Junior College

Albertine Kehrerstraat 7 4207 MV Gorinchem

  • Schoolfoto van Junior College
  • Schoolfoto van Junior College
  • Schoolfoto van Junior College
  • Schoolfoto van Junior College
  • Schoolfoto van Junior College

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Bij Junior College laten we graag zien hoe jij je ontwikkelt. Deze ontwikkeling maken we zichtbaar in je portfolio. 

Feedback
Wij zorgen ervoor dat je feedback leert ontvangen, maar ook kunt gaan uitdelen aan de mensen om je heen. Goede feedback zorgt ervoor dat je met zelfvertrouwen door kunt groeien om het de volgende keer nog beter te doen. En dat is precies wat we willen. We vieren successen en we helpen elkaar in onze ontwikkeling. 

Toetsen
Af en toe maak je ook toetsen. Het gaat ons er dan vooral om dat we inzicht krijgen in wat je beheerst en waar je nog aan moet werken. Vanaf het moment dat kinderen het aanbod van groep 3 krijgen worden er Cito-toetsen gemaakt. Dit is een extra meetmoment om te kijken waar je staat. En dat meetmoment gebruiken we om samen jouw leerdoelen voor de komende tijd op te stellen.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Vanaf unit 3 is het ontwikkelingsperspectief een onderdeel van het portfolio. Dit kunt u zien als het verwachte uitstroomniveau van uw kind. In de persoonlijke leerplan gesprekken wordt dit toegelicht. Hierbij is een zorgvuldige afweging gemaakt. De intern begeleider en teamleider worden door de leergroepbegeleiders van unit 3 betrokken bij dit proces. De volgende zaken worden hierbij meegenomen:

  • De scores op de CITO-toetsen van de achterliggende jaren. Daarbij tellen de vakken begrijpend lezen en rekenen het zwaarst mee.
  • De uitslag van eventuele (intelligentie-)onderzoeken. 
  • De motivatie en inzet van uw zoon/dochter zoals we die op school zien.
  • Hoe snel uw zoon of dochter nieuwe leerstof oppakt.

In groep 8 krijgen de leerlingen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies. Als het goed is, is dit een logisch vervolg op het ontwikkelingsperspectief uit het portfolio. Na het maken van de doorstroomtoets in februari, krijgen de leerlingen uiterlijk 24 maart hun definitieve advies. 


Weergave Schooladvies

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

We willen dat Junior College een veilige omgeving vormt voor iedereen. Zowel voor leerlingen, ouders als leerkrachten. Iedereen moet zich gehoord voelen. Iedereen moet ervaren dat hij of zij erbij hoort. Iedere leerling moet zonder belemmeringen kunnen deelnemen, spelen, spreken, leren en ontwikkelen. Ook willen we dat niemand pesten ervaart binnen onze school.

Pedagogisch tact

Pedagogisch tact is belangrijk is ons onderwijs. Omgaan met leerlingen op school is een aaneenschakeling van ‘pedagogische ogenblikken’. Momenten waarin de leraar in een ‘split second’ een beslissing moet nemen. Zij moet onmiddellijk weten wat te doen of juist níet te doen. Ze kan het zich niet veroorloven al te lang stil te staan bij de afweging van de meest adequate reactie. Dat is een reactie die aansluit bij de situatie beleving van de leerling en die tegelijkertijd de leerling in staat stelt om verder te gaan met zijn bezigheid. Een reactie die de leerling en de groep weer in rust, in evenwicht brengt. In de interactie tussen leerkrachten en leerlingen komt het daarop aan, op iets wezenlijks, iets bijzonders, iets dat zich bijna niet laat omschrijven. Een fenomeen waarin zichtbaar en voelbaar is dat de leerkracht op het goede moment de goede dingen doet en zegt, óók in de ogen van de kinderen. Dat fenomeen wordt ‘Pedagogische Tact’ genoemd, waarbij het niet gaat om de competenties van de leraar, maar vooral om wie hij is.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Pedagogisch tact
  • Verschillen benutten
  • School, ouders, leerling

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven