De Gouwaert

Nicolaas van Puttenstr 20 3267 AN Goudswaard

Schoolfoto van De Gouwaert

Het team

Toelichting van de school

De Gouwaert is een Integraal Kind Centrum. In het gebouw vormen school, peuterspeelzaal en kinderopvang het team. Ons team bestaat uit leerkrachten, pedagogisch medewerkers, onderwijsassistenten, een intern begeleidster. Daarnaast maken we gebruik van een vakdocent muziek.

Met elkaar bepalen we hoe we onderwijs en kinderopvang op elkaar af kunnen stemmen om zo een fijne plaats voor alle kinderen te bieden die onze organisatie bezoeken. Daarbij zijn onze kernwaarden leidend. 

We proberen zoveel mogelijk nieuwe (leer)krachten op te leiden door stageplaatsen aan te bieden. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Ook bij ons op school is vervanging wel eens nodig. Omdat we een kleine school zijn met veel teamleden, kunnen we vervanging over het algemeen intern oplossen. Mocht dit niet lukken, dan zijn we helaas wel eens genoodzaakt een groep naar huis te sturen. Uiteraard zullen we dit zoveel als mogelijk proberen te voorkomen.

Ons vervangingsplan ziet er als volgt uit:

  • De duo leerkracht wordt gevraagd extra te werken.
  • Is deze niet beschikbaar? Dan zoekt de school intern naar een oplossing.
  • Wanneer er onverhoopt geen vervanger beschikbaar is (intern of extern), komen de lessen te vervallen. 

De directie en IB-er vervangen in de basis geen leerkrachten. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Op de Gouwaert geven we les volgens de EDI methode. Het uitgangspunt is om leerlingen doelgericht onderwijs te bieden en als leerkracht houd je zicht op het onderwijsleerproces van de leerlingen.

Lesgeven via EDI betekent dat er afgestemd wordt op de instructiebehoefte van de leerling. Binnen een groep zijn er kinderen met verschillende niveaus. De leerkracht houdt daar rekening mee door het onderwijsaanbod af te stemmen op de onderwijsbehoeftes van het kind. De instructies en verwerking kan dus per kind verschillen. We kijken goed naar de kinderen zelf en hun resultaten om het onderwijsaanbod daarop af te stemmen. 

Klasindeling

  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

In de groepen 1/2 bestaan de vakken niet als los vak. Op deze leeftijd ontwikkelen kinderen zich door te spelen en te ervaren. 

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

We besteden veel tijd aan de basisvakken. De hoofdvakken zijn onderverdeeld in onderdelen. 

Lezen is onderverdeeld in technisch lezen, begrijpend lezen en leesplezier. 

Taal is onderverdeeld in taalkundige opdrachten, spelling en schrijven.

Wereldoriëntatie is onderverdeeld in aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, techniek, mediawijsheid, digitale geletterdheid en burgerschap.

Kunstzinnige en creatieve vorming is onder andere onderverdeeld in tekenen, handvaardigheid, muziek en dans.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Onze school wordt bezocht door kinderen in en uit de omgeving van Goudswaard. We zijn een kleine school met combinatiegroepen. Het team bestaat uit ervaren leerkrachten, een intern begeleidster en een onderwijsassistente. We hebben veel extra handen in de klassen, zodat we alle kinderen de aandacht kunnen geven die ze nodig hebben. 

Alle kinderen zijn uniek en hebben hun eigen opvoed- en onderwijsbehoeften en vooral hun eigen talenten. 

Leerlingen hebben soms extra ondersteuning nodig. In ons ondersteuningsprofiel staat welke ondersteuning onze school kan bieden. Ons profiel bestaat uit basisondersteuning en extra ondersteuning. 

Een paar keer per jaar wordt de school bezocht door externe experts die meekijken in de groepen. Op deze manier worden collega's extra ondersteund en kinderen met speciale zorg/ leerbehoeften beter begeleid. 

 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Het verbeteren van de kwaliteit van ons onderwijs is een cyclisch proces. Met het team bekijken we een paar keer per jaar alle gegevens en passen daar waar nodig ons onderwijs aan. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Onze school heeft een nauwe samenwerking met de peuterspeelzaal die zich in het gebouw bevindt. De kinderen gaan vanuit de peuterspeelzaal zowel naar IKC de Gouwaert als naar De School met de Bijbel. 

De peuterspeelzaal en onze school maken gebruik van het observatie instrument KIJK! De leerkracht heeft een "warme overdracht" met de leidster van de peuterspeelzaal. De KIJK! registratie wordt ook met de ouders besproken. 

Terug naar boven