Boerhaave School

Veenweg 1 -1 9728 NH Groningen

Schoolfoto van Boerhaave School

Het team

Toelichting van de school


Groep 1/2A          Asia en Marjolies

Groep 1/2B           Daniel

Groep 3/4A           Annemieke/Annemarie

Groep 3/4B           Petra

Groep5/6A           Hilga/Annemarie

Groep 5/6B           Ilse

Groep 7/8A           Susan/Tamarah

Groep 7/8B          Ellen

Administratie medewerkster is: Henriette Hiemstra, werkt op ma, di en do

Conciërge is: Ellen Hemmes, werkt op ma, di, en woe 

IBer is: Esther Wietzes, werkt op ma, di en vrij

Vakleerkracht is Jolanda de Vries, werkt op ma, woe en do

Directie is: Hesley van Houwelingen werkt op ma, di, woe en do  

Leerkracht Plusgroep is: Hilga op dinsdag

Extra ondersteuning door: Asia op donderdag en vrijdag

Vormingsonderwijs

Onze school is een openbare basisschool. In de wet staat dat op onze school lessen vormingsonderwijs kunnen worden gegeven als ouders daarom vragen. Het godsdienstonderwijs en levensbeschouwelijk vormingsonderwijs worden gegeven aan de groepen 8 binnen de schooltijden, maar valt niet onder de verantwoordelijkheid van onze school. Deze lessen zijn aanvullend op de aandacht die wij als school besteden aan geestelijke stromingen en burgerschapsvorming. De wekelijkse lessen vormingsonderwijs van drie kwartier worden verzorgd door een bevoegde vakdocent van een bepaalde levensbeschouwelijke richting. Humanistische vorming: Sociale levenskunst: kinderen leren omgaan met zichzelf (emoties, waarden, zorgen) en met hun medemensen, familie, vriendjes, vriendinnetjes en klasgenootjes. Sociaal en ecologisch burgerschap: kinderen leren omgaan met het grotere geheel van de samenleving en de (natuurlijke) wereld om zich heen.(leerkracht is Jolanda de Bree) Godsdienst: Lessen gaan over thema’s uit het leven van de kinderen. Die worden verbonden aan Bijbelse en levensbeschouwelijke verhalen.(leerkracht is Angelika Chardon) Als ouders van zeven of meer leerlingen interesse hebben in vormingsonderwijs, kunnen wij deze lessen aanvragen bij de organisatie die het vormingsonderwijs op de openbare basisscholen verzorgt. Er zijn voor u of onze school geen kosten aan verbonden. Ga voor meer informatie naar de website www.vormingsonderwijs.nl.  

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Binnen ons schoolbestuur beschikken wij over een invalpool met leerkrachten. Bij verlof van leerkrachten lukt het meestal om vervanging te vinden. Bij onverwachte afwezigheid van de leerkracht, door bijvoorbeeld ziekte, kan het voorkomen dat er geen invaller beschikbaar is. We spannen ons ten alle tijden in om een vervangende leerkracht in te zetten. Mocht dit niet lukken dan zoeken wij intern naar oplossingen. Bijvoorbeeld door een groep te verdelen over meerdere groepen of de onderwijsassistent in te zetten. Uitgangspunt is dat kinderen niet naar huis gestuurd worden bij afwezigheid van de leerkracht. Incidenteel kan het toch voorkomen dat we een groep niet kunnen opvangen. Aan de ouders wordt dan gevraagd de kinderen thuis te houden. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Wat is een E-lab? 

Een onderdeel van onze doorgaande leerlijn digitale geletterdheid is het E-Lab. Een E-lab is een werk-lab waarin digitale apparatuur gebruikt wordt door de leerlingen. Je kunt hierbij denken aan robotica, programmeren,  mediabewerking en meer. Leerlingen kunnen in het E-lab  aan de slag met de verschillende materialen en apparaten. Werken aan doelen en specifieke opdrachten. Deze opdrachten krijgen in het E-lab een creatieve toepassing.

Het E-lab levert een bijdrage aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden op vier deelgebieden:

ICT basisvaardigheden

Computational thinking

Mediawijsheid

Informatievaardigheden

Bij ICT basisvaardigheden gaat om de vraag hoe je omgaat met een computer of tablet en hoe je programma’s of apps leert gebruiken. Bij computational thinking gaat het om de ontwikkeling van het probleemoplossend vermogen, procesmatig werken aan uitdagingen en zoeken naar oplossingen.  Bij mediawijsheid gaat het om de manier waarop je je online profileert en de manier hoe je omgaat met (nieuwe) media. En bij informatievaardigheden leren kinderen de juiste informatie te zoeken en te analyseren.

Plusklas

In deze groep komen leerlingen bij elkaar om specifieke vaardigheden aan te leren en te vergroten; Leren leren: werkhouding, planmatig werken, inzicht in eigen manier van leren Leren denken: analytisch denken, creatief denken en kritisch denken Leren (samen)leven: inzicht in jezelf, samenwerken. Het lesprogramma van de plusklas is zo samengesteld dat het aansluit op de leereigenschappen en onderwijsbehoefte van de leerlingen. We werken aan het verder ontwikkelen van vaardigheden zoals: abstract denken, flexibiliteit, effectiviteit, doorzettingsvermogen, nauwkeurigheid, etc. Daarnaast kijken we naar eventuele problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling zoals: faalangst, perfectionisme en motivatie voor school. Samen met de leerling proberen we dit te ondervangen en te veranderen.

Gelijkgestemden

Ze werken en denken op een gelijkwaardig niveau en delen dat met elkaar, zodat ze ook leren van elkaar. Deze samenwerking is juist voor deze hoogbegaafde leerlingen prettig en belangrijk. Ze herkennen zichzelf en worden uitgedaagd. Samen met de leerkracht worden doelen gesteld die ze doormiddel van verschillende activiteiten proberen te realiseren: breinkrakers, inhoudelijke projecten, filosoferen, debatteren en creatieve (denk)opdrachten.

Plaatsingsprocedure

Heeft een leerling meer uitdaging nodig en komt dat uit de screening Sidi-PO dan kunnen de leerkracht en de intern begeleider deze leerling plaatsen in de plusklas. De plaatsing vindt plaats in afstemming en met toestemming van de ouders. Naast de plusklas hebben we ook een leerkracht die twee dagen per week extra ondersteuning biedt aan kinderen die dit nodig hebben.    

Klasindeling

  • Bouwgroepen/Stamgroepen/Heterogene groepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In groep 1/2 staan de taalontwikkeling, de zintuiglijke ontwikkeling en de motorische ontwikkeling centraal. Ook de andere ontwikkelingsgebieden horend bij deze leeftijd komen aan bod (voorbereidend rekenen, bewegen, fijne motoriek, muziek, sociaal-emotionele ontwikkeling). In kasten staan de materialen bij elkaar voor de verschillende ontwikkelingsgebieden. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke doel. De kinderen kunnen kiezen met welke materialen ze gaan werken. Er is ook een poppenhoek, een bouwhoek,  en een aandachtstafel. In de onderbouw is er veel gelegenheid voor (samen) spelen en creativiteit. ’s Ochtends gaan de kinderen aan het werk. Ze bewegen zich vrij door de klas, maar die vrijheid is wel gebonden aan regels en grenzen. Ze leren rekening te houden met anderen. Als zij bijvoorbeeld met andere kinderen samenwerken, moet dit rustig gebeuren, zodat ze een ander kind niet storen. De kinderen werken vaak op kleedjes op de grond. Dat vormt voor hen een eigen, rustige werkplek. Aan het eind van de werkperiode wordt het klaslokaal met elkaar opgeruimd. Daarbij heeft elk kind zijn eigen taak. De leerkracht observeert de kinderen om te zien waar ze in een bepaalde periode voor open staan. Daar probeert zij bij aan te sluiten door het materiaal aan te bieden dat past bij de ontwikkeling van het kind. Daarnaast biedt zij lesjes aan, zodat kinderen het aanwezige materiaal leren kennen. Taalontwikkeling is heel belangrijk. Kinderen zijn de hele dag met taal bezig, wanneer ze met elkaar praten, lesjes krijgen van de leerkracht, etc. De leerkracht werkt planmatig aan de taalontwikkeling van de kinderen. Als kinderen eraan toe zijn, dan wordt er in groep 1/2 een begin gemaakt met het leren lezen en schrijven. Hetzelfde geldt voor rekenen. Vanaf groep 1 krijgen de kinderen ook het vak Engels aangeboden. 

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Ondersteuning van leerlingen

Wat is het Schoolondersteuningsprofiel?

Leerlingen hebben soms extra ondersteuning nodig. In het schoolondersteuningsprofiel staat welke extra ondersteuning de school biedt, naast de basisondersteuning. Ook staat in het document welke doelen en wensen de school heeft voor de toekomst. Daarnaast komt het contact met ouders over de ondersteuning aan bod. Leraren, de schoolleiding en het bestuur stellen samen het schoolondersteuningsprofiel op.

Onze school heeft een School Ondersteunings Profiel (SOP). Daarin wordt alles wat betreft zorg en ondersteuning beschreven. Bent u geïnteresseerd dan kunt u meer lezen in het schoolondersteuningsprofiel op onze website. Op onze school bieden wij onderwijs aan voor een brede groep kinderen.

De zorg voor kinderen met specifieke behoeften

Voor zowel kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong als kinderen die extra ondersteuning nodig hebben bij het leren en werken hebben wij een goed zorgsysteem. In eerste instantie vindt de begeleiding plaats in de groep bij de eigen leerkracht. Hierbij kan de leerkracht de hulp in roepen van de intern begeleider. Als er sprake is van ernstige of langdurige problemen, kan tijdens de leerlingbespreking na overleg met ouders besloten worden de hulp van een orthopedagoog in te roepen. Het komt voor dat onze school niet de zorg kan bieden die een bepaald kind nodig heeft. In dat geval kunnen wij de samenwerkingspartners in Samenwerkingsverband Passend Onderwijs betrekken bij de zorg. Onze school is onderdeel van het SWV Passend onderwijs PO 20.01. Het kan blijken dat verder onderzoek gewenst is. Natuurlijk staat het de ouders vrij ook elders onderzoek te laten doen. Na onderzoek kunnen er verschillende adviezen volgen. Eén van de adviezen kan zijn het kind op school, eventueel ondersteund met extra hulp, verder te begeleiden. Indien nodig worden de einddoelen aangepast. Het handelingsplan wordt dan na overleg met ouders en intern begeleider door de leerkracht opgesteld. In het overleg tussen ouders, leerkracht, schoolbegeleider en intern begeleider kan besloten worden dat verwijzing naar een andere vorm van onderwijs wenselijk is.

Aanbod voor kinderen met meer dan gemiddelde intelligentie

Wij hebben een passend aanbod voor onze leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong. Het aanbod richt zich op verrijking, verbreding, verdieping en versnelling. In groep 1 starten wij met het screeningsinstrument Sidi PO. De leerkracht brengt de ontwikkeling van de kleuter in samenwerking met de ouders in beeld. Bij een vermoeden van een ontwikkelingsvoorsprong wordt een passende aanpak ingezet. 

 Kinderen met vastgestelde specifieke onderwijs behoeften

Volgens de wet Passend onderwijs heeft een leerling met specifieke onderwijsbehoefte recht op een arrangement. Deze arrangementen worden gefinancierd door ons samenwerkingsverband. Met het geld, dat gekoppeld is aan een arrangement, kan een kind op de Boerhaaveschool blijven. Het krijgt dan extra ondersteuning in de groep. Bij de beslissing of het kind kan blijven of toegelaten kan worden, spelen naast de kindspecifieke factoren ook factoren als klassengrootte en belasting voor de leerkracht en de overige kinderen in verhouding tot het percentage kinderen met een arrangement een belangrijke rol. Goed overleg met ouders is hierbij van groot belang. Aanbod voor leerlingen met dyslexie Wij hanteren het dyslexieprotocol. Dit houdt onder andere in dat de kinderen in groep 2 worden gescreend. Voor het officieel vaststellen van dyslexie is een extern bureau nodig. 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Schooljaar 2023 - 2024 gaan wij een teamscholing: Mijnleerlijn volgen. Mijn leerlijn is een Leerdoelgericht kindvolgsysteem. De activiteiten en middelen die nodig zijn voor de leerling om het leerdoel te behalen worden steeds bewust gekozen door de leerkracht.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.

Terug naar boven