Wat is het toelatingsbeleid?
De wettelijke procedure voor het aanmelden van leerlingen en de daarbij behorende zorgplicht wordt gevolgd. Er is overzicht en inzicht m.b.t. de aangemelde leerlingen. Er wordt zorgvuldig gehandeld bij het overgaan tot inschrijving.
De algemene afspraken gelden voor alle leerlingen die worden aangemeld.
Kennismaking: Een kennismaking van ouders (en kind) met de school wordt afgesproken door de directeur of de locatie coördinator in onderling overleg. In de kennismaking krijgen de ouders een rondleiding door de school; wordt er verteld waar de school voor staat; krijgen ouders de kans om specifieke vragen te stellen.
Aanmelding: Indien de kennismaking tot een aanmelding leidt, vullen ouders het schoolspecifieke aanmeldformulier in. Een aanmelding wordt als ‘toekomstig’ bestempeld als het kind bij aanmelding jonger is dan drie jaar. Een aanmelding is officieel als een kind drie jaar of ouder is en op dat moment gaat de zorgplicht in.
In Parnassys krijgen leerlingen die voor hun derde jaar worden aangemeld, de status ‘toekomstig’ en vanaf hun derde jaar de status ‘aangemeld’. De intern begeleider is verantwoordelijk voor het toekennen van een groep of schooljaar. Zodra een toegelaten leerling vier jaar is, gaat dan de status automatisch over op ‘volgt onderwijs’.
Intake i.v.m. Zorgplicht: De zorgplicht houdt in dat de school zes weken de tijd heeft om na te gaan of de school aan het kind passend onderwijs kan bieden. Eventueel kan deze procedure met vier weken worden verlengd. Hierover dienen ouders te worden ingelicht. Informatie m.b.t. de zorgplicht wordt allereerst bij ouders gehaald. Zij zijn verplicht alles te melden wat van belang is voor hun kind. Informatie kan ook worden verkregen bij de peuteropvang, het kinderdagverblijf, een specialist etc.
In het geval van verhuizing neemt de intern begeleider contact op met de school van herkomst en vraagt naar informatie over de leerling. Dit kan d.m.v. een OSS-verzoek via Parnassys.
Een aanmelding leidt niet altijd tot een inschrijving. Indien tijdens de ‘zorgplicht-procedure’ blijkt dat de school geen passend onderwijs kan bieden, gaat de school (intern begeleider, directeur, locatie coördinator) samen met ouders op zoek naar een passende school. De orthopedagoog van Stichting Op Kop kan hier behulpzaam bij zijn. Inschrijven en plaatsen*:
Indien de zorgplicht is doorlopen en de informatie vanuit de intake geen aanleiding tot afwijzen geeft, wordt er in overleg met ouders een kennismakingsmoment en startdatum afgesproken.
*Indien er twijfel is over het plaatsen van een nieuwe leerling wordt er in overleg met de directeur/locatiecoördinator contact opgenomen met Stichting Op Kop.
Eerste schooldag/wendag: De betreffende groepsleerkracht maakt hierover afspraken met ouder(s)/verzorger(s).
De Toermalijn heeft een Schoolondersteuningsprofiel opgesteld. In de verplichte document staat beschreven wat het basisaanbod is en welke extra faciliteiten en/of expertises de school kan bieden. De SOP is te downloaden via de site van de Toermalijn.
Voor schooljaar 2024-2025 geldt dat er in groep 4 en in groep 7-8 geen leerlingen worden toegelaten.