Basisschool De Vogelaar

Tureluur 2 8281 EX Genemuiden

Schoolfoto van Basisschool De Vogelaar

Het team

Toelichting van de school

Openbare Daltonschool De Vogelaar maakt deel uit van het cluster obs De Toermalijn/obds De Vogelaar. Clusterdirecteur is dhr. Harry Drenthe.  Locatie-coördinator voor de Vogelaar is Mw. Corina Brink.

Vakleerkrachten op deze school

Er zijn geen vakleerkrachten aanwezig op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Onze school kent weinig absentie van leerkrachten wegens ziekte of anderszins. Indien een leerkracht tóch afwezig is, zorgen wij voor vervanging. Is deze niet voor handen, dan verdelen wij de kinderen over de verschillende andere groepen of zorgen wij op een andere manier om de leerlingen tóch onderwijs te kunnen geven. In uitzonderlijke gevallen (Corona) kan het gebeuren dat we een klas naar huis sturen omdat te veel leerkrachten afwezig zijn en verdelen over de klassen niet haalbaar is.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Schooljaar 2023-2024 hebben we  6 groepen:

Groep 1-2, bij de start van het schooljaar 20 leerlingen
Groep 3, 14 leerlingen
Groep 4: 18 leerlingen
Groep 5: 13 leerlingen
groep 6: 12 leerlingen
Groep 7-8: 25 leerlingen

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

vanwege het belang dat wij hechten aan  taal, rekenen, lezen en schrijven, hebben we voor die vakken  de meeste tijd  ingeruimd.

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Door de kleinschaligheid van De Vogelaar kan de school op  veel zorgvragen een passend antwoord geven. We denken hierbij aan onze NT2-leerlingen. Maar ook leerlingen met dyslexie kunnen wij van dienst zijn, mede  dankzij de aanwezigheid van onderwijs-assistenten en een taalspecialist binnen het cluster Vogelaar/Toermalijn. Daarnaast heeft de school een specialist op het gebied van Rekenen en Wiskunde.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

We constateren dat het aantal leerlingen bij wie Nederlands niet de eerste taal is flink is toegenomen. Samen met het bestuur en de gemeente Zwartewaterland zijn we aan het onderzoeken hoe we de komende periode hier invulling aan gaan geven. 

Op dit moment hebben onze leerkrachten onvoldoende kennis van een passend NT2 onderwijsaanbod.  Het team heeft aangegeven behoefte te hebben aan een NT2 methode/methodiek met bijhorende materialen, scholing, coaching en een vak gespecialiseerde NT2 docent als voorwaarden om het NT2 onderwijsaanbod binnen de basisondersteuning te kunnen gaan verzorgen. Het implementeren van NT2 onderwijs vraagt maatwerk. Naast teamscholing algemeen zal er ruimte zijn voor de meer individuele coaching en borging. Jaarlijks wordt gemeten of de beoogde algemene doelen zijn behaald en waar tussentijds bijgesteld moet worden om op koers te blijven. Hiervoor worden middelen als vragenlijsten/enquêtes en observaties ingezet. Naast de jaarlijkse evaluatie zal een kwaliteitskaart opgesteld worden om ook de groei van kwaliteiten bij het team te toetsen en het proces zo nodig op aan te passen,  zodat iedereen mee kan richting het einddoel.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.

Terug naar boven