Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Groepsindeling:
KA Juf Merel
KB Juf Ebru
KC Juf Marian
KD Juf Leonie & juf Yvonne
Instroomgroep vanaf februari 2021
3a Juf Eline
3b Juf Elise & juf Laurette
4a Juf Nancy & juf Catrijn
4b Juf Marlies & juf Leonie
5a Meester Rik-Daniël
5b Juf Tinke & juf Merel
6a Meester Gregor
6b Juf Esther & juf Britte (juf Amber Lio)
7 Meester Frank
8a Meester Rob (meester Niels Lio)
8b Juf Gerdieneke & juf Marte
In de groepen 1 en 2 werken we met het programma ‘Kleuterplein versie 2’. Dit totaalprogramma vormt de basis van het onderwijs. In deze groepen worden 16 thema’s aangeboden in twee jaar. Alle thema’s hebben een vaste opbouw met start- kern- keuze- en afsluitingsactiviteiten. In deze thema’s komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan de orde:
- Taal en Lezen (praten en luisteren, verhalen, klanken en letters, krabbelen en schrijven)
- Rekenen (tellen en rekenen, meten en wegen, ruimte en vormen, tijd)
- Grove motoriek (sterker worden, balans, met de bal, balanceren, gooien en vangen, klimmen, springen, tikspelen, mikken, groepsspelen) ( buiten en binnen; in de eigen speelzaal)
- Fijne motoriek (werken met papier, werken met klei, werken met stof, werken met kleding, tekenen, verven, mengen, stempelen)
- Wereldoriëntatie (hier ben ik, hier wonen wij, de wijde wereld)
- Sociaal emotionele ontwikkeling (zelfkennis, zelfvertrouwen, verplaatsen in anderen, omgaan met verschillen, rekening houden met anderen, samen spelen en werken, weerbaarheid)
- Muziek (muziek beleven, ritme, melodie), drama, dans.
Het programma van ‘Kleuterplein’ biedt voldoende differentiatie zowel voor de kinderen die uitdaging nodig hebben, als de kinderen die extra herhaling en oefening nodig hebben. Om de kinderen actiever te laten deelnemen, worden coöperatieve werkvormen gebruikt. Met de kinderen wordt tijdens het werken aan een thema een uitdagende leeromgeving ingericht. Tevens gaan de groepen 1-2 regelmatig op excursie of maken een uitstapje, aangezien leren niet alleen binnen het schoolgebouw en op het plein plaatsvindt. Om de overgang naar groep 3 te verkleinen zijn er door het jaar heen 'opendeurdagen' voor de groepen 1/2 en 3. Ook zijn er een aantal kennismakingsmomenten aan het einde van het schooljaar om voor de groep2ers de stap naar groep 3 te vereenvoudigen.
Daarnaast maken de kinderen in de groepen 1 en 2 gebruik van de methode Pennenstreken als voorbereiding op een vloeiend en verbonden handschrift. Deze methode wordt schoolbreed ingezet. Hierbij worden grof motorische en fijn motorische bewegingen in de lucht en op papier gecombineerd. Kinderen die al toe zijn aan het schrijven van letters, krijgen de juiste schrijfwijze aangeleerd die ook in groep 3 wordt gebruikt. Indien kinderen in hun ontwikkeling vooruit lopen en ‘Kleuterplein’ onvoldoende uitdaging biedt, gebruiken we als aanvulling op de methode extra materialen zoals de ‘Smart games’ en techniekmaterialen. Voor de kinderen die meer aandacht nodig hebben gebruiken we citohulpboeken en materialen als ‘Seriant’ en ‘Comparant’.
Verder worden er muzieklessen gegeven aan de hand van de methode 123zing en wordt er Engels gegeven via de methode 'take it easy'.In de groepen 1-2 werken we met het leerlingvolgsysteem ‘Kijk’. Dit is een gestructureerd instrument om de ontwikkeling van kinderen in beeld te brengen en zo te komen tot een beredeneerd aanbod. Vanaf augustus 2013 is Korein Kinderopvang & speelzaal hier ook mee gestart. Ook bij onze Spil Partner Korein wordt gewerkt met Kleuterplein; de voorloper hiervan is Peuterplein. In het beleidsdocument VVE wordt onze samenwerking beschreven. We sluiten zoveel mogelijk aan op elkaars thema’s (bijv. Eet smakelijk en Eten, Regen en Het weer/herfst, Hatsjoe en Gezondheid, Ik en mijn en Familie). Dit wordt elk jaar opnieuw in overleg vastgelegd met elkaar. Ook komen de peuters met regelmaat een bezoekje brengen aan onze kleutergroepen. Tevens vindt er een warme overdracht plaats van de Pedagogisch Medewerkers van Korein en de leerkrachten van groep 1/2.
Wij zijn samen met Korein Kinderplein onderdeel van Spilcentrum Tuindorp. Voor en Vroegschoolse educatie (VVE) wordt op dit moment gerealiseerd samen met onze partner. Ook andere opvoedingsondersteunende instanties zullen participeren in ons multifunctioneel Spilcentrum.
Conform de afspraak binnen het Samenwerkingsverband bestaat de basisondersteuning op basisschool 'de Wilakkers' uit 5 zorgniveaus met de bijbehorende criteria en acties. Dit geeft ons binnen de basisondersteuning houvast tijdens de uitvoering van de zorg en begeleiding.
Binnen de school wordt zorgvuldig overleg gepleegd over welke zorg bij welk kind hoort. Om alle kinderen gelijke kansen en mogelijkheden te bieden zijn er vaste protocollen waarin gewerkt wordt, denk daarbij aan het dyslexieprotcol. Ook wordt er waar nodig maatwerk geleverd om invulling te geven aan de ondersteuningsbehoeften van onze leerlingen. Dat kan zijn door de inzet van een RT-er, door de inzet van een tijdelijke ondersteuning van de Interne Begeleiders (IB), maar zeker ook door de inzet van externe professionals. De externe professionals kunnen ingezet worden voor individuele ondersteuning van een leerling, maar ook voor de een groepsaanpak of voor de begeleiding van de een leerkracht. Op 'de Wilakkers' wordt steeds verkend wat er nodig is bij een kind dat extra ondersteuning nodig heeft en wordt er ingezet op een passende begeleiding.
Het volledige ondersteuningsprofiel is terug te vinden op onze website onder Informatie.