Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziektemelding
Bij ziekte van uw kind verzoeken we u de school op de hoogte te stellen. Dit kan via ons platvorm Social Schools. Afmelden kan niet via de mail, omdat deze niet altijd op het vroegst van de dag wordt gelezen. Uw kind kan natuurlijk ook tijdens schooluren ziek worden of gewond raken. Als een kind op school ziek wordt of gewond raakt, proberen we de ouders van het kind te bereiken. Dit gebeurt telefonisch. We vragen u dan het kind van school op te komen halen. We sturen kinderen niet zelf naar huis. Als we geen gehoor krijgen, blijft het kind dus op school. Als het kind zodanig ziek is, dat verzorging onmiddellijk nodig blijkt, dan schakelen we medische hulp in. Als uw kind meteen naar de dokter of naar het ziekenhuis moet, proberen we uiteraard eerst u als ouders te bellen zodat u met uw kind naar arts of ziekenhuis kunt gaan. Als we u niet kunnen bereiken en evenmin het door u opgegeven noodadres, gaan we zelf als begeleiding mee. We gaan er wel van uit dat u de zorg daarna zo snel mogelijk van ons overneemt.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlofaanvraag
Alle leerlingen, vanaf de dag dat de leerling 5 jaar wordt, vallen onder de leerplichtwet. Dit betekent dat uw kind naar school moet en dat u uw kind niet meer zomaar thuis mag houden. Natuurlijk kan het voorkomen dat u, om een speciale reden, vrij wilt vragen voor uw kind. Hierbij onderscheidt de leerplichtwet 2 soorten “extra verlof”.
Extra vakantieverlof
Extra vakantieverlof kunt u alleen krijgen als uw werkgever u verplicht om buiten de gewone schoolvakanties vakantie op te nemen en u daardoor niet in staat bent om één keer per jaar met uw kinderen tijdens de gewone schoolvakanties op vakantie te gaan. In geval van zelfstandig ondernemerschap dient u aan te tonen dat u, vanwege uw werkzaamheden, niet in staat bent één keer per jaar een gezinsvakantie te houden gedurende de gewone schoolvakanties. Bovendien is dit vakantieverlof nog aan een aantal andere regels gebonden. Het vakantieverlof mag:
* nooit opgenomen worden in de eerste 2 weken na de zomervakantie.
* maar 1 keer per schooljaar opgenomen worden
* maximaal 10 schooldagen bedragen.
Als u extra vakantieverlof aan wilt vragen, kunt u hiervoor op school een formulier verkrijgen. De werkgeversverklaring op de achterkant van dit formulier moet ingevuld worden door uw werkgever. Als u zelfstandig ondernemer bent, dient u aan te tonen dat u, vanwege uw werkzaamheden niet in staat bent tijdens de reguliere vakanties met uw kinderen op vakantie te gaan
Extra verlof wegens gewichtige omstandigheden
In alle andere gevallen waarin u vrij wilt vragen voor uw kind vult u het formulier “aanvraag verlof gewichtige omstandigheden” in. Dit formulier is op school verkrijgbaar en van de website te downloaden. Onder gewichtige omstandigheden wordt verstaan: bruiloften, begrafenissen, jubilea, sociale of medische omstandigheden. Ook in het geval dat u verlof wenst wegens uw godsdienstige overtuiging en/of godsdienstige feesten moet u dit aanvragen met het formulier “aanvraag verlof gewichtige omstandigheden”. Vraag het verlof tijdig, doch uiterlijk twee weken van te voren aan.
Waarvoor kunt u geen verlof krijgen Hieronder vindt u een aantal voorbeelden die onder de leerplichtwet niet tot gewichtige omstandigheden worden gerekend en waarvoor u dus geen verlof kunt krijgen:
* familiebezoek in het buitenland
* vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding
* vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden
* een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakantie op vakantie te gaan
* eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte
* verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn
Overige situaties
Naast de twee hiervoor genoemde vormen van verlof kent de leerplichtwet nog een aantal “gronden voor vrijstelling van geregeld schoolbezoek”, b.v. als uw kind ziek is of als het onderwijs is opgeschort. Bij dit laatste kunt u denken aan de situatie waarbij we thuisonderwijs aanboden in verband het Corona-virus.
Procedure
De ingevulde aanvraagformulieren levert u, enkele weken voor de beoogde verlofdatum, in bij de directeur. Deze neemt een beslissing over de aanvraag. Als u het niet eens bent met de beslissing kunt u hiertegen bezwaar aantekenen en hierna eventueel in beroep gaan. Als u uw kind zonder toestemming thuis houdt van school moet de directeur dit als ongeoorloofd schoolverzuim melden bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar kan van de melding een proces verbaal opmaken.
Openingstijden Leerlingzaken:
Maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur
0341 – 47 44 80
e-mail : [email protected]