorgaan tussen de school en het bevoegd gezag, sinds 1-1-2007 de Stichting. Over allerlei schoolse zaken kan overleg gevoerd worden. In veel gevallen vraagt het bevoegd gezag de MR om advies, in andere zaken is zelfs instemming van de MR nodig t.a.v. voorstellen van het bevoegd gezag. Ook t.a.v. Schoolplan en Schoolgids is instemmingsrecht van toepassing. Er is een MR-reglement op school ter inzage. Ouders kunnen allerlei zaken aanhangig maken bij de MR. Dit kan o.a. door te mailen naar mr.detrede@comprix.nl .
Onze school heeft een actieve oudervereniging. Het bestuur van de oudervereniging is samengesteld uit een drietal ouders/voogden/verzorgers (dit zijn leden van de oudervereniging), en wordt gekozen uit en door de ouders/voogden/verzorgers van kinderen die de school bezoeken. De zittingsperiode is drie jaar. Voor de oudervereniging gelden de statuten voor oprichting van de vereniging, met als aanvulling een huishoudelijk reglement (welke op school ter inzage ligt). Op onze school assisteert de oudervereniging bij allerlei activiteiten zoals: Sinterklaasfeest, Kerstfeest, Schoolreizen, Schaatsen en Feestelijke Ouderavond. Daarnaast wordt het team geassisteerd bij diverse voorkomende werkzaamheden. Namen en telefoonnummers van de huidige leden van de oudervereniging kunt u op onze website vinden. Wat houdt bovenstaand nu in de praktijk in: Er wordt ca. 6x per jaar vergaderd, de secretaris maakt de agenda en de notulen. De penningmeester heeft de verantwoording voor de inkomsten en uitgaven van de oudervereniging (bijv. het innen van de vrijwillige bijdrage). Hij of zij maakt 1x per jaar een financieel verslag en geeft hierover tekst en uitleg op de algemene ledenvergadering (=zakelijke ouderavond). De voorzitter leidt de vergadering en vertegenwoordigt de oudervereniging. Mocht u als ouder/voogd/verzorger vragen of opmerkingen hebben over de oudervereniging of evt. schoolzaken, dan kunt u dit de voorzitter altijd melden, hij of zij zal dan zorgen dat dit op een vergadering aan de orde komt. Verder worden er voor de schoolreizen, ouderavonden en overige feesten boodschappen gedaan.
Informatieverstrekking gescheiden ouders:
Op onze school hanteren wij het protocol ‘Informatieverstrekking gescheiden ouders’. In dit protocol staat duidelijk omschreven op welke wijze de school wettelijk verplicht is informatie met gescheiden ouders uit te wisselen. Het protocol ligt op school ter inzage.
Medicijnverstrekking en medisch handelen op school:
Op school hanteren wij het protocol ‘medicijnverstrekking en medisch handelen’. Het protocol dient als handreiking voor scholen hoe te handelen in situaties waarbij de leerkracht(en) en/of schoolleiding leerlingen medicijnen moet toedienen en/of zelfs medische handelingen moet verrichten. Hierbij kan men spreken over drie te onderscheiden situaties, namelijk;
1. Het kind wordt ziek op school;
2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek;
3. Medische handelingen.
De eerste situatie laat de school en de leraar geen keus. De leerling wordt ziek of krijgt een ongeluk en de leraar moet direct bepalen hoe hij moet handelen. Bij de tweede en de derde situatie kan de schoolleiding kiezen of zij wel of geen medewerking verleent aan het geven van medicijnen of het uitvoeren van een medische handeling. Voor de individuele leraar geldt dat hij mag weigeren handelingen uit te voeren waarvoor hij zich niet bekwaam acht. Het protocol ligt op school ter inzage.