Bij aanvang van het schooljaar is er een informatieavond, waarbij u informatie krijgt over de school, de werkwijze in de klas en de gebruikte methoden. Voor veel ouders is het tevens de gelegenheid om met de leerkracht van gedachten te wisselen over ideeën over het onderwijs. Informatie wordt ook gegeven tijdens de voortgangsgesprekken. Tussendoor zijn er korte contacten mogelijk bij het halen en brengen van de kinderen en er bestaat altijd de mogelijkheid om met één van de leerkrachten rustig te praten tijdens een gemaakte afspraak.
Daarnaast werken wij met Social Schools, een online communicatieplatform voor het basisonderwijs. Het doel is om ouders meer inzicht te geven in wat er gebeurt in de klas, op een simpele, visueel aantrekkelijke en informerende wijze. We vinden het belangrijk dat u op de hoogte bent en blijft van waaraan gewerkt wordt. Niet alle kinderen vertellen immers altijd waar ze mee bezig zijn op school. Zo kunt u uw kind(eren) beter ondersteunen in het leerproces, omdat u beter op de hoogte bent.
- Hoe werkt het?
De leraar plaatst een bericht in zijn klas op Social Schools. Bijvoorbeeld over een sportdag, een excursie of informatie over de lesmethode waarmee gewerkt wordt. Als ouder kunt u deze informatie bekijken door in te loggen via de mobiele app of via de web-omgeving. U kunt agendapunten in uw app rechtstreeks toevoegen aan uw telefoonagenda. Zo ontvangt u op tijd herinneringen en vergeet u nooit evenementen. Ouders ontvangen een uitnodiging per e-mail met daarin een link om een account te activeren.
- Afgesloten omgeving
Social Schools is een veilig, afgesloten platform. Alleen ouders die toestemming hebben gekregen van de school, kunnen in de omgeving. Ouders hebben alleen toegang tot de groepen van hun kinderen.
Voortgangsgesprekken (voorheen rapportgesprekken) tussen ouder, leerkracht en kind
Als een leerling aan het eind van groep 8 de school verlaat is hij/zij ongeveer: 12 jaar x 365 dagen x 24 uur = 105.120 uur oud Slechts 7.520 uur brengt een kind door op de basisschool. Ouders kennen hun kind door en door, daarom is het een logische stap ouder en kind samen bij het rapportgesprek te betrekken. Er wordt dan niet gesproken OVER het kind maar MET het kind. Dit maakt de betrokkenheid van alle partijen groter, wat ten goede komt aan het welbevinden en de leerprestaties (eigenaarschap) van het kind. Op de Wilgenhoek worden elk schooljaar drie LLO-gesprekken gehouden (Leerling-leerkracht-ouder-gesprek). Deze gesprekken bestaan uit een evaluatie en een vooruitblik. Hierin worden oa besproken:
- Bijzonderheden/mijlpalen;
- Resultaten;
- Feedback aan elkaar (ouder-leerkracht-kind);
- Welke kwaliteiten heb je ingezet?;
- Vooruitblik op de komende periode;
- Welke talenten en kwaliteiten gaat het kind hierbij inzetten?;
- Welke hulp heb je nodig en van wie?
Deze gesprekken zullen plaatsvinden tussen leerkracht, ouders en leerlingen vanaf de middenbouw (groep 3). Onderbouwleerlingen mogen, in overleg met hun ouders, kiezen of zij ook willen (kunnen) deelnemen aan het LLO-gesprek. Voortgangsgesprekken over resultaten van de kleuters worden in overleg met de ouders wel of niet samen met de leerlingen gevoerd. Door het vinden van de juiste balans tussen het aanleren van cognitieve (kennis), creatieve en praktische vaardigheden willen we nog beter in de eigentijdse onderwijsbehoeften van kinderen kunnen voorzien.