Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.
Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.
Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zouden moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets / doorstroomtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Ouders staan samen met hun kind(eren) voor de keuze welke school zij samen gaan kiezen voor het kind. Wij als school geven daarvoor het niveau aan waarvoor ouders hun kind kunt aanmelden.
Vanaf groep 6 worden ouders door de leerkracht(en) van hun kind meegenomen in het verwachte uitstroomniveau eind groep 8. Wij stellen een TPP op, een 'toekomstperspectief'. De leerkracht(en) groep 8 bespreekt tijdens de oudergesprekken aan het begin van het schooljaar met de ouders het verwachte uitstroomniveau. De kinderen van groep 8 zijn aanwezig bij deze gesprekken en nemen actief deel aan het gesprek. Het gaat immers over de toekomst van de kinderen. Wij praten mét kinderen en niet alleen óver kinderen. Wij vinden het belangrijk om samen met ouder en kind op te trekken rondom alle zaken die met het voortgezet onderwijs en de advisering te maken hebben. In de maand februari staan de verwijsgesprekken gepland.
Als school verzorgen we diverse informatieavonden voor ouders en de kinderen van groep 8. De verschillende VO-scholen uit Enschede presenteren zich op 1 van deze avonden aan de ouders en de kinderen. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het bezoeken van open dagen van VO-scholen.
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
We zijn er trots op dat de Inspectie van het Onderwijs de sfeer en sociale veiligheid met het predicaat 'Goed' beoordeeld.