Op welke manier informeert deze school de ouders?
We hechten veel waarde aan een goed contact met ouders. Wij informeren ouders op de volgende wijze:
- Aan het begin van een nieuw schooljaar ontvangt elk gezin een nieuwe kalender. U vindt daarin allerlei activiteiten die vooraf bekend zijn zoals vrije dagen, studiedagen en wanneer er gesprekken zijn e.d. Op de achterkant staat allerlei praktische informatie m.b.t. de gang van zaken op ons kindcentrum.
- Aan het begin van het schooljaar voeren we in de tweede en derde week startgesprekken met kind, ouder en leerkracht. Dit doen we voor de groepen 4 t/m 8. Hierop volgt in november een voortgangsgesprek.
- De groepen 1/2 en 3 voeren leerkracht, ouders en kind gesprekken in de twee weken vóór de herfstvakantie.
- In februari worden de rapportgesprekken gevoerd. In de groepen 1/2 gebeurt dit aan de hand van het observatiesysteem KIJK! dat wij in de groepen 1/2 gebruiken. Vanaf groep 3 worden het rapport en de leerlingvolggegevens betrokken bij het gesprek.
- Inloopmoment. Elke maand is er een inloopmoment op wisselende dagen bij de start van de dag. U bent van harte welkom om in de groep van uw kind(eren) om zijn/haar werk te bekijken, na afloop is er koffie en thee op het podium.
- Van belang voor een goed contact zijn ook de huisbezoeken. Dit doen we bij kinderen van de groepen 1 en kinderen die nieuw bij ons op school komen.
- Indien nodig of gewenst worden er ook gesprekken gevoerd in de maand juli.
- Actuele informatie krijgt u via onze wekelijkse nieuwsbrief in Social Schools.
- Aarzelt u alstublieft niet wanneer er vragen of problemen zijn. Kom even bij ons langs of neem telefonisch contact met ons op. We maken dan een afspraak om het na schooltijd met u door te spreken. In geval van bijzondere zorgen, klachten of vragen m.b.t. het schoolbeleid kan ook de intern begeleider of de directeur de aangewezen persoon zijn voor een gesprek.
- Op onze prikborden in de gangen en portalen hangen we mededelingen en aankondigingen van activiteiten op.
- In de hal van ons gebouw hangt een ideeënbus waarin u suggesties kunt doen.
- Regelmatig posten we berichten op Facebook, Instagram en Social Schools.
Gesprek met de leerkracht:
Ouders die vragen hebben over hun kind kunnen altijd terecht bij de leerkracht. Hiervoor is buiten schooltijd gelegenheid. We raden ouders aan hiervoor een afspraak te maken. Als er bijzonderheden zijn op school dan neemt de leerkracht contact op met de ouders. Andersom verwachten we dat als er bijzonderheden in de thuissituatie zijn, dat ouders contact opnemen met de leerkracht.
Gesprek met de intern begeleider (IB-er):
Ouders kunnen ook terecht bij de intern begeleider. De taak van de intern begeleider is het ondersteunen van de leerkracht bij het begeleiden van de leerlingen. De leerkracht is bij dit gesprek aanwezig. De leerkracht zal vaak bij het gesprek aanwezig zijn, om gemaakte afspraken ook in de klas door te kunnen voeren.
Directie:
Wanneer er vragen zijn die onvoldoende beantwoord kunnen worden door de leerkracht en/of intern begeleider, kan er een gesprek aangevraagd worden bij de directie. Afhankelijk van het onderwerp van gesprek zal de IB of de leerkracht bij dit gesprek aansluiten.
Communicatie over belangrijke zaken:
Wij beseffen hoe bijzonder het is dat u uw kinderen aan ons toevertrouwt. We doen ons best uw kind optimaal te laten ontwikkelen. Maar soms hebt u andere verwachtingen dan wij of schatten wij zaken anders in. Dat kan wel eens boosheid of misschien verdriet bij u oproepen. Het gaat immers om uw kind. Dit vraagt om zorgvuldige en respectvolle communicatie. Emoties communiceren in bijvoorbeeld een mail kan allerlei ongewilde effecten geven voor u, maar ook voor ons. We vinden het daarom belangrijk om over gevoelige zaken samen te praten en niet te schrijven. We willen u daarom vragen om tijdig een gesprek aan te vragen wanneer u iets dwars zit. Altijd eerst bij de leerkracht en als u er samen niet uitkomt bij de IB-er en/of schoolleiding.
Het scheiden van ouders is een aangrijpende gebeurtenis voor de ouders en het kind. De Vier Windstreken heeft een protocol waarin inzichtelijk is gemaakt wat de ouders kunnen verwachten van de communicatie vanuit de school. Daarnaast geeft het scholen inzicht in de communicatie- en gedragsregels die worden gehanteerd na een scheiding. Dit protocol is op te vragen bij de directie van de school.