Schoudercom
Op De Wissel gebruiken wij de app Schoudercom om met ouders te communiceren. Via deze app kunnen leerkrachten een op een met ouders communiceren, of als groep. Ziek- en betermeldingen worden door ouders via de app gedaan. Ook de jaarkalender is via de app in te zien. De leerkrachten bloggen geregeld over belangrijke zaken die zich voordoen in de groep. Onder het kopje 'Nieuws' plaatsen wij informatie van externen instanties.
Wisselpost
Maximaal één keer per week ontvangen ouders via Schoudercom de Wisselpost. Hierin wordt schoolbrede informatie met de ouders gedeeld vanuit het MT en/of directie.
Website
De website is een statisch document waar alle (nieuwe) ouders relevante informatie kunnen vinden. De site wordt 1x per jaar geactualiseerd. www.bsdewissel.nl Zittende ouders kunnen veel relevante informatie inzien onder het kopje 'documenten' in Schoudercom.
Kennismakingsavonden
Bij de start van het schooljaar worden alle ouders uitgenodigd voor een kennismaking met de leerkracht en de andere ouders. Tijdens deze avond krijgen zij daarnaast praktische informatie over de school en de eigen groep.
Thema-informatieavonden
Indien nodig worden door het jaar heen extra informatieavonden gehouden. Bijvoorbeeld over de ontwikkelingen rondom het onderwijsconcept. Ook de oudervereniging kan thema-avonden verzorgen over actuele onderwerpen.
Intakegesprekken
Wanneer u uw eerste kind heeft aangemeld op onze school, volgt er een intakegesprek met de onderbouwcoördinator. Indien u als gezin al bekend bent met de school, zal er per nieuwe leerling bekeken worden of een intakegesprek wenselijk is.
Informatiebijeenkomst voor nieuwe ouders
In april wordt er een informatiebijeenkomst voor nieuwe ouders gehouden. Na een algemene introductie van onze school kunnen zij de groepen bezoeken.
De schoolgids
De schoolgids wordt 1x per jaar geactualiseerd.
Inloopavonden en/of middagen
Als projecten daarvoor de mogelijkheid bieden, organiseert de school als afsluiting een inloopavond- en/of middag. Ouders krijgen dan de gelegenheid om werkstukken van de kinderen te komen bekijken of presentaties bij te wonen.
Rookvrij terrein
Het schoolterrein is een rookvrij terrein. D.w.z. dat er een rookverbod is op het schoolterrein. Wij verwachten van personeel, ouders en overige bezoekers zich aan deze afspraak te houden.
Facebook
De Wissel heeft een eigen Facebookpagina.
Informatie aan gescheiden ouders
Beide ouders hebben recht op informatie over hun kind(eren). De school zal deze informatie op verzoek aan de ouders geven, ook als zij gescheiden zijn en ook als een ouder niet het ouderlijk gezag heeft over het kind. Een ouder zonder ouderlijk gezag heeft recht op informatie over de ontwikkeling van het kind (maar moet daar wel zelf om vragen!).
Op de scholen van Filios Scholengroep hanteren we de afspraak om de ouder/verzorger bij wie het kind op het huisadres is ingeschreven “actief” te informeren, en de eventuele andere ouder “passief” te informeren. We hebben het hier over de informatie, brieven, rapporten e.d. Het is de bedoeling dat de ouder die de informatie ontvangt de andere ouder op de hoogte brengt van de informatie. Wanneer de ouder bij wie het kind ‘woont’ dit niet doet, dan kan de andere ouder zelf aan de school vragen om rechtstreeks geïnformeerd te worden. Ook kan deze ouder vragen om een apart (rapport)gesprek. Voor dit gesprek zal de ouder dan zelf een afspraak moeten maken met de leerkracht.We gaan er vanuit dat de ouder(s) de school tijdig en zo volledig mogelijk op de hoogte brengt/brengen over relevante informatie betreffende het kind dat op school zit, zoals bijvoorbeeld het ouderschapsplan en omgangsafspraken die van belang kunnen zijn voor de school.
Oudervereniging De Wissel
Wanneer ouders hun kind aanmelden op school worden zij automatisch lid van de oudervereniging. Dit lidmaatschap betekent dat aan de ouders/verzorgers een vrijwillige contributie/bijdrage wordt gevraagd.
De oudervereniging heeft een club actieve ouders, die zeer betrokken is bij alle zaken op en rondom de school. Om hun activiteiten zo goed mogelijk plaats te laten vinden, vergaderen zij ieder schooljaar ongeveer 8 keer. De oudervereniging heeft zich ten doel gesteld:
- Het behartigen van de belangen van de ouders, voogden en verzorgers van de bij de school ingeschreven leerlingen.
- Het bevorderen van een goede samenwerking tussen deze ouders, voogden en verzorgers enerzijds en de schooldirectie en leerkrachten anderzijds.
- Het gevraagd en ongevraagd advies geven aan de schooldirectie en leerkrachten, bestuur en medezeggenschapsraad.
- De betrokkenheid tussen ouders, voogden en verzorgers en school blijvend stimuleren.
Deze doelstellingen tracht de oudervereniging te bereiken door onder andere:
- Daar waar mogelijk c.q. gewenst, medewerking te verlenen aan schoolactiviteiten ter vergroting van het welzijn van de kinderen.
- Op te treden als vertegenwoordiging van de ouders, voogden en verzorgers in overleg en/of samenwerking met schooldirectie en leerkrachten, bestuur en medezeggenschapsraad.
- Het beheren van de ouderbijdragen.
Klassenouder
Aan iedere groep is minimaal één klassenouder verbonden. Indien er een vacature is voor een klassenouder, kunnen ouders zich via een inschrijfformulier hiervoor opgeven. De klassenouder vertegenwoordigt de ouders van de leerlingen van een groep binnen de oudervereniging en neemt deel aan de vergaderingen van de oudervereniging. Ongeveer 8 keer per jaar.
Medezeggenschapsraad
In de MR zijn leerkrachten en ouders vertegenwoordigd. MR-leden worden in principe voor 3 jaar gekozen. MR-leden hebben het recht om met elkaar alle schoolaangelegenheden te bespreken en hierover voorstellen te doen aan het schoolbestuur. Allerlei beslissingen die door het bestuur zijn genomen moeten eerst aan de MR zijn voorgelegd, hetzij om advies te vragen, hetzij om instemming te verkrijgen. De vergaderingen, die ongeveer 6 tot 8 keer per jaar plaatsvinden, zijn openbaar. Ouders worden ook geïnformeerd na de MR-vergaderingen. Oudergeleding schrijft een verslag van de vergadering en communiceert dit via Schoudercom. U kunt de MR-leden benaderen via wissel.mr-leden@filiosscholengroep.nl
Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad
De veertien basisscholen onder Filios Scholengroep hebben een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad. Deze GMR behartigt de belangen van alle basisscholen van Filios Scholengroep. Onze school wordt in de GMR vertegenwoordigd door een ouder.