Problemen zijn er om opgelost te worden. Met elkaar in gesprek gaan levert meestal de oplossing.Een enkele keer komt het voor dat het niet lukt om door gesprekken er samen uit te komen en een probleem kan dan een klacht worden. Wij vinden het belangrijk dat iedereen die een klacht heeft gehoord wordt en weet waar hij of zij terecht kan. Cadans Primair heeft hiervoor een klachtenregeling vastgesteld die hieronder wordt beschreven.
Voorkomen van klachten
Aarzelt u niet om problemen te bespreken met de groepsleerkracht of, als het een probleem betreft dat groepsoverstijgend is of een probleem waar u met de groepsleerkracht niet uitkomt, met de directeur. De beste manier om klachten te voorkomen is, als u iets als een probleem ervaart, dit te bespreken met de direct betrokkenen. Als kinderen en of ouders een klacht willen bespreken met de groepsleerkracht of met de schoolleiding kunnen zij altijd na schooltijd bij hen terecht. Een persoonlijk gesprek werkt bijna altijd verhelderend en kan misverstanden voorkomen of uit de wegruimen.
Wie kan u helpen bij de behandeling van uw klacht?
Om een goede en snelle afhandeling van een klacht mogelijk te maken zijn er op school twee schoolcontactpersonen aangesteld. Zij kunnen ouders (en natuurlijk ook leerlingen) helpen bij de behandeling van klachten. Deze schoolcontactpersonen hebben voor deze taak een speciale scholing gevolgd en zij kunnen ook samen overleggen hoe zij iemand kunnen helpen wanneer er sprake is vaneen klacht. De contactpersoon zal naar uw verhaal luisteren, maar gaat niet zelf aan de slag. De contactpersoon zal u, na overleg, doorverwijzen voor de afhandeling van de klacht. Als er sprake is van machtsmisbruik in de vorm van seksuele intimidatie (dat is ongewenste seksueel getinte aandacht in de vorm van verbaal, fysiek of non-verbaal gedrag) schakelt de contactpersoon altijd de externe vertrouwenspersoon in. De externe vertrouwenspersoon is werkzaam bij de GGD en kan ook bij andere vormen van machtsmisbruik (discriminatie, agressie/geweld en of pesten) en alle overige klachten ingeschakeld worden voor de klachtbehandeling (opvang en begeleiding van klager). In principe verloopt de door geleiding van een klacht over machtsmisbruik naar de externe vertrouwenspersoon via de contactpersoon maar u kunt de vertrouwenspersoon ook rechtstreeks benaderen met een klacht die te maken heeft met machtsmisbruik.Heeft u nog vragen of behoefte aan aanvullende informatie dan kunt u contact opnemen met de directeur van de school, de bestuurder van Cadans Primair, de ambtelijk secretaris van Stichting KOMM of met een contactpersoon van uw school.
Functie en taken van personen die bij klachtafhandeling betrokken zijn:
Schoolcontactpersonen:Zij kunnen ouders en leerlingen helpen bij de behandeling van klachten. De contactpersoon zal –na overleg met de ouder/leerling– doorverwijzen voor de afhandeling van de klacht. Als er sprake is van machtsmisbruik in de vorm van seksuele intimidatie (dat is ongewenste seksueel getinte aandacht in de vorm van verbaal, fysiek of non-verbaal gedrag) schakelt de contactpersoon altijd de externe vertrouwenspersoon in.
Eline Jansen (eline.jansen@cadansprimair.nl) en Floor Spierings-Hoezen (f.hoezen@cadansprimair.nl)
Mandy Pennings (m.pennings@cadansprimair.nl)
Indien op school aanwezig, direct aanspreekbaar buiten de lessen. Ook is het mogelijk een brief (niet anoniem)/e-mail aan hen gericht te versturen
Externe vertrouwenspersoon: De externe vertrouwenspersoon kan door de schoolcontactpersoon, maar ook rechtstreeks door ouders en leerkrachten, worden ingeschakeld. De externe vertrouwenspersoon is werkzaam bij de GGD en kan ook bij andere vormen van machtsmisbruik (discriminatie, agressie/geweld en of pesten) en alle overige klachten ingeschakeld worden voor de klachtbehandeling (opvang en begeleiding van klager). Externe vertrouwenspersoon GGD Hart voor Brabant Bel 088 368 67 59 (maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur) of vul het digitale contactformulier in dat is weergegeven helemaal onderaan op de volgende webpagina: www.ggdhvb.nl/evp. De folder over de externe vertrouwenspersoon voor scholen is te vinden op dezelfde webpagina.Voor spoedeisende zaken - die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag - kun je buitenkantoortijden contact opnemen met de externe vertrouwenspersoon via 088 368 68 13.
Interne vertrouwenspersoon: Sylvia Groot (sylvia@sylviagroot.nl / 06-5193 5910)De interne vertrouwenspersoon is er ten behoeve van medewerkers van Cadans Primair. Zij kan in de volgende gevallen worden ingeschakeld:1. Algemeen: bij problemen in de uitoefening van de functie in relatie met leidinggevende en/of collega’s. Problemen van onderwijskundige aard vallen hier niet onder.2. Melden van een misstand: zie hiervoor Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling)3. Begeleiden van aangeklaagde leerkracht/directeur ingeval klachtenprocedure bij stichting KOMM. 4. Coaching op het gebied van communicatie/samenwerking met collega’s en/ofleidinggevende.
Vertrouwensinspecteur: tel. 0900 111 3 111 Ouders, leerlingen, docenten, directies en besturen, maar ook vertrouwenspersonen kunnen de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs raadplegen wanneer zich in of rond de school (ernstige) problemen voordoen op het gebied van:• seksuele intimidatie en seksueel misbruik (zedenmisdrijven)• psychisch en fysiek geweld• discriminatie en radicalisering. Zo nodig kan de vertrouwensinspecteur ook adviseren in het traject naar het indienen van een formele klacht of het doen van aangifte. In het geval dat er een vermoeden is van seksueel misbruik(zedenmisdrijf) dan geldt in een aantal gevallen de meld-, overleg- en aangifteplicht.Stichting KOMM: Onafhankelijke klachtencommissie voor het onderwijs in Zuid-Nederland (ziewww.komm.nl)