Basisschool Karel de Grote

Mendelssohnlaan 217 5653 BB Eindhoven

  • Betrokken ouders/verzorgers en een betrokken school zijn de voorwaarden voor het studiesucces van kinderen. We doen het samen!
  • De kinderen krijgen les van kunstdocenten. In één schooljaar komen alle disciplines; dans, beeldende vorming, muziek en theater, aan bod.
  • Niet alleen in groep 3, maar in al onze groepen ligt het accent op het aanleren van de Nederlandse taal.
  • Samen leren, samenwerken en samen spelen in de nieuwe hallen.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

In het schooljaar 2022-2023 hebben 19 van de 19 leerlingen deelgenomen aan de Cito eindtoets.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Ons onderwijsaanbod omvat een duidelijke structuur en organisatie. Hierbij maken we gebruik van de cyclus Handelingsgericht werken: evalueren en signaleren,analyseren en begrijpen, plannen en uitvoeren.

Driemaal per jaar worden er groepsbesprekingen gehouden. Eén keer aan het begin van het jaar om de groep in beeld te brengen en twee keer na de CITO(Lvs) toets afname volgens het toetsrooster. In verband met de invoering van 1-zorgroute worden er in de maand juni groepsbesprekingen gehouden waarin de onderwijsbehoeften van de kinderen met de ontvangende leerkracht worden ingevuld. Naar aanleiding hier van worden er groepsplannen gemaakt. Het groepsplan, observatiesysteem Kijk, Scol en de toetsen vormen het gesprekspunt van de groepsbesprekingen. De groepsbespreking verloopt volgens een van te voren vastgesteld stramien. Kinderen met leer- en/of gedragsproblemen worden op dat moment gesignaleerd en worden aangemeld voor de leerlingbespreking. De internebegeleider krijgt op deze wijze een totaaloverzicht van de zorgleerlingen.De verslagen van de groeps- en leerlingbesprekingen worden vastgelegd in Parnassys ( leerling volg systeem). Voor zorgbesprekingen maken wij gebruik van diverse formulieren. De zorgstructuur is opgebouwd uit vijf ondersteuningsniveaus. Ieder niveau geeft aan op welke wijze en met welke intensiteit en omvang de zorg wordt gerealiseerd. We benaderen deze ondersteuningsniveaus vanuit het kind. Het kind heeft om redenen een bepaalde mate van ondersteuning nodig. Hij of zij ontvangt die ondersteuning op een bijbehorend ondersteuningsniveau. De beschrijving van de ondersteuningsniveaus geeft aan op welk niveau ondersteuning gegeven wordt. De eerste drie niveaus vallen binnen de basisondersteuning.

Voor de uitwerking van het planmatig werken binnen de leerlingenzorg verwijzen wij naar het Schoolondersteuningsplan (SOP) op onze website.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Het advies komt tot stand naar aanleiding van de onderstaande gegevens.

  • toetsen Leerling in Beeld (voorheen Citotoetsen)
  • methodegebonden toetsen 
  • NIO (Nederlandse Intelligentie toets)
  • werkhouding 
  • sociaal-emotionele ontwikkeling
  • welbevinden

In groep 7 krijgen de leerlingen en hun ouders/verzorgers tijdens een gesprek het pré-advies te horen. 

In groep 8 krijgen de leerlingen en hun ouders/verzorgers voor 1 februari het voorlopige advies te horen. In februari maken de leerlingen de (landelijke) doorstroomtoets. Als de uitslag van de doorstroomtoets hoger is, en een hoger advies in het belang is van de leerling, dan geeft de school een hoger definitief advies.  

Wanneer de leerlingen van groep 8 bij de middelbare school zijn aangemeld zorgt de groepsleerkracht van groep 8 ervoor dat de leerlinggegevens op de middelbare scholen terechtkomen. Deze gegevens worden verzameld in het onderwijskundig rapport. Middelbare scholen baseren hun beslissingen op het definitieve advies en op een nader overleg met de basisschool.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven