Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Op De Ratel zitten de kinderen per leerjaar in de klas. De kinderen krijgen instructie gericht op dat specifieke leerjaar. Deze instructie wordt altijd verdeeld in drie groepen: de kinderen die snel aan de slag kunnen en nauwelijks instructie krijgen, de groep kinderen die de normale basisinstructie krijgt en de groep kinderen die de verlengde instructie krijgt, gericht op hún specifieke leerbehoefte.
Doordat wij kinderen steeds meer onderwijs op maat willen geven, krijgen meer kinderen op een hoger of lager niveau instructie in een andere groep. Door het groepsdoorbrekend werken waarbij kinderen meer op niveau ingedeeld worden, proberen wij beter tegemoet te komen aan de instructiebehoefte van de leerling. Vanaf groep 5 kan er groepsdoorbrekend gewerkt worden bij vakken als rekenen, begrijpend lezen en spelling. Ook bij creatieve vakken doen we dit steeds meer en maken dan gebruiken van de talenten van de leerkrachten.Kijkend naar het leerlingaantal per leerjaar wordt elk jaar de afweging gemaakt hoe we de groepen verdelen. Over het algemeen hebben we parallelgroepen, dus twee groepen 3, twee groepen 4 etc. Incidenteel komt er een combinatiegroep voor. Zo hebben we schooljaar 2022-2023 een groep7/8. De kleuters zitten altijd in een combinatiegroep 1/2 omdat we van mening zijn dat kinderen op deze manier veel van elkaar kunnen leren.
Een leerling krijgt per week 25 uur les. Na 8 jaar onderwijs heeft de basisschoolleerling 7520 uur les gevolgd. De urentabel geeft een indicatie aan van de uren die aan bepaalde vakken besteed wordt. Door specifieke onderwijsbehoeften van individuele kinderen kan de tijd per vak variëren: een kind dat extra hiaten moet opvullen bij rekenen bijvoorbeeld krijgt meer rekeninstructie en extra oefenopdrachten en daarmee meer rekentijd.
De Ratel biedt onderwijs aan de kinderen van Gennep Zuid.
Speciale faciliteiten zijn er in de vorm van een plusklas voor de kinderen die meer kunnen.
Tevens is er extra begeleiding voor anderstalige kinderen.Voor de scholen van Gennep, Berg en Mook zijn er twee schoolondersteuners (een orthopedagoog en een psycholoog) beschikbaar die de leerkrachten en IB-ers begeleiden bij de leerlingenzorg. Zij hebben een adviserende en ondersteunende rol en kunnen, na overleg met ouders, een intelligentie onderzoek afnemen. De schoolondersteuners kunnen in overleg met de bovenschoolse ondersteuningscoördinator een kortdurend arrangement toekennen als een leerling tijdelijk meer individuele ondersteuning nodig heeft dan in de basiszorg geboden kan worden. De schoolondersteuners vormen de directe schakel met het ondersteuningsloket.
Op school kunt u het volledige schoolondersteuningsprofiel opvragen.
Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning
Als team blijven we ons professionaliseren in het onderkennen van de onderwijsbehoeften van leerlingen en het geven van een adequate begeleiding. Tevens vinden er op stichtingsniveau professionaliseringsactiveiteiten plaats.
De Ratel heeft het convenant Vroeg en Voorschoolse Educatie van de gemeente Gennep ondertekend.
Wij verzorgen een rijk taalaanbod voor alle kleuters. Maar de kleuters, die een VVE-indicatie hebben, krijgen extra ondersteuning.
Vanuit de kinderopvang of peuterspeelzaal Pippeloentje vindt er een warme overdracht plaats zodat het kind in groep 1 goed kan starten.