Rookvrij schoolterrein
Sinds 1 augustus 2020 moeten alle scholen een rookvrij schoolterrein hebben. Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren sneller beginnen met roken als ze in hun omgeving mensen zien roken. Een rookvrij schoolterrein helpt dus om niet te beginnen met roken. Het voorkomt ook dat mensen zonder het te willen, de rook van anderen inademen.
Een gezonde leeromgeving vinden wij belangrijk. Daarom mag er nergens op het schoolterrein gerookt worden. Dit geldt voor iedereen: leerkrachten, ondersteunend personeel, ouders en bezoekers. Het geldt ook tijdens ouderavonden en andere activiteiten buiten schooltijd.
Wij vragen ouders om ook buiten het schoolplein niet te roken, bijvoorbeeld bij het brengen en ophalen van kinderen. Dus niet bij de ingang van het plein en/of het hek en niet in het zicht van de kinderen.
Schoolverzekering
We hebben een schoolverzekering voor schade die aan anderen wordt toegebracht, bijvoorbeeld door een medewerker, vrijwilligers of ouders die actief zijn binnen school. Dit heet ‘schade aan derden’. Voor schade die een leerling veroorzaakt, zijn wij in principe niet verzekerd. Dit valt onder de verzekering van ouders. Wel hebben we voor alle kinderen in de school een ongevallenverzekering. Daarmee hopen we schade die kinderen hebben veroorzaakt, voor een deel toch te kunnen dekken. De ongevallenverzekering betaalt echter niet als er schade is aan spullen zoals brillen en fietsen. Voor geneeskundige en tandheelkundige schade betaalt de verzekering alleen onder voorwaarden, en niet meer dan een bepaald bedrag. Ouders die willen dat de school een schade betaalt, moeten laten zien dat wij tekortgeschoten zijn en dat de schade komt doordat wij onrechtmatig hebben gehandeld. Ouders kunnen hierover contact opnemen met de directie.
NCO bezwaar
Onze school legt in het leerlingvolgsysteem gegevens over de schoolresultaten van de kinderen vast. Die gegevens zijn van belang om het onderwijs te kunnen verbeteren. Daarnaast hebben we ze nodig voor onze gesprekken met bijvoorbeeld de Inspectie van het Onderwijs.
Sommige van deze gegevens zijn ook van belang voor wetenschappelijk onderzoek, vooral de resultaten van taal- en rekentoetsen. Door deze resultaten goed te bekijken, zien wij wat de ontwikkeling van onze kinderen is en hoe goed onze school het doet. Daarmee kunnen we ons onderwijs beter maken.
Maar de gegevens kunnen ook helpen om het onderwijs in heel Nederland te verbeteren. Daarom sturen wij de resultaten van de taal- en rekentoetsen naar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, www.cbs.nl). Daar worden ze veilig opgeslagen. Ze kunnen dan worden gebruikt voor onderwijsonderzoek. Het gaat om het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO, www.nationaalcohortonderzoek.nl).
Het CBS verwerkt de gegevens in een streng beveiligde omgeving en volgens wettelijke regels. Het CBS zorgt er bijvoorbeeld voor dat nooit te zien is welke resultaten van welke school of leerling zijn. Ook onderzoekers kunnen dat niet zien. In openbare publicaties zullen nooit bepaalde kinderen of scholen te herkennen zijn.
Scholen mogen gegevens over taal en rekenen aan het CBS sturen omdat zij verplicht zijn het onderwijs te verbeteren. Het gaat niet om ‘bijzondere’ persoonsgegevens, zoals gegevens over de gezondheid van kinderen; alleen om toetsgegevens.
Ouders die toch niet willen dat de toetsgegevens van hun kind gebruikt worden, kunnen dit aan ons laten weten. Zij kunnen een e-mail sturen naar [email protected] . Het is belangrijk dat de school en de naam van het kind of de kinderen duidelijk in de mail staan. Wij zorgen er dan voor dat de gegevens van deze kinderen niet naar het CBS gaan.