Basisschool Het Klimduin

Korhoendersweg 4 1873 JA Groet

  • Schoolfoto van Basisschool Het Klimduin
  • Schoolfoto van Basisschool Het Klimduin
  • Schoolfoto van Basisschool Het Klimduin
  • Schoolfoto van Basisschool Het Klimduin
  • Schoolfoto van Basisschool Het Klimduin

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Vanaf groep 3 t/m groep 7 worden de toetsen van Cito leerlingvolgsysteem (Leerling in beeld) 2x per jaar afgenomen. In groep 8 wordt een doorstroomtoets gemaakt. We vinden het belangrijk om naar het hele kind te kijken, dus naast Cito (cognitief) kijken we ook naar welbevinden, veiligheid in de klas, omgang met andere kinderen (sociaal-emotioneel), werkhouding, concentratie en motivatie.

De toetsen die we afnemen zijn:

Technisch lezen: Avi, tekst lezen en DMT, woordjes lezen (vanaf groep 6 alleen voor zwakke lezers)

Begrijpend lezen

Rekenen/wiskunde

Taalverzorging (Interpunctie en spelling, ook werkwoordspelling vanaf groep 7)

Deze toetsen worden gebruikt om te kijken waar de leerling staat en wat de volgende stap is.

In groep 3 worden de leestoetsen pas afgenomen als kinderen alle letters geleerd hebben (meestal na kern 6 van Veilig leren lezen). Dat kan dan ook voor verschillende kinderen op verschillende momenten zijn, omdat sommige kinderen later met het leesproces starten.

In groep 4 wordt begrijpend lezen pas getoetst als kinderen voldoende technisch leesniveau hebben en ook in andere groepen wordt zo nodig adaptief getoetst. 

Daarnaast wordt ook op groeps- en schoolniveau gekeken wat nog aandacht behoeft.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Als school gaan wij zeer weloverwogen te werk als het gaat om het geven van een schooladvies. Het advies wordt opgesteld door directie, IB en leerkracht(en).

Wij volgen de leerlingen al vanaf groep 1-2 met observaties. Vanaf groep 3 komen daar ook de toetsen van de methodes (Veilig leren lezen, Staal/Wereld in Getallen, enz) en de methodeonafhankelijke toetsen van Leerling in Beeld bij.

Aan het eind van groep 7 geven wij in een gesprek met ouders en kind een voorlopig schooladvies op basis van alle gegevens. Naast toetsgegevens wordt ook gekeken naar inzet, werkhouding, leergierigheid en houding ten opzichte van huiswerk. 

Vanaf dit schooljaar gaan we in oktober de begin 8 (B8) toetsen afnemen en in februari volgt dan de doorstroomtoets. Daarna geven wij een definitief advies op basis van alle gegevens. Dit is wederom in een gesprek met ouders en kind. 

Wij volgen de leerlingen ook nog in het voortgezet onderwijs door middel van rapportages van de scholen die wij ontvangen.

Dit neemt niet weg dat we als school niet in de toekomst kunnen kijken. Sommige kinderen zijn laatbloeiers en laten een enorme spurt zien in het VO. Andere kinderen krijgen andere interesses en laten minder zien dan op de basisschool.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Kinderen die met plezier naar school gaan en goed in hun vel zitten, leren het best!

Het is daarom heel belangrijk dat het pedagogisch klimaat op school goed is, zodat kinderen zich lekker voelen en om leren gaan met verschillende sociale aspecten, zoals vrienden maken, samenwerken, complimenten geven, vragen of je mee mag spelen, aardig zijn voor elkaar, elkaar helpen, vragen stellen en conflicten oplossen.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Met plezier naar school
  • Welbevinden
  • Veiligheid

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

In september 2020 is er een online themaonderzoek gedaan. Het onderzoek richtte zich op kwaliteitszorg en leerlingpopulatie.

Daarnaast hebben we gesproken over onderwijs tijdens de 1e lockdown (maart/april 2020).


Terug naar boven