Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
U meldt uw kind voor de start van de schooldag ziek. Dit doet u als volgt:
- u belt voor 8.20 uur de school
- u meldt uw kind persoonlijk ziek bij de leerkracht als u uw andere kinderen naar school brengt
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
U kunt een verlofformulier op school krijgen. Na goedkeuring van de directie ontvangt u een kopie van de aanvraag.
In het belang van de leerlingen zijn ouders verplicht hun kind dagelijks naar school te sturen. Er mag alleen verzuimd worden bij ziekte of gewichtige omstandigheden.
In sommige gevallen is er recht op verlof. De directeur heeft de bevoegdheid om tot maximaal 10 schooldagen per jaar verlof te verlenen. Hier is echter alleen sprake van in bijzondere gevallen, b.v. een familiejubileum of overlijden. Het verlof moet schriftelijk en waar mogelijk tijdig worden aangevraagd bij de directeur. Bij het bespreken van uw vakanties dient u zich strikt te houden aan de schoolvakanties. Het is niet toegestaan dat de eerste twee weken na de zomervakantie vrij wordt gegeven.
Ongeoorloofd schoolverzuim wordt altijd gemeld bij de leerplichtambtenaar. De school dient zich aan de wet te houden.
In de schoolkalender staan de vakanties en vrije dagen vermeld.Hieronder vindt u een overzicht van redenen voor verlof, zoals wij die van de leerplichtambtenaar hebben gekregen. Wanneer u denkt in aanmerking te kunnen komen, kunt u dit overleggen met de directeur.Een verzoek om verlof kan worden ingewilligd, indien er sprake is van volgende omstandigheden:
- het voldoen aan een wettelijke verplichting
- verhuizing
- huwelijk van bloed-of aanverwanten tot en met de 4e graad (ten hoogste2 dagen)
- ernstige ziekte van gezinsleden
- overlijden van bloed-of aanverwanten (in de 1e graad voor ten hoogste 4 dagen, in de 2e graad voor ten hoogste 2 dagen, in de 3e of 4e graad voor ten hoogste 1 dag
- gezinsuitbreiding (voor ten hoogste 2 dagen)
- een 12½-, 25-, 40-, 50-, of 60-jarig ambts- of huwelijksjubileum van bloed-of aanverwanten tot en met de 4e graad (voor ten hoogste 2 dagen)
- zeer slechte weersomstandigheden
- de viering van nationale feest-en herdenkingsdagen, voor zover het gaat om leerlingen uit culturele groepen
- de vakantieregeling van het bedrijf/de instelling, waar één van de ouders werkt, het niet mogelijk maakt vakantie op te nemen binnen de normale vakantieperiode
- er sprake is van (kleine) zelfstandigen (bijvoorbeeld camping of horeca), die juist tijdens de normale schoolvakanties moeilijk op vakantie kunnen
- noodzakelijk vakantieverlof op grond van medische-of sociale indicatie van één van de gezinsleden
- familiebezoek in een ander werelddeel, tenzij dit regelmatig plaatsvindt
- de leerling in de gelegenheid gesteld wordt een keer met familie of kennissen op reis te gaan, welke reis voor de leerling van grote opvoedkundige waarde kan zijn
- het gezin een gratis vakantie krijgt aangeboden buiten de normale schoolvakanties. Dit evenwel als uitzonderingssituatie te beschouwen, bijvoorbeeld indien men door omstandigheden nooit op vakantie kan
- andere dan hierboven genoemde omstandigheden in zeer bijzondere gevallen
In het algemeen geldt het volgende:
- verlof wegens gewichtige omstandigheden wordt verleend door de directeur van de school. Indien aan dezelfde leerling meer dan 10 dagen verlof per schooljaar wordt verleend, is de goedkeuring vereist van de leerplichtambtenaar.
- het verlof wordt slechts verleend voor zover dat strikt noodzakelijk is
- een verzoek om verlof dient schriftelijk door de ouders aangevraagd te worden. Verzoeken dienen te zijn voorzien van een behoorlijke motivering en (zo mogelijk) van de nodige bewijsstukken (bijvoorbeeld verklaring van de werkgever, arts, maatschappelijk werker).De school verleent uitsluitend extra verlof indien er redelijkerwijs geen andere oplossing mogelijk is.