Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Bij het samenstellen van de stamgroepen gaan wij uit van de ontwikkeling van de kinderen in plaats van de leeftijd. Leeftijd speelt bij de ontwikkeling uiteraard een rol, maar is niet doorslaggevend. Het welbevinden van de leerlingen staat voorop en ieder kind krijg een persoonlijk aanbod van leren, waarbij de leerling eigenaar is van zijn eigen leerproces.
Bij de jongste stamgroep zullen er twee leerkrachten aanwezig zijn, omdat wij van mening zijn dat deze leerlingen meer begeleiding en ondersteuning nodig hebben dan de oudere leerlingen.
De onder- en de bovenkring worden ondersteund door een onderwijsassistent, een leraarondersteuner en stagiaires.
Ook de jongste leerlingen werken aan burgerschap door middel van Jeelo.
Doordat de leerlingen het leren op maat aangeboden krijgen, verschilt dit nadrukkelijk per leerling. Op De Molenberg werken we thematisch aan de hand van de thema's van Jeelo. Ons onderwijs is betekenisvol en realistisch. De leerlingen leren voor hun toekomst. De kinderen worden voorbereid om te kunnen functioneren in de snel veranderende maatschappij. Samenwerken, samenleven samen overleggen maken deel uit van het lesprogramma. Onze leerlingen staan veelvuldig stil bij het onderdeel burgerschap.
Alle leerlingen in de leeftijd van het basisonderwijs zijn bij ons welkom!
Het is voor ons van belang dat een kind gezien en gehoord wordt op school. Als uw kind zich prettig, veilig en vertrouwt voelt kan hij of zij komen tot leren. We kijken naar een passend leeraanbod voor uw kind.
Ieder kind is anders, het betekent dat we ons onderwijs zoveel mogelijk laten aansluiten bij uw kind. Ieder individu ontwikkelt zich anders en dat vraagt van de leerkracht goed te kijken naar de persoonlijke ontwikkeling. Het ene kind vraagt een sturende leerkracht en het andere kind vraagt meer een coachende begeleider om de leerdoelen te behalen. In het portfolio kunt u zien hoe uw kind zich ontwikkelt. De leerling krijgt uitleg en uitdaging op eigen niveau. Op sociaal en emotioneel gebied sluit de leerkracht de leerstof aan bij leeftijdsgenoten.
Om ieder kind de juiste begeleiding te bieden zal er nauw samenspraak zijn met de ouders om te kijken naar de behoeftes van het kind. Op school hebben wij daarvoor de volgende faciliteiten:
- stamgroepen met in ieder lokaal een digibord
- leerpleinen waar leerlingen o.a. leren met Chromebooks en laptops.
- structureel overleg
- talentlokaal
- keuken
- groen schoolplein met veel bewegingsmogelijkheden
- speelzaal
In het Schoolondersteuningsplan (SOP) wordt uitgebreid aangegeven welke zorg we wel en niet kunnen bieden. Bij de zorg die we niet kunnen bieden moet u bijvoorbeeld denken aan kinderen die blind zijn. Daarvoor hebben wij zowel de expertise als de materialen niet beschikbaar. Meer informatie staat in het document Schoolondersteuningsplan.
Als school zijn wij geen erkende VVE school. Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is een programma dat erop gericht is om onderwijs- of ontwikkelingsachterstand bij jonge kinderen van circa 2 tot 6 jaar te verminderen.
De Molenberg werkt wel nauw samen met Jaribabo waardoor er al vroegtijdig gesignaleerd kan worden over eventuele ontwikkelingsachterstanden. Zij verzorgen de voor- en naschoolse opvang in het schoolgebouw. Daarnaast hebben zij ook kinderen van 0 tot 4 jaar op het kinderdagverblijf.
De komende jaren willen we de samenwerking intensiveren, zodat er één doorgaande lijn ontstaat.