De oudervereniging
De Woud heeft een oudervereniging. De oudervereniging is een door ouders gekozen vertegenwoordiging en heeft de volgende taken: het bevorderen van ouderhulp bij activiteiten, het wekken van interesse bij andere ouders voor de school en de bloei van de school bevorderen. De ouderraad ondersteunt deze activiteiten met instemming van en onder verantwoordelijkheid van het team. De oudervereniging heeft een reglement opgesteld dat ter inzage op school aanwezig is. Aan het begin van het schooljaar stelt de oudervereniging tijdens een openbare vergadering de vrijwillige ouderbijdrage vast. Daarnaast legt de oudervereniging jaarlijks verantwoording af over de financiën van het voorgaande schooljaar. Deze verantwoording ligt ter inzage op school. Net als bij de MR is er bij voldoende aanbod van kandidaten een verkiezing voor nieuwe ouderverenigingsleden. Voor alle activiteiten op school is het team/directie verantwoordelijk, ook voor activiteiten waarbij ouders betrokken zijn. Het schoolteam beslist bij bepaalde activiteiten, in overleg met de participerende ouders, over de inhoud, opzet en uitvoering van die activiteiten. Het team beslist onder welke voorwaarden en omstandigheden een activiteit wel of niet doorgaat. Als blijkt dat bij een bepaalde activiteit te weinig ouders kunnen meewerken, zal die activiteit niet doorgaan.
Schoolfonds
De penningmeester van de oudervereniging heeft het beheer over het schoolfonds. De inkomsten voor dit schoolfonds komen uit de vrijwillige ouderbijdrage. De hoogte van deze bijdrage wordt ter instemming aan de ouders voorgelegd tijdens de algemene oudervergadering. De ouderbijdrage is bedoeld voor uitgaven die niet binnen het reguliere schoolbudget vallen, zoals: Sinterklaasviering, kerstviering, projecten of bijzondere leermiddelen. Iedereen is vrij om de vrijwillige bijdrage al dan niet te voldoen. Wij stellen het op prijs wanneer u contact met ons opneemt als het voor u onmogelijk is de ouderbijdrage te betalen. Voor kinderen die in de loop van het schooljaar op school komen, wordt een evenredig bedrag voor het aantal maanden dat het kind op school is in rekening gebracht.
De medezeggenschapsraad van 't Vierspan: de MR
Meepraten over het beleid op school is in Nederland voor de ouders gewoon. Zij hebben daar het recht toe en dat is geregeld in de Wet Medezeggenschap Onderwijs en vindt gestalte in de Medezeggenschapsraad. In het basisonderwijs hebben ouders en onderwijzend personeel in gelijke aantallen zitting in de MR. De wet geeft de MR adviserende- en instemmingbevoegdheden. De taken en bevoegdheden liggen vast in bovengenoemde wet. Op 't Vierspan bestaat de MR momenteel uit drie ouders en drie teamleden. De directeur is meestal adviserend bij de vergaderingen aanwezig.
De oudergeleding bestaat uit:
Fokke Bootsman (voorzitter - ouder De Klim-Op)
Kirsten Bunschoten (ouder De Wendel)
vacant (ouder De Woud)
De personeelsgeleding bestaat uit:
Kitty Vermeer (leerkracht De Klim-Op)
Katja Freijsen (leerkracht De Wendel)
Danique de Jong (leerkracht De Woud)
Om efficiënt met de Bestuurscommissie Stichting Openbaar Onderwijs “Present” te overleggen, hebben de openbare scholen een Gezamenlijke Medezeggenschapsraad opgericht (GMR). De GMR houdt zich voornamelijk bezig met bovenschoolse zaken. Voor contact: [email protected].
De MR in relatie tot de Ouderraad (De Klim-Op) en de Oudervereniging (De Woud en De Wendel)
Beide raden houden zich bezig met het wel en wee van de school. Zoals boven vermeld behoren de beleidsmatige zaken tot de taken van de MR. De Ouderraad/oudervereniging houdt zich bezig met de meer praktische zaken. Zowel de MR als de Ouderraad/oudervereniging vinden het van essentieel belang om wederzijds van elkaars doen en laten op de hoogte te zijn.