De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Enquêtetool van Vensters.
De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Enquetetool van Vensters
Toelichting van de school. Ook dit jaar hebben we de monitor van "Scholen op de Kaart" afgenomen". De uitkomsten hiervan zijn zeer positief. We voeren ook gesprekken met de kinderen over de uitkomsten van de vragenlijsten.
Daarnaast nemen we eens in de vier jaar een vragenlijst af, ook onder kinderen van de bovenbouw, van van Beekveld en Terpstra. Dit vooral met het oog op het schoolplan, maar ook daar kunnen we informatie uit halen met betrekking tot de veiligheidsbeleving.
Een veilige omgeving (fysieke veiligheid)
Het bestuur van onze school heeft een bouwcommissie in het leven geroepen. Deze bouwcommissie schouwt jaarlijks alle scholen van het bestuur en neemt in overleg met de directeur van de school de benodigde maatregelen o.a. in het kader van de veiligheid van het gebouw, de speeltoestellen en de speelplaats. Daar onze speelplaats een openbare speelplaats is, draagt ook de gemeente Sluis daar een verantwoordelijkheid. Om de vier jaar laat het bestuur voor al haar scholen een `Algemene schoolverkenning` (een soort veiligheidsinspectie) uitvoeren door een erkend bedrijf. Jaarlijks worden de aanbevelingen die daaruit voortkomen besproken, zo nodig uitgevoerd en geëvalueerd met de medezeggenschapsraad van de school. De school beschikt over een ontruimingsplan, dat elk schooljaar opnieuw met de kinderen wordt geoefend. Daarnaast zijn enkele leerkrachten gediplomeerd BHV-er.
Op school liggen met betrekking tot dit onderwerp de volgende documenten ter inzage:
De ongevallenregistratie.
De algemene schoolverkenning en de jaarlijkse bijstellingen.
Hoofdstuk A.1.19 Reglement Commissie Gebouwenbeheer SCOBA van het SCOBA- vademecum.
Hoofdstuk M.1.4. ARBO, Gebouw en speeltoestellen van het SCOBA- vademecum.
Het ontruimingsplan van de school.
Het bestuur heeft tevens een vervoersbeleid opgesteld. Hierin staat omschreven hoe we omgaan met het vervoer en de begeleiding van kinderen tijdens uitstapjes, schoolreizen e.d. Ook dit plan kunt u op school opvragen.
Een veilige beleving
De school heeft tot taak de sociale veiligheid voor de leerlingen en het personeel te waarborgen. Om dit te kunnen realiseren moet de directie van de school inzicht hebben in de beleving van de veiligheid van leerlingen en personeel. Voor het personeel zullen hierbij de functioneringsgesprekken die met het personeel gehouden worden en de hierboven genoemde “algemene schoolverkenning” een rol spelen. De school probeert preventief te handelen om incidenten die een onveilig gevoel geven te voorkomen. Per 1 augustus 2015 is de wet “sociale veiligheid op school” in werking getreden. De school heeft hierop een integraal veiligheidsplan samengesteld, waarbij mevr. Monique Risseeuw de veiligheidscoördinator is. Onderdeel van het veiligheidsplan is een jaarlijkse veiligheidsmeting onder de leerlingen van de hoogste groepen. De resultaten van deze veiligheidsmeting worden aan de onderwijsinspectie en de Medezeggenschapsraad van de school gerapporteerd. Ook binnen de jaarlijks afgenomen “Sociale Veiligheidslijst”, worden aan de leerlingen (vanaf groep 5) vragen gesteld m.b.t. hun veiligheidsbeleving. Leerkrachten van groep 3 t/m 8 vullen deze lijst met betrekking tot de kinderen ook in. Bevindingen worden besproken in kindgesprekken.
Omgang met onderwijspersoneel
Ook onderwijspersoneel kan wel eens geconfronteerd met intimiderende ouders. Scholen moeten direct duidelijk maken dat zij van dergelijk gedrag niet gediend zijn. Niet voor niets is er de overheidscampagne ‘Veilige Publieke Taak’. Deze campagne vraagt aandacht voor correcte omgang met personeel in openbare functies, dus ook in het onderwijs. In het kader van een correcte omgang is de volgende gedragsnorm voor ouders met kinderen op de Meerstromenschool, of die de intentie hebben hun kind(eren) aan te melden op de Meerstromenschool.
De afspraken zijn:
§ Agressie en geweld, zowel fysiek als verbaal, tegen medewerkers, directie, stagiaires, leerlingen of bestuur van de school wordt nooit getolereerd. § Werknemers in de school moeten de ruimte krijgen om hun werk goed te doen.
§ Hun aanwijzingen moeten worden opgevolgd.
§ De orde mag op geen enkele wijze worden verstoord.
§ Houdt u aan de schoolregels die ook voor de kinderen gelden.
§ Benader uw kind, andere kinderen, de leerkracht en andere ouders positief.
§ Breng uw kind op tijd naar school. § Bewaar de rust in het schoolgebouw.
§ Maak een afspraak met de leerkracht als u iets wilt bespreken.
§ Uit mogelijke ontevredenheid naar de leerkracht of de directie zonder schelden, dreigen of schreeuwen.
De school doet via haar bestuur ten allen tijde aangifte bij de politie tegen (fysiek of verbaal) agressieve ouders, waarbij de vertrouwensinspecteur en bureau leerplichtzaken Zeeuws-Vlaanderen gelijktijdig worden geïnformeerd.
Algemene schoolregels
Waar veel kinderen bij elkaar komen, zijn natuurlijk regels nodig om alles ordelijk te laten verlopen. Meestal verloopt alles redelijk goed; veel regels worden namelijk vanzelf opgevolgd.
We hanteren op de Meerstromenschool een aantal hoofdregels, waaraan alle gedrag te meten is.
- Er is er maar 1 die praat, zodat luisteren beter gaat.
- Wij laten merken, hoe rustig we kunnen (samen) werken.
- Wandelen in de gang, dat weten we allang.
- Iedereen voelt zich op zijn best, als niemand wordt gepest.
- Is er iets aan de hand, dan helpt de juf je uit de brand.
- Werk netjes en neem de tijd, het is geen wedstrijd.
- Ruim je eigen rommel op, dan is de school netjes tiptop.
- Wees zuinig op het materiaal, want het is van ons allemaal.
- Denk eerst na voordat je iets doet, dat voelt ook voor de ander goed.
- Heeft een vriendje verdriet, help hem dan als je het ziet.
- Ben je aardig tegen iedereen, dan heb je veel vrienden om je heen.
- Wanner we samen spelen, zullen we samen delen.
- Netjes vragen of je iets mag lenen, dan krijg je geen problemen.
- Wees netjes en beleefd, zodat je het goede voorbeeld geeft.
- Netjes lopen in de rij (binnen en buiten), dat hoort er bij.