Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
De school maakt gebruik van een leerlingenvolgsysteem.
De meeste toetsen die hiervoor gebruikt worden zijn toetsen van het CITO (LVS)Deze worden afgenomen tweemaal per jaar afgenomen (Midden en Eind) vanaf groep 3.
Ook maken we gebruik van tussentijdse toetsen op het sociaal-emotionele gebied; zoals "ZIEN" en het programma "Sometics".
Het onderwijs wordt afgerond met een procedure die ‘BOVO’ wordt genoemd (aansluiting Basis Onderwijs- Voortgezet Onderwijs). Dit is een hulpmiddel bij de keuze van vervolgonderwijs.De procedure bevat:
- het rendement van het onderwijs in groepen 5, 6 en 7 (Cito-toetsen)
- het welbevinden en de leermotivatie van de leerlingen van groep 7 en 8.
De uitkomsten van de BOVO worden met de ouders en de leerling besproken. In groep 7 wordt hierin de voorlopige advisering voor het vervolgonderwijs (VO) meegenomen. Ook wordt besproken of voor een bepaalde leerling alsnog een aanpassing van de leerlijn nodig is en zo ja, op welk niveau en hoe deze aanpassing wordt vormgegeven en welke zaken door de leerkracht van groep 8 dienen te worden voortgezet.
De definitieve advisering over het vervolgonderwijs vindt plaats tijdens het eerste rapportgesprek in groep 8. Dit is ruim voor de aanmeldingsweek van het voortgezet onderwijs. Groep 8 doet mee aan de Eindtoets basisonderwijs. Dit heeft niets te maken met de BOVO, maar met onze wens om een objectief beeld te krijgen van onze eindresultaten.
Over de gang van zaken rond de aanmelding voor het voortgezet onderwijs ontvangen de ouders van leerlingen van groepen 7 en 8 informatie tijdens een tweejaarlijkse speciale informatieavond.
De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.