Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
De Casimirschool heeft 16 groepen en in de loop van het schooljaar een instroomgroep voor kleuters. Wij starten met vier heterogene kleutergroepen. Oudste, middelste en jongste kleuters zitten bij elkaar in een groep. Vanaf groep 3 heeft de school parallelroepen, dus elke groep dubbel. Deze groepen werken veel met elkaar samen.
Het team bestaat uit enthousiaste en deskundige leerkrachten en onderwijsondersteuners. Alle leerkrachten zijn in het bezit van het certificaat voor Daltonleerkracht. Een aantal leerkrachten heeft een specifieke taak in de school. Er zijn binnen het team onderwijsspecialisten, leiderschapsteamleden, daltoncoördinatoren, een techniekcoördinator en een cultuurcoördinator.
Wij werken continu met elkaar aan de ontwikkeling van ons onderwijs. Onderwijs dat past bij de leerlingen van deze tijd. Dat betekent dat we aandacht hebben voor de cognitieve ontwikkeling van de leerlingen, maar ook voor de sociale en creatieve ontwikkeling. Het is belangrijk om het zelfbewustzijn bij de leerlingen te ontwikkelen, zodat ze weten wie ze zijn, wat ze willen, wat ze nodig hebben, waar ze niet zo goed in zijn en waar ze een hekel aan hebben.
In ons schoolondersteuningsprofiel hebben wij beschreven dat wij aanvullende expertise hebben op het gebied van kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum (of het vermoeden daarvan) en leerlingen met aanvullende onderwijsbehoeften op sociaal emotioneel gebied.
De Casimirschool heeft hiervoor het ondersteuningsplan Passend Onderwijs ontwikkeld.Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning
Ons onderwijs en de afstemming op onderwijsbehoeften is continu in ontwikkeling. Onze expertise wordt ook continu uitgebreid. Dit gebeurt door specifieke opleidingen en cursussen van onze medewerkers. In het schooljaar 2022-2023 zijn drie leerkrachten bezig met een Masteropleiding op het gebied van leren en innoveren. Op basis van de gelden uit het Nationaal Programma Onderwijs zal er ook in de komende jaren expertise verder ontwikkeld worden.
Op de Casimirschool bieden wij Daltononderwijs voor kleuters met lef, die door ons rijke onderwijsaanbod samen spelen, ontdekken, verwonderen, leren en zich zo ontwikkelen tot zelfbewuste kinderen.
Op de Casimirschool ontwikkelen jonge kinderen zich door middel van spel. In het rijke, themagebonden aanbod wordt de sociaal-maatschappelijke werkelijkheid de school binnengehaald of buiten de klas opgezocht. In onderwijsleergesprekken verwonderen de kinderen zich en gaan in spel op zoek naar antwoorden op de themavragen. Leerkrachten volgen de ontwikkeling van het kind door observaties en meespelen en registreren dit in kindvolgsysteem KIJK!
Leerkrachten zorgen voor een rijke leeromgeving, waarbij een balans is tussen beredeneerd aanbod en autonomie voor de leerling.
Spel is de drager van de ontwikkeling. In het spel kan het kind laten zien waar het in zijn ontwikkeling is. De leerkracht stemt daar op af en komt met een beredeneerd aanbod om het kind verder te helpen in zijn of haar ontwikkeling. Niet al het leren komt door spel. Sommige vaardigheden moeten expliciet worden aangeleerd. We doen veel voor, modellen, oefenen en spelen het geleerde dan weer in spel uit. Denk daarbij aan hoe maak ik een kwast schoon na het verven, hoe vraag ik of ik mee mag spelen, etc.
De kleutergroepen zijn bewust heterogeen gegroepeerd.
Voor kleuterleerlingen met een VVE-indicatie wordt extra taalonderwijs buiten de groep vormgegeven door een leerkracht. Deze leerlingen worden automatisch door de logopedist van het CJG en de VVE-peuterspeelzaal aan de Casimirschool overgedragen.