Het onderwijs aan kinderen is een zaak van goede samenwerking tussen ouders en school. Veel ouders zijn actief op school in een of andere werkgroep, of helpen met de organisatie van allerlei activiteiten. Via de Parro-app krijgt u via de groepsleerkrachten bericht waar we uw hulp bij kunnen gebruiken. We doen graag een beroep op u om te assisteren bij excursies, sport- en speldagen en toernooien. Wij vinden het prachtig dat velen zich op één of andere manier voor de school inzetten. Dit is erg belangrijk voor de school, want zonder de hulp van ouders kunnen een heleboel leuke en leerzame activiteiten niet plaatsvinden. Ook voor de kinderen is het fijn als hun ouders op één of andere manier bij de school betrokken zijn, vaak maakt dat voor hen de school nog meer vertrouwd.
We vinden het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van zaken, die van belang kunnen zijn voor het functioneren van het kind. U bent altijd welkom voor een gesprek met de leerkracht, de teamleider of de directie. Voor groepszaken is de leerkracht het eerste aanspreekpunt. U kunt ook een afspraak maken met de teamleider van de bovenbouw waar de groep onder valt. Voor specifieke ´zorg ´vragen over uw kind kunt u terecht bij de zorgcoördinator juf Marjan (groep 1-4) of juf Sandra (groep 5-8).Het is altijd mogelijk een afspraak te maken met de directeur Hans Ettema. We staan altijd open voor kritische opmerkingen ten aanzien van ons werk op school. Het werkt prettig als u daarmee naar school komt en ons daarover aanspreekt. Alleen als we weten wat niet goed gegaan is (en dat kan altijd weleens gebeuren) kunnen we er iets aan doen.
Aannamebeleid
Ieder kind, met of zonder ondersteuningsbehoefte, is in principe welkom op onze school. Op onze school maken wij geen onderscheid tussen geloof, ras, geaardheid of afkomst. Voorwaarden van de aanname is dat ouders de grondslag en het onderwijsbeleid van de school respecteren of verklaren dit te onderschrijven. In de wet Passend Onderwijs is opgenomen dat ouders hun kind schriftelijk bij de school van voorkeur aanmelden. Scholen moeten ouders vragen of ze hun kind al eerder bij een andere school hebben aangemeld. Als een kind extra ondersteuning nodig heeft, moeten ouders dit aangeven. De school zal vragen of er gegevens beschikbaar zijn die inzicht geven in de ondersteuningsbehoefte, bijvoorbeeld onderzoeksrapporten van externe instanties. U kunt hierover meer lezen in het aanname protocol op: www.jl.nu/ouders.
U kunt via onze website een aanmeldformulier invullen en opsturen. Wij nemen contact met u op voor een rondleiding en kennismakingsgesprek. Wij gaan ervan uit dat kinderen die voor het eerst naar school gaan zindelijk zijn. Als de school de leerling met een ondersteuningsbehoefte niet kan toelaten, zoekt de school, in samenspraak met de ouders, een passende onderwijsplek op een andere school. Belangrijk daarbij is een goede balans tussen de wensen van ouders en de mogelijkheden van de school. Als blijkt dat we uw kind de ondersteuning kunnen bieden die het bij het onderwijs nodig heeft en dat uw kind leerbaar is (en blijft), dan wordt er samen met de ouders een plan van aanpak opgesteld. In alle gevallen evalueren wij minimaal tweejaarlijks. Als dan blijkt dat de school tegen een grens aanloopt, wordt samen naar mogelijke oplossingen binnen het samenwerkingsverband gezocht.
Kinderen vanaf vier jaar zijn welkom als nieuwe leerling. Nieuwe jongste leerlingen krijgen ongeveer een maand voor hun vierde verjaardag een uitnodiging van de leerkracht om drie keer een dagdeel te komen wennen. 4 Tot 6 weken voordat de jongste leerling naar school komt is er een intakegesprek met ouders en de leerkracht. Na een paar weken volgt een gesprek met de leerkracht over de bevindingen van de eerste periode. Indien de groep te groot wordt (meer dan 30 leerlingen) laten we kinderen die in juni vier worden instromen na de zomervakantie.
Informatie over de voorschoolse periode gaat via de peuterestafette. Ouders van kinderen die een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal hebben bezocht kunnen deze informatie doorgeven aan de basisschool.
Kinderen die na hun vierde verjaardag worden aangemeld, noemen we zij-instromers. Als de groepsgrootte en zorgbreedte het toelaat, kan het kind geplaatst worden. Een voorwaarde voor toelating is wel dat alle relevante gegevens voorafgaand aan de plaatsing zijn aangeleverd (reden van aanmelding, onderwijskundig rapport, gegevens toetsing, extra zorg, e.d.). We nemen altijd contact op met de school van herkomst. Eventueel kan de zorgcoördinator een onderzoek doen, om te bepalen hoe we het best kunnen aansluiten op de verworven kennis en vaardigheden.
Overstappers
Scholen hebben afspraken gemaakt over de tussentijdse aanname van leerlingen. Het betreft hier afspraken die gelden bij tussentijdse overplaatsing van basisschool naar basisschool. Onderstaande regels en afspraken hebben geen betrekking op verhuizingen. Als ouders bellen voor informatie in verband met een wens tot overplaatsing, wordt in de eerste plaats naar hen geluisterd. Vervolgens worden zij terugverwezen naar de directie van de school van herkomst. Tussentijdse wisseling van school vindt slechts plaats wanneer er sprake is van verstoorde verhoudingen dan wel dat het onderwijsaanbod voor betreffende leerling niet toereikend genoeg is. Als er sprake is schoolwisseling, moet er vooraf altijd contact zijn geweest met de directie van de school van herkomst. De beslissing tot plaatsing ligt bij de directie na overeenstemming met de directie van de school van herkomst. Een kind wordt niet zomaar geplaatst, zonder informatie van de onderwijsbehoeften van het kind. Het wisselen van school vindt niet plaats in de eerste en laatste acht weken van het schooljaar, tenzij de schooldirecties, in het belang van kind en ouders, van mening zijn dat wisseling van school noodzakelijk is.
Schorsing en verwijdering
Schorsing is een ordemaatregel, waardoor een leerling tijdelijk de toegang tot de school wordt ontzegd. Verwijderen betekent het definitief uitschrijven van een leerling van de school. Als school hopen wij deze ordemaatregelen zo min mogelijk toe te moeten passen, maar het is noodzakelijk dat wij u hierover informeren. U vindt de stappen die wij dan moeten volgen op www.jl.nu/ouders. Als u het niet eens bent met een dergelijke beslissing, verwijzen wij u naar de Geschillencommissie Toelating en Verwijdering van de Stichting Onderwijsgeschillen.
Samenwerkingsverband passend onderwijs
Soms heeft een kind moeite bij het leren en meedoen. De scholen van Jong Leren vinden dat alle kinderen een zo passend mogelijke plek binnen het onderwijs verdienen. Wij gaan uit van hun talenten en mogelijkheden. Daarbij wordt rekening gehouden met eventuele beperkingen of kansen. Als het kan, gaan kinderen naar het regulier onderwijs. Wanneer dit mogelijk is, bieden wij extra ondersteuning in samenwerking met speciale (basis)scholen of door inzet van specialisten. Als u verwacht dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft, geeft u dit aan bij aanmelding van uw kind op school. Elke basisschool in Nederland maakt deel uit van een samenwerkingsverband passend onderwijs. Een samenwerkingsverband telt verschillende basisscholen en één of meer speciale scholen voor basisonderwijs. Onze school werkt samen met: Passend Onderwijs Zuid-Kennemerland, Schipholpoort 2, 2034 MA Haarlem, (023) 543 0116, info@po-zk.nl, www.passendonderwijs-zk.nl.