Hoe toetst de school de sociale veiligheid?
De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Enquêtetool van Vensters.
Toelichting van de school
Per 1 augustus 2015 zijn schoolbesturen bij wet verantwoordelijk zorg te dragen voor de sociale veiligheid van leerlingen op school. Op school is een leerkracht verantwoordelijk voor het coördineren van het beleid in het kader van het tegengaan van pesten. Zij is het aanspreekpunt, mocht er zich pesten voordoen. Om de sociale veiligheid te kunnen monitoren maakt de Ni-je Veste gebruik van de onderstaande instrumenten:
De leerlingen van groep 6, 7 en 8 vullen twee maal per schooljaar de Scol leerlingenvragenlijst in. Deze vragenlijst is gericht op het sociaal emotioneel welbevinden van de leerlingen. Zij vullen een lijst met vragen in over zichzelf, de leerkracht vult ook twee maal per jaar eenzelfde vragenlijst in over de leerlingen. De leerkracht bekijkt de gegeven antwoorden en gaat hierover met de leerlingen in gesprek.
In schooljaar 2023-2024 is een enquête sociale veiligheid afgenomen bij de kinderen van groep 7 en 8. De sociale veiligheid is onderverdeeld in drie aspecten: welbevinden, ervaren van sociale veiligheid en aantasting van sociale veiligheid. Bij de drie aspecten is een cijfer berekend en doorgestuurd naar de inspectie. De antwoorden op de vragen over hoe vaak er gepest wordt, worden ook afzonderlijk doorgestuurd. Een hoog cijfer betekent dat de leerlingen het fijn vinden in de klas, zich veilig voelen en weinig (of niet) gepest worden.
Wat is het welbevinden van de leerlingen? Vinden ze het fijn in de groep en klas? 7,5
Hoe ervaren de leerlingen de sociale en fysieke veiligheid? Voelen ze zich veilig? 8,1
Ervaren leerlingen aantasting van hun sociale en fysieke veiligheid? 9,2
De leerlingen van groep 6, 7 en 8 vullen eenmaal per schooljaar leerlingenquête leerlingtevredenheid en veiligheid in. In schooljaar 2023-2024 is deze afgenomen. Gekeken wordt naar de gemiddelde tevredenheid en sociale veiligheid op schoolniveau. een hoog cijfer betekent dat de leerlingen het fijn vinden in de klas, zich veilig voelen en weinig (of niet) gepest worden.
Algemene tevredenheid: 8,0
Welbevinden: 7,6
Ervaren veiligheid: 8,2
Aantasting veiligheid: 9,2
Ook de leerkracht van groep 3 tot en met groep 5 vullen zelf twee keer per jaar de Scol-vragenlijst in. Ook deze leerkrachten bekijken de uitslagen samen met de Intern begeleider en gaan hierover indien nodig met de leerlingen en ouders in gesprek. De leerkrachten van groep 1 en 2 volgen de ontwikkeling van de kleuters met behulp van digikeuzebord.
Op de website van onze school kunt u het schoolveiligheidsplan downloaden. Hierin kunt u vinden hoe er binnen onze Scholengroep gewerkt wordt aan de sociale veiligheid van onze leerlingen.