Openbare School voor Speciaal Basisonderwijs De Catamaran

Wendeling 112 7824 TK Emmen

Schoolfoto van Openbare School voor Speciaal Basisonderwijs De Catamaran

In het kort

Toelichting van de school

Welkom op de website  van de openbare school voor Speciaal Basisonderwijs De Catamaran. Middels het concept van “De Andere Basisschool” geven wij vorm aan onze visie op onderwijs. Niet de leerstof staat centraal, maar het leren van het kind. De kinderen krijgen in dit concept ook de kans om te leren wat hen interesseert, wat voor hen betekenis heeft. De komende twee jaren gaan we besteden aan het vervolmaken, verfijnen van dit concept. Het gebouw aan de Wendeling 112 in Emmen geeft voldoende mogelijkheden voor het vormgeven aan dit concept - onder meer via ateliers en studio's. De school is dan ook het meest trots op de afwisseling van activiteiten, de zelfstandigheid en -verantwoordelijkheid van de leerlingen en de samenwerking tussen de leerlingen die aan de hand van het onderwijsconcept bereikt worden. 

Verdere gedetailleerde informatie kunt U vinden op onze eigen website  www.sbo-catamaran.nl

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • voorbereide leeromgeving
  • dialoog
  • uitnodigende activiteiten
  • Directe instructie
  • Humaniteit

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

SBO de Catamaran heeft de laatste schooljaren een redelijk stabiel leerlingenaantal. We starten met 180 leerlingen en eindigen altijd boven de 200 leerlingen. Dit komt doordat gedurende het schooljaar leerlingen worden geplaatst vanuit het regulier basisonderwijs. In de gemeente Emmen is naast de openbare SBO school Catamaran ook een bijzondere SBO school, de Toermalijn. 

Ongeveer 75% van de leerlingen is jongen. Dit is al jaren zo. De meeste leerlingen wonen in de gemeente Emmen, wel komen een aantal leerlingen uit buurtgemeenten als Odoorn, Klazienaveen of Coevorden. Dit betekent dat er 's morgens en 's middags veel taxivervoer is rondom de school. Alle leerlingen op de Catamaran hebben een toelaatbaarheidsverklaring. Deze verklaring is aangevraagd aan het samenwerkingsverband. De verwijzende school is leidend in deze verwijzing. 

De Catamaran zoekt, na instemming van de ouder(s), altijd contact met de verwijzende school. Ook zal het dossier, opnieuw na instemming van de ouder(s) worden opgevraagd.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
176
Landelijk gemiddelde
128

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Dit schooljaar worden de protocollen: schoolveiligheidsplan en anti-pest-, herzien en herschreven. 

Nadat deze zijn vastgesteld zullen deze worden gepubliceerd. 

Dit zal in het najaar van 2023 zijn. 

Samenwerkingspartners

Toelichting van de school

SBO Catamaran is deelnemer aan de regionale bijeenkomsten van het SBO Noord (Groningen, Drenthe, kop van Overijssel). Deze bijeenkomsten zijn na de vorming van het gespecialiseerd onderwijs (samengaan van SO3, 4 en SBO) breder van opzet. Er wordt gesproken met specifieke partners van de betreffende doelgroepen, zoals cluster 3 en 4. 

SBO Catamaran is lid van het overkoepelende organisatie gespecialiseerd onderwijs (www.gespecialiseerdonderwijs.nl) en is deelnemer van de verschillende ontwikkelgroepen.

Waar nodig zoekt de Catamaran contact met relevante organisaties. Dit kan op het gebied van jeugdhulp of zorg zijn, politie, bureau Halt, basisonderwijs, voortgezet (speciaal) onderwijs.  

Terug naar boven