Basisschool De Cirkel

Brittenburg 50 2804 ZZ Gouda

  • Schoolfoto van Basisschool De Cirkel
  • Schoolfoto van Basisschool De Cirkel
  • Schoolfoto van Basisschool De Cirkel
  • Schoolfoto van Basisschool De Cirkel
  • Schoolfoto van Basisschool De Cirkel

Het team

Toelichting van de school

We zijn een divers team met juffen en meesters. De leeftijd varieert van jong naar zeer ervaren. Cisca is onze conciërge en Mea de administratief medewerkster. Op de website van De Cirkel zijn foto's van ons te vinden. 

Jolijn van der Marel is onze vaste vakleerkracht bewegingsonderwijs vanuit SportPunt Gouda. Darwin Heuvelman is in opleiding tot vakleerkracht bewegingsonderwijs. Daarnaast huren we gedurende het jaar vakleerkrachten in, bijvoorbeeld drama, programmeren en handvaardigheid

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Als medewerkers ziek of afwezig zijn, is er meestal vervanging nodig. Voor onze school regelt RTC Cella de vervanging. Bij RTC Cella zijn naast ons bestuur nog vijf schoolbesturen aangesloten. Al die besturen hebben leerkrachten in (vaste) dienst. Als het nodig is, kunnen we gebruikmaken van leerkrachten die bij andere besturen beschikbaar zijn. Daarnaast is er een groep invalkrachten die we in specifieke situaties kunnen inzetten.

Wanneer we geen invalleerkracht kunnen vinden, zetten we soms een vakdocent in. Bijvoorbeeld een dramadocent of iemand van Virtual Reality Learning Lab om een digidag te verzorgen.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Wij hebben twee locaties, op 700 meter bij elkaar vandaan:

  • De groepen 1 t/m 4 zijn gehuisvest op locatie Brittenburg, evenals het kinderdagverblijf, de peutergroep en de buitenschoolse opvang van Kind&Co Ludens;
  • De groepen 5 t/m 8 zijn te vinden op locatie Rijnlust.

Beide locaties liggen in een groene omgeving en beschikken over twee schoolpleinen. 

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Het programma in groep 1 en 2 bestaat uit kringactiviteiten, spelenderwijs leren en beweging. Aan de hand van een thema worden er gedurende de dag allerlei activiteiten gedaan. Voorlezen, muziek, taal- of rekenactiviteiten zijn voorbeelden van kringactiviteiten. Bij het spelen en werken wordt er gebruik gemaakt van de speelhoeken, gewerkt met ontwikkelingsmateriaal en aan creatieve opdrachten. Buitenspelen en gym horen bij de bewegingsactiviteiten. Onze kleuters gymmen in het speellokaal in de school. Met het speelse karakter, dat kenmerkend is voor het kleuteronderwijs, wordt gewerkt aan de ontwikkeling van alle kinderen.

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

We werken volgens een leerstofjaarklassensysteem. Dat betekent dat leerlingen op basis van leeftijd gegroepeerd zijn en een gezamenlijk lesprogramma doorlopen. Daarbinnen stemmen we het onderwijs af op het individuele kind. In het rooster zorgen we voor een goede afwisseling tussen leervakken en creatieve vakken, sport en spel.

De groepen 1 en 2 kenmerken zich door spelenderwijs leren. De basisvaardigheden lezen, taal, rekenen en schrijven staan vanaf groep 3 op het lesprogramma. Daarnaast krijgen kinderen les in natuur, verkeer, muziek, handvaardigheid, tekenen, spel en beweging. Vanaf groep 5 worden de basisvaardigheden verder uitgewerkt. Begrijpend lezen en studerend leren worden steeds belangrijker en de kinderen krijgen ook wereldoriëntatie (geschiedenis, aardrijkskunde, topografie). Alle groepen werken met zowel digitale lesprogramma's als leerboeken.Vanaf schooljaar 2023-2024 wordt er in alle groepen Engels gegeven. 

Voor ons bewegingsonderwijs werken wij samen met SportpuntGouda. Jolijn van der Marel is als vaste vakleerkracht bewegingsonderwijs aan onze school verbonden. Vanaf groep 3 krijgen de leerlingen minimaal 1x per week les van Jolijn. De andere les bewegingsonderwijs wordt door Jolijn gegeven of door Darwin Heuvelman samen met de eigen leerkracht (met gymbevoegdheid). Darwin is in bezit van een MBO diploma Sport en Bewegen en is in opleiding tot vakleerkracht bewegingsonderwijs voor de basisschool. De gymlessen vanaf groep 3 worden in een grote gymzaal gegeven, op loopafstand van school.

Voor vakken als muziek, drama en handvaardigheid werken wij samen met Cultuurhuis Garenspinnerij en Brede School Gouda. Door het jaar heen worden verschillende vakleerkrachten ingezet om een gevarieerd programma aan culturele activiteiten te bieden. Bovendien verkennen leerlingen de wereld buiten de school. Rekenen in de supermarkt, natuurles op de kinderboerderij of een geschiedenisles bij cultureel erfgoed: de omgeving is een onuitputtelijke bron van levensechte lessen.


Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De leerkracht is in eerste instantie verantwoordelijk voor de begeleiding van de kinderen in de groep.

Soms blijkt dat een kind speciale zorg of meer ondersteuning nodig heeft. Onze interne begeleider (IB’er) zoekt dan samen met de leerkracht en ouders naar manieren om het onderwijs passend te maken. De afspraken zetten we in een handelingsplan. Soms geeft een leerlingbegeleider extra hulp aan kinderen. Of we zetten specialisten in van de GroeiAcademie, het expertisecentrum van De Groeiling. Hier werken gediplomeerde orthopedagogen, onderwijsspecialisten, leerkrachten gespecialiseerd in gedrag en de leerlingbegeleiders.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Onze slogan is 'basisschool De Cirkel begint bij jou'. We stemmen de ondersteuningsbehoefte zo goed mogelijk af op elk kind en dat is maatwerk. Dat betekent dat al onze leerkrachten over een brede basiskennis beschikken. Deze wordt, waar nodig en afhankelijk van een specifieke behoefte van een kind, aangevuld. Het komend jaar wordt het meer- en hoogbegaafdenbeleid geëvalueerd en bijgesteld. Op het gebied van rekenen gaan we het geactualiseerde automatiseringsplan implementeren en perfectioneren.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Wij willen dat kinderen in één lijn door kunnen leren van de (peuter)opvang tot aan groep 8. KMN Kind & Co verzorgt bij ons een programma voor peuters: de voorschoolse educatie. Hierna komt een programma voor kinderen die bijna naar school gaan, de vroegschoolse educatie. Wij verzorgen dit programma zodat kleuters spelenderwijs achterstanden kunnen inhalen voordat ze aan groep 3 beginnen.

KMN Kind & Co biedt ook opvang voor jongere kinderen (0 tot 4 jaar) en op peuterspeelzalen (voor kinderen vanaf 2 jaar en 3 maanden). Ons doel is dat school en opvang samen één kindcentrum vormen. Dan kunnen we op elkaar aansluiten en elkaar sterker maken.

Terug naar boven