Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Bij ziekte van uw kind rekenen wij natuurlijk op een bericht van uw kant. Dit kan schriftelijk, mondeling of telefonisch; u kunt dat bericht ook doorgeven via de app.
Als wij omstreeks 8.45 uur nog geen bericht hebben omtrent een kind dat niet op school is, gaan wij zelf informeren.
Kinderen worden ook wel eens ziek tijdens de schooluren. Wij proberen dan de ouders of verzorgers te bereiken, meestal telefonisch. Wij vragen u dan het kind op school te komen ophalen. Kunnen wij niemand bereiken dan blijft het kind op school. Mocht het zodanig ziek zijn, dat verzorging onmiddellijk nodig is, dan schakelen wij medische hulp in.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Als een kind vijf jaar oud wordt is het leerplichtig. Dat betekent dat u uw kind vanaf dat moment niet zomaar kunt thuishouden.
In bepaalde gevallen zult u verlof moeten aanvragen. Daar zijn richtlijnen voor.
Bij een bezoek aan huisarts, ziekenhuis, therapie of bijvoorbeeld tandarts verwachten wij van u dat u dat regelt met de betreffende leerkracht. Wij weten dat het niet altijd mogelijk is maar wij vragen u toch dit soort zaken zo veel mogelijk buiten de schooluren te plannen. Als de afspraak toch onder schooltijd valt zien wij graag dat u uw kind op school komt ophalen: wij sturen liever geen kinderen naar huis.
Verlof voor huwelijk, jubilea, begrafenis en dergelijke. In eerste instantie regelt u dit soort zaken bij de leerkracht. Hij of zij weet precies wat wel kan/mag en wat niet. Eventueel spreekt u de directie aan. Wel hebben we graag een schriftelijke melding van u, zodat we de afwezigheid van uw kind kunnen verantwoorden. Verlof voor extra 'vakantiedagen'? Hiervoor wordt in principe geen verlof gegeven buiten de bestaande wettelijke regeling om. Mocht u om welke reden dan ook toch denken recht op verlof te hebben, neemt u dan tijdig contact op met de directie. Bij vermoeden van ongeoorloofd verlof zijn wij verplicht dat te melden aan de gemeente (ambtenaar leerplicht-zaken).