Basisschool Arendshorst

Zwaluwstraat 1 3853 CA Ermelo

  • Schoolfoto van Basisschool Arendshorst
  • Schoolfoto van Basisschool Arendshorst
  • Schoolfoto van Basisschool Arendshorst
  • Schoolfoto van Basisschool Arendshorst
  • Schoolfoto van Basisschool Arendshorst

Het team

Toelichting van de school

Het team van De Arendshorst bestaat voornamelijk uit parttime leerkrachten. De leerkrachten geven ieder les aan een vaste groep. Naast het lesgeven werken de leerkrachten samen aan onderwijs- en organisatorische zaken. Het team van De Arendshorst is gevarieerd in leeftijd. Er werken jonge net startende leerkrachten maar ook ervaren leerkrachten ieder met hun eigen expertise.

Op de website van de school kunt u het team van schooljaar 2023-2024 vinden.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Bij kort of lang verlof van personeel, bijvoorbeeld door ziekte of ouderschapsverlof, zetten we ons optimaal in om vervanging te regelen. Daarbij staat in alle gevallen een goede doorgang van ons onderwijs voorop. Soms doen we een beroep op een leerkracht van onze school. We kunnen ook gebruik maken van een invalpool met daarin verschillende groepsleerkrachten die voor onze stichting werken. Alleen als uiterste maatregel kunnen wij genoodzaakt zijn om aan ouders te vragen hun kind(eren) thuis te houden. Ouders worden daar zo spoedig mogelijk van op de hoogte gebracht. Als ouders niet voor opvang kunnen zorgen, dan zal de directeur in overleg met ouders samen naar een oplossing zoeken.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Op De Arendshorst werken we middels een jaarklassen systeem. De groepen zijn ingedeeld in combinatiegroepen van 2 of 3 leerjaren welke vaste (duo)leerkrachten hebben. Tijdens de ochtenden waarbij wij werken aan de kernvakken vinden de lessen voornamelijk plaats in de eigen combinatiegroep. Op de middagen zijn er ook momenten waarbij de groepen meer groepsdoorbrekend werken.

Klasindeling

  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Het schoolondersteuningsprofiel
Het schoolondersteuningsprofiel (SOP) ondersteunt het antwoord op de vraag of een school kan voldoen aan de onderwijsbehoefte van een leerling. Op basis van het profiel wordt in algemeenheid duidelijk wat de school wel of niet voor een kind kan betekenen. Het SOP is daarmee een middel in de communicatie met ouders. In dit document is ook beschreven waar de school voor staat en wat de ontwikkelpunten zijn (professionalisering). Bovendien geeft het ook de ambities van de school weer als het gaat om extra ondersteuningsmogelijkheden. Tot slot is het voor het samenwerkingsverband relevant om te weten in hoeverre scholen voldoen aan het afgesproken niveau van basisondersteuning. Dit document is daarmee ook een belangrijk instrument voor monitoring. De medezeggenschapsraad heeft adviesrecht op het schoolondersteuningsprofiel. Het actuele SOP voor schooljaar 2023-2024 is na 1 oktober te lezen op onze schoolpagina van www.scholen op de kaart.nl.

Het zorghandboek
Naast het SOP hebben wij een document opgesteld, het zorghandboek, waarin wordt beschreven hoe de leerlingondersteuning op De Arendshorst is geregeld. Het zorghandboek geeft de uitvoerende kant van de zorgstructuur weer. Het doel hiervan is dat de leerkrachten op de hoogte zijn van de procedures en mogelijkheden binnen de begeleiding van de leerlingen. Tevens kan dit document ter ondersteuning worden gebruikt om ouders te informeren over het begeleidingstraject van hun kind. Bij de leerlingenzorg gaat het om de begeleiding van kinderen die belemmeringen ondervinden in hun ontwikkeling en de ondersteuning van de groepsleerkrachten. In dit document is te lezen welke stappen wij kunnen nemen en hoe wij handelen om de hulp in de groepen te organiseren.

De zorgleerling
Een ‘zorgleerling’ is een kind dat belemmeringen ondervindt in zijn/haar ontwikkeling en daardoor speciale onderwijsbehoeften heeft. Hierbij kan gedacht worden aan een belemmering op cognitief gebied (ontwikkelingsachterstand van een half jaar of meer), sociaal-emotionele instabiliteit, huiselijke instabiliteit of aan gedragsproblemen, al dan niet met een dalende trend. Tevens kan er sprake zijn van over presteren. In alle gevallen zal extra hulp nodig zijn. Hoe deze extra hulp gerealiseerd wordt of aangevraagd kan worden en op welke manier deze hulp gegeven wordt is te vinden in het zorghandboek.

Passend onderwijs en het Samenwerkingsverband Zeeluwe/Samenwerkingsverband 2305 PO
Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. De Wet op Passend Onderwijs bepaalt dat scholen binnen een bepaalde regio de ondersteuning die zij kunnen bieden op elkaar afstemmen, zodat er voor elk kind een passende plaats gevonden kan worden.Onze school is aangesloten bij het SWV Zeeluwe PO 2509. Meer informatie vindt u op de website van Zeeluwe: www.zeeluwe.nl.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Onze ambities zijn om in de toekomst leerlingen die meer aankunnen nog beter te kunnen begeleiden en ondersteunen. We zien dat we het aanbod voor onze zorgleerlingen goed hebben staan en voldoende kunnen voldoen aan de onderwijsbehoefte van deze leerlingen. Voor de leerlingen die een plusaanbod nodig hebben willen wij ons nog beter uitrusten met expertise en het vormgeven van een passend aanbod. Komend schooljaar krijgt het team extra ondersteuning van een extrene op het gebied van afstemmen op niveaus. Met deze teamscholing willen we bewerkstelligen dat leerkrachten zich kundiger worden in de vraagstelling die zij hanteren voor plusleerlingen tijdens instructiemomenten. Met als doel de plusleerlingen meer uit te dagen en de heid te verhogen. Daarnaast willen we het plusaanbod inventariseren en de inzet van Rekentijgers goed borgen.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Met toestemming van ouders kunnen wij voor een zogenaamde "warme" overdracht zorgen, zodat de overgang van opvang naar onderwijs zo soepel mogelijk verloopt.

Op De Arendshorst werken we met een groep 1-2 (schooljaar 2023-2024 1-2-3). Aan de hand van thema´s werken de aan activiteiten waarbij gewerkt wordt aan de kerndoelen. De ontwikkeling van de leerlingen volgen we aan de hand van het digitaal systeem Parnassys leerlijnen. Het voordeel van de combinatiegroep is dat de jonge kinderen kunnen ingedeeld worden bij activiteiten waar zij op dat moment staan in de ontwikkeling. Dit geldt voor activiteiten waarbij gewerkt wordt aan de beginnende gecijferd- en geletterdheid maar uiteraard is het aanbod bij de kleuters breder. Dit zorgt voor een doorgaande lijn en een goede aansluiting op het onderwijs in groep 3.

Terug naar boven