Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmeldingen graag vóór 09:00 uur via de Klasbord-ouderapp of telefonisch doorgeven en inspreken op het antwoordapparaat: 023-5373578. Mocht u niemand aan de lijn krijgen, spreekt u dan alstublieft het antwoordapparaat in met duidelijk de naam en de klas van uw kind. Dit wordt elke dag afgeluisterd.
Als uw kind zich onder schooltijd te ziek voelt om bij de les te blijven, wordt u gebeld en gevraagd om uw kind op te halen. Voor EHBO is op school altijd een deskundige en ervaren hulp aanwezig.
Informatie m.b.t. een leerling met veelvuldig of frequent (ziekte-)verzuim wordt gedeeld met het Passend Onderwijs, de jeugdarts en leerplicht. Ook meldt de school het aan leerplicht als ouders niet zijn verschenen bij de jeugdarts.
Wanneer school zich genoodzaakt voelt tot een dergelijke melding worden de ouders vanzelfsprekend op de hoogte gebracht.
Veiligheid
Op onze scholen zijn gediplomeerde BHV leerkrachten (bedrijfshulpverleners) aanwezig. Wij oefenen jaarlijks het ontruimingsplan met alle betrokkenen. Voor het omgaan met vuur (bv. kaarsjes) hanteert de school een zgn. vuurprotocol.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
De schoolleiding en medewerkers hechten er waarde aan dat de leerlingen het ritme van school- en vakantiedagen volgen. Wettelijk is het niet toegestaan om vakanties aan begin of eind te verlengen; dit heet luxeverzuim. De inspectie controleert dit streng. Verzoeken om vrij te krijgen buiten de schoolvakanties om worden dan ook in beginsel niet toegekend.
Mocht u hier toch voor kiezen, dan kunt u voor verlofaanvragen een formulier ophalen bij de administratie, of downloaden van onze website www.vskennemerland.nl. Op het formulier vindt u alle benodigde informatie. De volledig ingevulde aanvraag kunt u inleveren bij de schoolleiding. Over een verlofaanvraag voor tien schooldagen of minder beslist de schoolleiding. Als de aanvraag 'andere gewichtige omstandigheden' betreft, of als de schoolleiding twijfelt, wordt de vraag aan de leerplichtambtenaar van de woongemeente voorgelegd. Deze zal zich door de schoolleiding laten informeren alvorens een beslissing te nemen. Over het algemeen zal er sprake zijn van een medische of sociale indicatie en geldt dat een verklaring van een arts of sociale instantie noodzakelijk is waaruit blijkt dat een verlof nodig is.
Ongeoorloofd verzuim
Verlof dat wordt opgenomen zonder dat daar toestemming voor is verleend door de schoolleiding of de leerplichtambtenaar wordt gezien als ongeoorloofd schoolverzuim. De schoolleiding is verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden, die procesverbaal kan opmaken. Dit kan leiden tot een boete.
Te laat komen
Als uw kind in een schooljaar meer dan twaalf keer te laat komt zijn wij verplicht dit aan de leerplicht te melden.