Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer uw kind ziek is of een afspraak heeft bij de tandarts of dokter, stellen wij het op prijs als u vóór schooltijd (tussen 8.00 en 8.20 uur) contact opneemt met de school. U kunt bellen of een bericht sturen aan de leerkracht(en) via Social Schools om uw kind af te melden.
Indien uw kind niet aanwezig is zonder voorafgaande afmelding, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om te achterhalen waarom uw kind niet op school is.
Het is belangrijk om te benadrukken dat verlof buiten de reguliere vakanties om alleen kan worden verleend na toestemming van de schooldirecteur. Ongeoorloofd schoolverzuim wordt gemeld bij de gemeentelijke leerplichtambtenaar.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Voor een verlofaanvraag nemen ouders altijd contact op met de directeur.
Ouders kunnen verlof aanvragen door het daarvoor bestemde verlofformulier aan te vragen (formulier aanvraag vrijstelling van geregeld schoolbezoek). Dit formulier is te verkrijgen bij de directie of te downloaden van de website. Op de website is ook terug te vinden wat de grondslag voor het toe te kennen verlof is.
Betreft de verlofaanvraag maximaal 10 dagen, dan beslist de directeur hierover. In andere gevallen wordt de leerplichtambtenaar van de gemeente erbij betrokken. Als ouders/verzorgers het niet met de beslissing eens zijn, kunnen zij hiertegen in beroep gaan.
Er bestaat een landelijke leerplichtwet, waarin is vastgelegd dat kinderen onderwijs moeten volgen. Alleen voor bepaalde gewichtige omstandigheden kan de directeur van de school extra verlof verlenen.
Er kan geen verlof gegeven worden in geval van:
- een familiebezoek buitenland;
- vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding;
- het ontbreken van andere boekingsmogelijkheden;
- een uitnodiging van vrienden of familie om buiten de normale schoolvakantie op vakantie te gaan;
- eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte;
- deelname aan sportieve of culturele evenementen buiten schoolverband;
- als kinderen uit uw gezin op een andere school zitten en al vrij hebben.
Verder kan alleen voor bepaalde gewichtige omstandigheden vrij worden gevraagd. Denk hierbij aan:
- een wettelijke verplichting voor zover dit niet buiten de lesuren kan gebeuren;
- verhuizing: maximaal 1 dag;
- bijwonen van huwelijk van bloed- of aanverwanten 2e t/m 3e graad: 1 of maximaal 2 dagen, afhankelijk van de plaats waar het huwelijk wordt gesloten;
- ernstige ziekte van ouders, bloed- of aanverwanten: in de 1e graad: maximaal 4 dagen, in de 2e graad maximaal 2 dagen, in de 3e of 4e graad maximaal 1 dag;
- overlijden van ouders, bloed- of aanverwanten;
- het 12½ -, 25-, 40-, 50-, en 60 jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders: 1 dag.
Een aanvraag van verlof moet u minimaal vier weken van tevoren bij de directeur indienen. In geval van overlijden meldt u dit uiterlijk twee dagen na het ontstaan van de verhindering van de leerling.
Bij afwezigheid van de jongste kleuters, die nog 4 jaar (en dus niet leerplichtig) zijn, vinden de leerkrachten het prettig hiervan van tevoren op de hoogte te zijn. Uw kind wordt leerplichtig op de eerste van de maand, volgend op de vijfde verjaardag van uw kind.