Bij welke activiteiten werkt de school samen met ouders?
MR, GMR & OC
De Medezeggenschapsraad(MR) is het orgaan binnen de school dat te vergelijken is met een ondernemingsraad uit het bedrijfsleven. Een ondernemingsraad is er voor de personeelsleden en een MR is er voor personeelsleden én ouders. De MR kan invloed uitoefenen op de besluitvorming van het schoolbestuur en het beleid binnen de school. De MR is bevoegd alle aangelegenheden die de school betreffen te bespreken en hierover voorstellen te doen aan het bestuur. De MR wil openheid, openbaarheid en onderling overleg in de school bevorderen. De MR is samengesteld uit zes leden. Drie leden zijn gekozen door en uit het personeel, de personeelsgeleding. De andere drie leden zijn gekozen door en uit de groep ouders en verzorgers. Dit wordt de oudergeleding genoemd. De zittingstermijn bedraagt 3 jaar en kan één keer worden verlengd.
De instelling en werkwijze van een MR is geregeld in de Wet Medezeggenschap Onderwijs (WMO 1992). Om hier in de praktijk mee te kunnen werken heeft de MR een reglement dat door het bestuur wordt vastgesteld. Binnen onze school gebruiken we het model-reglement van de Besturenraad. In het reglement is vastgelegd op welke punten de MR adviesbevoegdheid dan wel instemming-bevoegdheid heeft. Deze bevoegdheden kunnen gelden voor de gehele MR, voor de personeelsgeleding of voor de oudergeleding. Voorbeelden van punten waarover de MR advies moet uitbrengen aan de directie zijn: vaststelling of wijziging van het jaarplan; vaststelling of wijziging van het toelatingsbeleid van leerlingen; wijziging van de organisatie van de school. Voorbeelden van punten waarover de MR instemming moet betuigen aan de directie zijn: vaststelling of wijziging van het schoolplan of formatieplan; vaststelling of wijziging van het beleid met betrekking tot door ouders verrichte ondersteunende werkzaamheden; vaststelling of wijziging van regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn; vaststelling van de hoogte en de bestemming van de vrijwillige ouderbijdrage. Alle onderwerpen die de MR bespreekt zijn school gebonden oftewel onderwerpen die betrekking hebben op de school. Daarnaast is de MR vertegenwoordigd in de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van alle scholen van de Stichting Trivium. Hier komen school-overstijgende zaken aan de orde.
De MR vergadert gemiddeld 6 keer per jaar. De vergaderingen vinden plaats in de school en zijn openbaar. De agenda en notulen van de MR vergaderingen liggen voor personeel, ouders en verzorgers ter inzage op school. Daarnaast informeert de MR personeel, ouders en verzorgers door middel van een jaarverslag. Met vragen over de MR of over medezeggenschap kunt u zich wenden tot één van de leden van de MR. De MR is er voor alle ouders en heeft u vragen en/of opmerkingen? Spreek ons aan of mail naar [email protected].
De Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) is vergelijkbaar met de MR maar functioneert ten behoeve van het personeel, de ouders en verzorgers van alle scholen van de Stichting.
De GMR wordt gevormd door de MR-leden van de 14 scholen van de Stichting Trivium. Elke MR vaardigt daartoe een lid af dat is gekozen uit de personeelsgeleding of de oudergeleding. De zittingsduur van de GMR-leden bedraagt 2 jaar en kan eenmaal worden verlengd met 2 jaar.
Net als bij de MR is de instelling en werkwijze van een GMR gebaseerd op de Wet Medezeggenschap Onderwijs (WMO 1992). De GMR werkt aan de hand van een reglement dat door het schoolbestuur is vastgesteld. In het reglement is vastgelegd op welke punten de GMR adviesbevoegdheid dan wel instemmingsbevoegdheid heeft ten aanzien van zaken die door het schoolbestuur worden behandeld. Deze bevoegdheden van de GMR zijn door de MR-en overgedragen aan de GMR en kunnen net als bij de MR gelden voor de gehele GMR, voor de personeelsgeleding of voor de oudergeleding. Alle onderwerpen die de GMR bespreekt zijn school-overstijgend dus onderwerpen die betrekking hebben op het gemeenschappelijk belang van alle scholen. Deze onderwerpen worden dan ook niet in de MR-en afzonderlijk behandeld. De agenda en notulen van de (G)MR-vergaderingen liggen voor personeel, ouders en verzorgers ter inzage op de scholen.
De oudercommissie (OC) heeft de volgende taken: het verlenen van medewerking aan binnen- en buitenschoolse activiteiten; gevraagd of ongevraagd advies uitbrengen aan de MR als geheel of aan het ouderdeel van de MR over aangelegenheden die ouders aangaan. De OC is betrokken bij de organisatie en uitvoering van tal van binnen- en buitenschoolse activiteiten, zoals: schoolreisje en excursies, viering van Sinterklaas, Kerst, Pasen en Pinksteren, sportdag, afscheid groep 8, jubilea en allerhande andere activiteiten. Bij de OC zijn de statuten in te zien. In deze statuten staan o.a. de taken en werkzaamheden van de oudercommissie beschreven. U kunt ze lenen bij de secretaris.