Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Met ons onderwijs willen we zo goed mogelijk aansluiten op het ontwikkelingsniveau van de kinderen. De groepsverdeling wordt afgestemd op deze onderwijsvisie en op het aantal leerlingen. Dit betekent dat er zowel homogene als heterogene groepen zijn. Daarnaast wordt er groep doorbrekend gewerkt waarbij kinderen op eigen niveau een vak kunnen volgen en /of worden kinderen in kleine niveaugroepen begeleid.
Betekenisvol/thematisch onderwijs
Ook in de onderbouw wordt betekenisvol/thematisch onderwijs geboden. Het gaat hierbij om activiteiten die betekenis hebben voor de kinderen en uitnodigen tot spel en onderzoek. Kinderen ervaren het belang van het leren lezen, rekenen en schrijven tijdens hun onderzoek.Thematisch onderwijs biedt structuur en verhoogt de betrokkenheid en zelfstandigheid van de leerlingen. Samenwerken en samen leren staan hierbij centraal.
Betekenisvol/thematisch onderwijs
Het onderwijs op De Regenboog heeft een ontwikkeling doorgemaakt naar thematisch/betekenisvol onderwijs. Betekenisvol onderwijs werkt met thema's die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen zodat zij vanuit de eigen basiskennis nieuwe perspectieven en kennis ontwikkelen.
Thematisch onderwijs stimuleert leerlingen in de uitbreiding van hun woordenschat en lees-en rekenvaardigheden. Kinderen ervaren dat de basisvaardigheden lezen, rekenen en schrijven het mogelijk maken om zelf onderzoek te doen naar nieuwe informatie.
Het onderwijs op onze school is gericht op het in beeld krijgen van de onderwijsbehoeften van het kind om zo ons onderwijs af te stemmen op deze onderwijsbehoefte.
Differentiatie vindt plaats op basis van de toetsresultaten van de leerlingen en wordt verwerkt in de groepsplannen. Hierin staat voor de vakken technisch lezen, begrijpend lezen, rekenen en spelling voor meerdere niveaus de lesstof gepland.
De inzet van onderwijsassistenten maakt extra ondersteuning aan kleine groepen leerlingen mogelijk. Daarnaast wordt voor bepaalde vakken groep doorbrekend gewerkt waarbij kinderen op eigen niveau kunnen werken.
Voor meer-en hoogbegaafde leerlingen werken we samen met Nutsscholen De Beneden Beekloop en De Ganzebloem. Wekelijks werken gespecialiseerde leerkrachten met deze groep meer-en hoogbegaafde kinderen. Dit is de zogeheten Plusklas
Binnen de groepen wordt didactische en pedagogische ondersteuning gegeven door de Intern Begeleiders en het managementteam.
Basisschool De Regenboog en Kinderopvang Potje Knor bevinden zich in één gebouw. Er is sprake van een steeds meer intensieve samenwerking tussen beide organisaties.
Kinderen die Potje Knor bezoeken bij het peuterwerk of de dagopvang komen vanaf het derde levensjaar af en toe kennismaken met de basisschool. Zij komen op bezoek in groep 1 en kunnen op deze manier al kennismaken met het reilen en zeilen op de basisschool. De interne begeleider heeft regelmatig overleg met de leiding van de opvang zodat zorg vroegtijdig gesignaleerd kan worden en het aanbod afgestemd.
De goede samenwerking is ook terug te zien in de afstemming van de organisatorische aspecten waarbij we streven naar een goede afstemming zodat de opvang van de kinderen voor ouders goed geregeld is. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen beide organisaties tijdens de lock down waar we in goed overleg de opvang voor de kinderen hebben geregeld.