Waar staan wij voor (missie)
Op het kindcentrum Goejanverwelle willen wij vanuit onze christelijke geloofsovertuiging en daaruit voortvloeiende levenshouding aan een ieder ons toevertrouwd kind binnen een veilig schoolklimaat, kwalitatief goed onderwijs bieden.
Onze pedagogische/didactische visie:
Ieder kind is een uniek schepsel van Gods hand. De protestants-christelijke levenshouding impliceert voor ons: de rijkdom van de individuele en gezamenlijke beleving van leerkracht en kinderen, grote sociale bewogenheid(dichtbij en ver weg) een respectvolle houding ten opzichte van ieder medemens en Gods schepping.
Kwalitatief goed onderwijs houdt rekening met de behoeften uit de samenleving en speelt daarop in.
Wij streven ernaar dat alle kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen in de vaardigheden die de toekomst van hen verwacht, in een veilige omgeving waarin zij kunnen samenwerken en die uitdagend is en inspireert.
Hier onder omschrijven wij onze kernwaarden:
Respect:
In een respectvolle sfeer kan een op ontwikkeling gerichte dialoog plaatsvinden. Of het nu gaat om communicatie met ouders, kinderen of collega’s: respect is de basis waarop je met elkaar kunt bouwen. In de ontmoeting tussen teamleden staat wat je bindt centraal en worden verschillen in persoonlijke opvatting die niet direct van invloed zijn op de gezamenlijke koers van school met begrip besproken. Omdat er niets zo ongelijk is dan ervan uitgaan dat we allemaal gelijk zijn, erkennen we ruiterlijk dat we verschillend zijn. Hier wordt met respect naar elkaar toe over gesproken. Dezelfde respectvolle houding t.a.v. verschillen en eigenschappen van collega’s streven we na in het spreken over kinderen en ouders. Vanuit de grondhouding dat ieder kind wil ontwikkelen en iedere ouder het beste voor zijn/haar kind wil, gaan we op zoek naar hoe we samen op kunnen trekken in het bieden van passende begeleiding en onderwijs voor ieder kind. Begeleiding die door externe partijen wordt geboden zien we als waardevolle bijdrage in dit proces.
In ons kindcentrum vinden we ontmoeting op basis van respect heel belangrijk. Respect helpt onze medewerkers, kinderen en ouders om in een open sfeer het gesprek over ontwikkeling van kinderen te laten plaatsvinden. Kinderen en medewerkers spreken in onze groepen beleefd tegen elkaar en begroeten elkaar aan het begin van de dag. Omdat respect met name in de communicatie met elkaar tot uitdrukking komt, leren we kinderen om elkaar uit te laten spreken. Een respectvolle houding naar de ander en elkaars spullen helpt om de lokalen, gangen en het plein netjes te houden. We gebruiken deze ruimte met elkaar en iedereen werkt prettiger in een veilige opgeruimde omgeving. Vanuit onze christelijke identiteit vragen we kinderen een respectvolle houding te hebben bij dagopeningen en vieringen. Ook leren we kinderen op een open manier spreken over andere geloven. Begrip voor elkaar voorkomt vooroordelen.
Verantwoordelijkheid:
Teamleden ondersteunen elkaar en de kinderen bij het vormgeven van het leerproces. Hierbij doen ze een beroep op coachende vaardigheden, waarover ieder teamlid beschikt. Het is voor iedereen duidelijk, op welke manier je kinderen en collega’s voorziet van feedback en op welke manier je feedback ontvangt. Professionals die binnen het kindcentrum werkzaam zijn, dragen verantwoordelijkheid voor ieder kind binnen het kindcentrum. Zo vergroten we elkaars draagkracht en voorzien we elkaar van ondersteuning. Ook ouders betrekken we met oog op elkaars verschillende rol in dit proces van gedeelde verantwoordelijkheid. Een professional in het kindcentrum legt veel van zichzelf in zijn/haar werk. Om wederzijdse verantwoordelijkheid te kunnen realiseren is er sprake van een open houding tussen collega’s. Met respect voor persoonlijke grenzen wordt geïnformeerd naar elkaars welzijn en redelijkerwijs rekening gehouden met tijdelijke belemmeringen. De verzorging en het opruimen van het gebouw is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waarbij medewerkers een voorbeeldrol vervullen. Samen zorgen wij voor het netjes houden van algemene (voorraad)ruimten en het afsluiten van vandalismegevoelige ruimten.
Verantwoordelijkheid voor elkaar wordt binnen ons kindcentrum gevoed vanuit onze identiteit. Iedereen werkt graag in een veilige opgeruimde omgeving. We zijn zuinig op elkaar en onze spullen. Hierbij dragen medewerkers, kinderen en ouders samen verantwoordelijkheid. Teamleden stimuleren een veilig klimaat, kinderen dragen bij aan opgeruimde lokalen waarin wordt samengewerkt en ouders spelen een wezenlijke rol in het ondersteunen van een brede ontwikkeling van kinderen. Binnen het kindcentrum worden kinderen actief betrokken in hun eigen leerproces. Ze leren verantwoordelijkheid dragen voor het behalen van mede door henzelf gestelde doelen en gaan met medewerkers en ouders in gesprek over wat hen bij het leren stimuleert en belemmert. Bij het leren en verwerken van de lesstof stimuleren we kinderen om hun werk verzorgd te presenteren. We besteden binnen ons kindcentrum aandacht aan een goede werkhouding. Dit komt tot uiting in de manier waarop kinderen omgaan met de leermiddelen, maar ook hoe zij omgaan met elkaar. Om verantwoordelijk met elkaar te kunnen samenwerken hanteren we onze PBS-afspraken. Hierbij staat het stimuleren van positief gedrag centraal.
Veiligheid:
Vanuit de teambrede erkenning, dat iedereen een unieke bijdrage levert aan de organisatie is er veiligheid om elkaar als medewerkers feedback te geven op elkaars professionele handelen. Een grondhouding hierbij is, dat we mét elkaar spreken, in plaats van over elkaar. De leiding speelt als het gaat om veiligheid een voorbeeldrol en staat pal voor de teamleden van het kindcentrum. Tevens is zij hitteschild voor wat er van buiten het kindcentrum door derden op de organisatie afkomt. Persoonlijke gesprekken kunnen binnen het kindcentrum plaatsvinden op een veilige plek. Indien er dergelijke gesprekken met kinderen, ouders of collega’s plaatsvinden, zorgen teamleden en/of gesprekspartners dat zij voldoende veiligheid ervaren.
Veiligheid is een basisbehoefte van ieder mens. Als je je veilig weet kun je ontspannen en tot ontwikkeling komen. We laten kinderen ervaren dat ze ‘er mogen zijn’. Vanuit deze erkenning leren we kinderen met begrip voor de ander spelen en werken met elkaar. In ons kindcentrum bieden we veiligheid aan kinderen door middel van de vastgestelde Positive Behaviour Support (PBS) regels en afspraken. Hierbij staat het door medewerkers stimuleren van positief gedrag van kinderen centraal. Hierdoor bieden we structuur en voorspelbaarheid die leiden tot duidelijkheid voor kinderen, teamleden en ouders. Bij het realiseren van veiligheid gaan we uit van het positieve, dat wat goed gaat. Dit is te zien in de groepen omdat beurtelings ieder kind op een positieve manier in het middelpunt staat en kinderen waarderend leren spreken over een ander.
Ontwikkeling:
Als medewerkers weten we ons vanuit onze verantwoordelijkheden verbonden met ouders als het gaat om ontwikkeling van kinderen. Kinderen worden in samenspraak met ouders betrokken om erachter te komen, waar stimulerende en belemmerende factoren in hun ontwikkeling liggen. Om kinderen tot ontwikkeling te laten komen, wordt bij hen beredeneerd een beroep gedaan op verschillende manieren van leren (meervoudige intelligentie), dit doen we door ook de onderscheiden (en verder te ontwikkelen) talenten van individuele teamleden te benutten. Als team staan we open voor vernieuwing van het leerproces door gebruik van nieuwe inzichten of nieuwe ondersteunende (digitale) middelen. Wanneer deze ontwikkelingen bijdragen aan het verwezenlijken onze missie, zet ieder teamlid zich in om deze vernieuwing op te nemen in zijn/haar handelingsrepertoire. Hierbij leren we van en met elkaar en wordt de mogelijkheid geboden om bij elkaar te kijken in de groep. Binnen het team is er vanuit ‘erkende ongelijkheid’ openheid over zaken die individuele teamleden voor uitdagingen stelt. Er is veiligheid om elkaar om hulp en ondersteuning te vragen, wanneer je er als professional in relatie met leerlingen niet uitkomt, of bij het realiseren van onderwijsvernieuwing ondersteuning wenst.
Binnen ons kindcentrum maken we kinderen zoveel mogelijk mede-eigenaar van hun ontwikkeling. Dit doen we door hen en u als ouders te vragen naar wat hen helpt en belemmert bij het leren. We vinden het dan ook belangrijk om juist met hen te praten over de ontwikkeling die ze doormaken. We erkennen dat kinderen op verschillende manieren voorkeuren hebben om te leren. De één heeft veel gevoel voor taal, waar een ander denkt in beelden. Samen met u als ouder willen we aansluiten bij de sterke kanten van uw kind en waar nodig de juiste ondersteuning bieden. We hebben binnen deze zoektocht een eigen verantwoordelijkheid, maar overleggen hier regelmatig over. We vinden het binnen ons kindcentrum belangrijk om aan te sluiten bij actuele ontwikkelingen in de maatschappij en leren kinderen gebruik te maken van technische ontwikkelingen. Dit komt tot uiting in de lessen die we geven met en over nieuwe media en devices. Mediamogelijkheden gebruiken we om u als ouders en verzorgers op de hoogte te stellen van de ontwikkeling van uw kind. Ontwikkelen doe je niet in je eentje. Om samenhang en samenwerking te bevorderen werken we binnen ons kindcentrum structureel met coöperatieve werkvormen. Hierbij leren kinderen met verschillende samenwerkingsvormen gebruik maken van elkaars kennis en vaardigheden. Het kindcentrum is niet alleen een plek om kennis voor het hoofd te verzamelen, maar ook om creativiteit te ontwikkelen op het gebied van sport, muziek en cultuur. Tijdens en na de lessen worden er diverse activiteiten ingezet die kinderen ruimte geven hun talenten optimaal te ontplooien. Samen werkt!
Samenwerking:
Als team benutten we elkaars talenten en gaan we structureel bij elkaar langs om advies en ondersteuning te krijgen. We doen dit net als richting ouders vanuit een open en begripvolle houding. Samenwerking gaat verder dan wat de praktijk iedere dag van ons vraagt. Het komt ook tot uiting in de zorgende houding naar elkaar. Het kindcentrum is van ons samen, dus we staan er samen voor. Soms als steuntje in de rug en andere keren naast elkaar om een klus te klaren. Door samen op te trekken bij invoering en uitvoering van nieuwe concepten neemt de werkdruk af en delen we succesvolle interventies die ons kunnen helpen in de dagelijkse praktijk.
Wij stimuleren binnen ons kindcentrum samenwerking, door gebruik te maken van talenten van kinderen, teamleden en ouders. Door uit te gaan van talenten leren kinderen ontdekken waar zij goed in zijn en hoe zij een ander kunnen helpen. Dit leren we kinderen toepassen door hen gezamenlijke opdrachten te geven en de mogelijkheid in lessen te geven om elkaar volgens afspraak te helpen bij mogelijke vragen. Omdat u als ouders veel van uw kind(eren) weet kunt u teamleden helpen om zicht te krijgen op wat hen helpt en belemmert in het leren en ontwikkelen. We zien u als ouder dan ook als partner in het leerproces en gaan graag vanuit erkenning voor elkaars unieke bijdrage met u in overleg over hoe we uw kind kunnen helpen opbloeien en ontwikkelen.