De ouderraad (OR).
De ouderraad (OR) van de Pius X is een stichting en heeft, aldus de statuten van de stichting, als doel het (financieel) ondersteunen van de school bij het organiseren van activiteiten. De activiteiten en bijdragen van de OR moeten direct of indirect ten goede komen aan de kinderen. De OR bestaat uit een aantal enthousiaste leden. De OR heeft een dagelijks bestuur, bestaand uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester en vergadert 5 tot 6 keer per jaar. Voor een goede afstemming is bij de vergadering ook de adjunct directeur aanwezig en indien nodig wordt er met de MR contact opgenomen.
Leden van de ouderraad zijn:
- Voorzitter: Simone Wildenborg.
- Secretaris: Jorien Laarhuis.
- Penningmeester: Patricia Koppelman.
Overige leden: Maartje ter Braak, Jeanet van den Brink, Silvia Hofmann, Inez Lammersen, Ellen Leppink, Henriëtte Michorius, Carien Morsink, Daphe Leussink, Heleen Klein Tank, Anne Vlaskamp.
Activiteiten OR.
De leden werken nauw samen met de leerkrachten aan de voorbereiding van de activiteiten, zij vormen samen een commissie. Bij de uitvoering van de activiteiten wordt ook hulp gevraagd van andere ouders.
Goede doel
Iedere twee jaar is er een actie waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Een werkgroep van OR en teamleden bepaalt waaraan de opbrengst van deze actie wordt besteed.
Tuinonderhoud
Een groep ouders houdt zich bezig met het onderhoud van plein en tuin rondom de school.
Klussen
Voor klussen in en om de school wordt ook regelmatig een beroep gedaan op ouders, in dit geval handige ouders. Afhankelijk van de aard van een klus worden meer of minder ouders gevraagd.
Inzamelingsacties
Door het jaar heen worden diverse dingen ingezameld waarvan de opbrengst ten goede komt aan de kinderen. Inzamelingsacties vallen onder de verantwoordelijkheid van de ouderraad. Ingezameld wordt o.a. oud papier en oud ijzer. De grote Pius X oud ijzeractie is meestal op een zaterdag in maart. In december wordt de jaarlijkse chocoladeletteractie gehouden. De oud papiercontainer staat iedere 4 weken op zaterdagochtend tussen 9 en 12 uur bij de school. De datums staan vermeld in de nieuwsbrieven. Bij inlevering van oud papier krijgt u lootjes voor uw kind(eren) waarmee ze een prijsje kunnen winnen. Na de inzameling hangen de nummers van de prijsjes in de groep. Heeft een kind prijs, dan kan hij/zij zich melden bij de eigen leerkracht.
Pius Party
Elk schooljaar wordt er een jaarlijks terugkerende familiedag georganiseerd voor team, ouders, kinderen en familie.
Meehelpen
Voor alle activiteiten hebben we hulp nodig, voor de ene activiteit meer dan voor de andere. Ouders die graag willen meehelpen om al onze activiteiten te kunnen blijven doen, kunnen zich opgeven via de ouderhulpbrief die aan het begin van het schooljaar via de mail wordt verspreid. Vele handen maken licht werk en verhogen de gezelligheid. Bij de leden van de OR en op de website van de Ouderraad kunt u nadere informatie krijgen, zoals over de inhoud en de data van de diverse activiteiten. U kunt uw vragen of opmerkingen ook mailen naar [email protected].
Klassenouders
Elke groep heeft een klassenouder. Klassenouders worden gevraagd via de ouderhulpbrief aan het begin van elk schooljaar. Het streven is ieder jaar een andere klassenouder te hebben. In het begin van het nieuwe schooljaar deelt de ouderraad de klassenouders in. In de nieuwsbrief wordt u hiervan op de hoogte gebracht. De klassenouder helpt mee met het zorgen van vervoer voor excursies en is het eerste aanspreekpunt tussen leerkracht en ouders voor huishoudelijke mededelingen. Hiervoor wordt ook gebruik gemaakt van een groepsapp.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Medezeggenschapsraad (MR)
Aan iedere school is een medezeggenschapsraad (MR) verbonden. Het schoolbestuur neemt beslissingen voor de school. Het schoolbestuur moet daarbij luisteren naar de medezeggenschapsraad. De MR wordt ingesteld door het bevoegd gezag (directeur) van de school en bestaat voor de helft uit leden die uit en door het schoolpersoneel worden gekozen en voor de helft uit leden die uit en door de ouders worden gekozen door middel van verkiezingen. De MR heeft adviesrecht en instemmingsrecht. Adviesrecht wil zeggen dat het schoolbestuur het standpunt van de raad niet hoeft over te nemen - wel dat er serieus op gereageerd moet worden. Bij instemmingsrecht kan het schoolbestuur niet zonder instemming van de MR iets besluiten. Verder kan de MR altijd ongevraagd een voorstel doen aan het schoolbestuur. Zo hebben het personeel en de ouders invloed op de besluitvorming op school. De ouderraad kan de MR adviseren. De MR vergadert ca. zes keer per schooljaar over allerlei onderwijskundige en organisatorische schoolaangelegenheden. De vergaderingen zijn in principe openbaar. De data worden vermeld in de nieuwsbrieven. Als u deze vergadering bijwoont bent u toehoorder en geen deelnemer van de vergadering. Dit houdt dan tevens in dat u geen stemrecht hebt binnen deze vergadering. De directeur woont de MR vergaderingen bij. Om onderwerpen op de agenda van de MR te krijgen, kunt u het best contact opnemen met één van de huidige MR-leden of via het algemene e-mailadres van de MR; [email protected]
Werkplan Medezeggenschapsraad (MR)
Er wordt gewerkt met een werkplan. Op die manier hopen we te bereiken dat niet elke keer bij wisseling van de leden van de MR, kennis uit voorgaande jaren wegvloeit. Zo’n werkplan begint met een missie en een visie. Deze zijn uitgewerkt in doelen en concrete acties.
Missie
De medezeggenschapsraad wil als afvaardiging van ouders en leerkrachten in goed overleg met bevoegd gezag een actieve rol spelen in het vormgeven van kwalitatief goed onderwijs op basis van de uitgangspunten van de school.
Visie
Een veilige, uitdagende en prettige leer- en werkomgeving voor kinderen en personeel waarbij sprake is van open communicatie. De MR is goed geïnformeerd, deskundig en levert een bijdrage aan de beleidsontwikkeling. Daardoor is de MR een volwaardige gesprekspartner voor het bevoegd gezag.
Doelen
De MR wil:
- een veilige, uitdagende en prettige leer- en werkomgeving voor kinderen en personeel bevorderen;
- een open communicatie bevorderen met en tussen het personeel, de ouders/kinderen en het bevoegd gezag
- gemotiveerd, betrokken en deskundig zijn op het gebied van wet- en regelgeving (WMS en CAO-PO), zodat zij een volwaardige gesprekspartner zijn voor het bevoegd gezag
- een bijdrage leveren aan de beleidsontwikkeling door initiatief te nemen en voorgesteld beleid te toetsen en te evalueren.
Middelen
De doelen willen we realiseren door:
- duidelijke taakverdeling binnen de MR
- een duidelijke vergaderstructuur waarbij de agenda en notulen op de website worden gepubliceerd
- een directielid uit te nodigen om deel te nemen aan de vergadering waarbij eigen inbreng en advies van de directie zeer op prijs wordt gesteld
- te werken volgens een activiteitenplanning die is afgeleid van het werkplan
- ons doorlopend op de hoogte te stellen van wet- en regelgeving en actuele landelijke en lokale ontwikkelingen
- vakliteratuur te lezen en cursussen en informatieavonden bij te wonen
- ons op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de GMR middels een afgevaardigde van het personeel die zitting heeft in de GMR
- te werken volgens de planning periodieke beleidsplannen om de beleidsontwikkeling te monitoren
- laagdrempelig en transparant te zijn
- door de MR een gezicht te geven via vermelding op de website en door bij schoolse activiteiten aanwezig te zijn, weten de ouders en kinderen en het personeel ons te vinden
- de website up to date te houden
- een goede communicatie met de OR te onderhouden
- informeren en raadplegen van de achterban en ondernomen acties terugkoppelen via de nieuwsbrief
- MR punten op te nemen in het tevredenheidsonderzoek (ouderenquête eens in de 4 jaar) van de school.
U bent van harte uitgenodigd om met ons mee te denken. U kunt uw reacties kwijt bij één van de leden van de medezeggenschapsraad. De medezeggenschapsraad op onze school bestaat uit 4 leden, te weten:
Namens de ouders/verzorgers:
Dhr. Rik Visschedijk (Tel: 06-50589943)
Mevr. T. Fransen-Jansen (penningmeester)
Namens het personeel:
Dhr. N. Braun (notulist)
Mevr. E. Leferink (secretariaat)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)
De personeelsleden van Stichting Keender en ouders van leerlingen die naar één van de 16 scholen van Stichting Keender gaan zijn vertegenwoordigd in de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) van Stichting Keender. De GMR is namens de scholen die onder Keender vallen gesprekspartner van het College van Bestuur Keender en controleert, adviseert en overlegt met het College van Bestuur over allerlei school overstijgende zaken. De GMR houdt zich o.a. bezig met stichtingsbeleid, het bestuursformatieplan, personeelsbeleid en financieel beleid. De GMR bestaat uit 6 personeelsleden en 6 ouders.