Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmelding
Als uw kind ziek is, of door een andere reden afwezig of te laat zal zijn, willen wij daar van op de hoogte worden gesteld.
Bij ziekte meldt de ouder/verzorger dit op de eerste ziektedag bij voorkeur tussen 8:00 en 8:30 uur. De school is hiervoor bereikbaar per telefoon op 0578-661525. Een af- of ziekmelding van korte duur kan ook via Parro worden doorgegeven.
Tijdens een langdurig ziekteverzuim of afwezigheid nemen we contact met u op om het proces te volgen. In de regel nemen wij direct contact op wanneer een kind zonder bericht niet op school verschijnt.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Leerplicht en verlofaanvraag
Elk kind valt, vanaf de dag dat hij/zij vijf jaar wordt, onder de Leerplichtwet. Dit houdt in dat uw kind naar school moet en dat uw kind niet zomaar thuis kan blijven. Wanneer uw kind ongeoorloofd een schooldag verzuimt zijn wij verplicht hier melding van te maken bij de leerplichtambtenaar. Er zijn mogelijkheden om, onder bepaalde omstandigheden, voor een kortdurend verlof in aanmerking te komen. Hiervoor kunt u zich melden bij de directeur van onze school.
Extra (vakantie)verlof kan worden toegekend als:
1. De leerling vanwege de specifieke aard van beroep van één der ouders/verzorgers slechts buiten de schoolvakanties met hen op vakantie kan gaan. Hierbij is een werkgeversverklaring verplicht.
2. Er sprake is van gewichtige omstandigheden.
3. De leerling wegens vervulling van plichten voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging verhinderd is de school te bezoeken. Onder “gewichtige omstandigheden” verstaan we:
- een wettelijke verplichting die niet buiten de lesuren kan geschieden
- een verhuizing van de betrokken leerling
- een huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de vierde graad
- het overlijden van bloed- of aanverwanten t/m de vierde graad
- een ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de vierde graad
- een bevalling van moeder/verzorger/voogdes
- een 12 ½ -, 25-, 40-, 50-, 60-jarig ambts- of huwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten t/m de vierde graad
- calamiteiten (bijvoorbeeld brand/doktersbezoek)
De schriftelijke aanvraag wordt beoordeeld door de directie van de school. Indien er sprake is van ongeoorloofd schoolverzuim dan is de directie verplicht dit te melden aan de leerplichtambtenaar van de gemeente Epe. Ook ziekmeldingen op dagen waarvoor eerst verlof is aangevraagd (en niet is toegekend) worden ter kennisgeving gemeld aan de leerplichtambtenaar.