Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.
Invulling onderwijstijd leerjaar 1 en 2
Groep 1 gaat 4 dagen per week naar school.ma/di/wo/do 4x5 uur= 20 uur per week x 40 weken= 800 uur onderwijs per jaar
Groep 2 gaat 5 dagen per week naar school.5 dagen x 5 uren= 25 uur per week x 40 weken= 1000 uur onderwijs per jaar.
Groep 1 en 2
De aanpak in deze groepen verschilt van die in de andere groepen. Ook de inrichting van de lokalen en de manier van werken is anders. Het werken in groep 1 en 2 gebeurt vanuit de kring. We gebruiken in de onderbouw de methode “Schatkist” en “Kleuteruniversiteit”. In de kring begint de schooldag en hierin keren de kinderen steeds weer terug. Daarnaast wordt er al spelend en ontdekkend gewerkt in de hoeken, aan de tafels, in het speellokaal en op het schoolplein. In groep 1 ligt de nadruk op het wennen aan het schoolritme. Leren gebeurt vooral door gericht en ontdekkend spelen, waarbij de leerkracht een sturende rol heeft. In beide groepen komen de meeste vakken in samenhang, aan de hand van een thema, aan de orde.
Vooral taal- en functieontwikkeling zijn belangrijk, omdat dit de basis is voor een groot aantal andere ontwikkelingsaspecten. Maar ook de voorbereidende zaken voor het schrijven, lezen en rekenen krijgen de nodige aandacht. Belangrijk blijft echter het spelend ontwikkelen van het kind!
We proberen de zelfstandigheid van de kinderen zo veel mogelijk te stimuleren door hen eigen verantwoordelijkheden te geven. Per week worden er twee kinderen tot ‘helper’ gekozen. Deze helpers verrichten allerlei taken/ klusjes voor hun groep. Zelfstandig werken is in wezen zelfstandig denken. Dat betekent, dat we de kinderen aansporen om zelf na te denken en oplossingen te bedenken. In groep 1 en 2 werken we vanuit allerlei hoeken met opdrachten en activiteiten, zoals de puzzel-, knutsel-, werk-, lees- en schrijfhoek. Centraal staat het planbord. Boven aan het planbord hangen stickers van de kinderen aan een strook klittenband. Daaronder zijn de kaartjes van de hoeken bevestigd. De kinderen pakken hun sticker en hangen die bij de hoek van hun keuze. Natuurlijk kan de leerkracht ook kinderen bij een bepaalde activiteit plannen. Op de weekcirkel wordt aangegeven welke kleur (groep kinderen) die dag een opdracht van de leerkracht moeten maken. Zo zien de kinderen bij binnenkomst meteen of zij kunnen kiezen.
Zindelijkheid in de kleutergroepen
Wij gaan er in principe vanuit dat wanneer kleuters onze school gaan bezoeken dat zij zindelijk zijn. Mocht dat niet zo zijn dan is het voor de school niet mogelijk om bij kleuters , die niet zindelijk zijn voor verschoning zorg te dragen. De leerkrachten hebben de zorg voor de groep en moeten ook toezicht op de leerlingen houden. Als uw zoon of dochter niet zindelijk is, dan verwachten wij dat u zelf zorg draagt voor verschoning op de momenten dat dat nodig is. Natuurlijk mag u dat organiseren met uw “sociale netwerk”( familieleden, buren, vrienden en dergelijke.) Wanneer uw zoon of dochter verschoning nodig heeft nemen wij telefonisch contact met u op en verwachten wij dat u zelf de verschoning uitvoert of door uw “sociale netwerk” laat uitvoeren.
Invulling onderwijstijd leerjaar 3 t/m 8
Groep 3 t/m 8 gaan 5 dagen per week naar school.
De groepen krijgen 5 uur per dag les x 5 uren x 40 weken. Totaal per jaar 1000 uur onderwijs.
Groep 3 1000 uur onderwijs
Groep 4 1000 uur onderwijs
Groep 5 1000 uur onderwijs
Groep 6 1000 uur onderwijs
Groep 7 1000 uur onderwijs
Groep8 1000 uur onderwijs
Totale onderwijstijd schoolloopbaan: 7800 uren
We gebruiken de volgende methodes op onze school:
Godsdienstige vorming: Kind op maandag
Technisch lezen, aanvankelijk en voortgezet lezen: Veilig leren lezen, Estafette lezen
Begrijpend lezen: Estafette lezen, DIA-tekst
Taal: Taal op Maat
Spelling: Spelling op Maat
Rekenen/ Wiskunde: Getal en Ruimte Junior
Schrijven: Pennenstreken/ Schrijven in de basisschool
Engels: Take it Easy
Aardrijkskunde: Meander
Geschiedenis: Brandaan
Biologie: Naut
Studievaardigheden: Blits
Verkeer: Stap vooruit, op voeten en fietsen en jeugdverkeerskrant
Fries: Spoar 8
Expressievakken: Moet je doen/projecten o.l.v. KEK
Bewegingsonderwijs: Basislessen bewegingsonderwijs
Digitale software: Junior Einstein
Computeronderwijs
In de groepen 1 en 2 hebben we computer- hulpmoeders. In de groepen 2 t/m 8 werken de kinderen meestal zelfstandig achter de computer/ Ipad. De computer wordt veelal gebruikt als extra oefeninstrument op het gebied van rekenen, lezen, taal, aardrijkskunde, verkeer en tekstverwerking. Presentaties en het maken van werkstukken staan in de bovenbouw groepen ook centraal en worden verwerkt op de IPAD.