Openbare School voor Speciaal Basisonderwijs De Vijfkamp

Waddenzeelaan 4 5628 HC Eindhoven

Schoolfoto van Openbare School voor Speciaal Basisonderwijs De Vijfkamp

In het kort

Toelichting van de school

Dit SchoolVenster biedt u inzicht in de resultaten van SBO De Vijfkamp. De gegevens zijn afkomstig van DUO, de Inspectie en de school. Waar nodig geeft de school een toelichting bij de cijfers en feiten. Zo biedt dit SchoolVenster u betrouwbare en genuanceerde informatie over de schoolprestaties.

Missie en visie

Kenmerken van de school

 • Professioneel
 • Veilig
 • Verantwoordelijk
 • Opbrengstgericht
 • Talentvol

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Het aantal leerlingen bepaalt of de school groot is of klein. Je ziet hier het aantal leerlingen dat op 1 oktober stond ingeschreven op deze school. Tijdens het schooljaar kan het aantal natuurlijk iets veranderen. De school kan je alles vertellen over het verloop van het aantal leerlingen en of er een duidelijke oorzaak is voor eventuele schommelingen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
113
Landelijk gemiddelde
133

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Toelichting van de school

Schooltijden

We starten dagelijks om 8.45 uur. Voorafgaand spelen de kinderen buiten en om 8.40 uur  gaat de eerste bel. Dit is het teken dat de kinderen klaar kunnen gaan staan om naar de klas te gaan. Ze worden buiten opgehaald door de eigen leerkracht of de onderwijsassistenten. De ouders van de kinderen van de onderbouw mogen nog mee naar binnen voor alle andere groepen geldt dat zij tot aan de verzamelplek gebracht kunnen worden. De kinderen, zeker de kinderen die niet met aangepast vervoer komen, worden maximaal een kwartier voor aanvang schooltijd op school verwacht (8.30 uur), niet eerder dus. Er is dan namelijk nog geen toezicht op het schoolplein.

Bij het naar huis gaan worden de kinderen door hun groepsleerkracht of onderwijsassistente begeleid naar de fietsenstalling of de taxi's. De kinderen staan dus onder toezicht van de leerkracht/onderwijsassistente totdat ze in de taxi's zijn gestapt, weggefietst zijn of zijn opgehaald door hun ouders.

Gezonde school

We vinden het van groot belang dat de kinderen voordat ze naar school komen, goed ontbijten. Gezonde gewoonten aanleren begint natuurlijk thuis in het gezin. Maar ook de school speelt een rol en neemt hierin verantwoordelijkheid. Wij willen de kinderen een gezonde schoolomgeving bieden. Immers, kinderen brengen veel tijd door op school. Een gezonde leefstijl zorgt er o.a. voor dat kinderen lekker in hun vel zitten, dat hun weerstand op peil blijft en dat kinderen de hele dag door genoeg energie hebben voor leren, sport en spel.

Wij willen een Gezonde School zijn. Daarom doen wij mee aan het Nationaal Schoolontbijt en hebben wij ons dit jaar aangemeld voor het EU-Schoolfruitprogramma. Daarnaast geven wij kooklessen aanonze kinderen. Elke maand krijgen de kinderen kooklessen over het koken van eengezonde maaltijd. Tevens hanteren wij in het kader van de gezondheidsbevordering  een erkend lesprogramma “ik eet wat ik weet”.

Eten in de ochtendpauze                        

De kinderen eten elke dag een gezonde pauzehap. De gezonde pauzehap wordt in een herbruikbare verpakking (bijv. fruitbakje) voorzien van naam mee naar schoolgenomen.             

We vragen ouders om geen koek, snoep en dergelijke mee te geven.

Geschikt voor de kleine pauze vinden wij bijvoorbeeld:

 • Fruit, zoals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, meloen, mandarijn etc.
 • Groente, zoals worteltjes, komkommer, paprika,snoeptomaatjes etc.
 • Boterham, knäckebröd, roggebrood, mueslibol ofontbijtkoek(suikervrij)     

Eten in de middagpauze

De kinderen eten dagelijks een gezonde lunch. De gezonde lunch wordt in een herbruikbare verpakking (bijv.broodtrommel) voorzien van naam mee naar school genomen.                                 

We eten gezamenlijk (de kinderen met een leerkracht/ onderwijsassistent). Tijdens de pauze hebben we aandacht voor ons eten en is er zo min mogelijk afleiding van bijvoorbeeld televisie of digibord.  Dit betekent dat de kinderen maximaal 2 keer per week een educatief programma(bijv. jeugdjournaal) kijken tijdens de lunch.

Geschikt voor de middag pauze vinden wij bijvoorbeeld:

 • Volkorenbrood, bruinbrood of vezelrijkbrood.
 • Volkeren knäckebröd, roggebrood of mueslibol.
 • Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan etc. Dit is lekker als beleg en voor erbij.

Drinken

Naast een gezonde pauzehap en lunch is het van belang om voldoende te drinken.  Het drinken wordt in een herbruikbareverpakking (bijv. drinkbeker) voorzien van naam mee naar school genomen.     

Geschikt voor de ochtend- en middagpauzevinden vinden wij bijvoorbeeld:

 • Water.
 • Magere en halfvolle melk.
 • Karnemelk.
 • Drinkyoghurt(suikervrij) 

Tip: Leer kinderen water drinken;het is altijd bij de hand, voordelig, levert geen calorieën en is niet slechtvoor het gebit!  

      

Traktaties

Jarig zijn en het mogen trakteren is voor ieder kind een feest. Bedenk wel dat kinderen al gauw 16 traktaties per schooljaar krijgen. We vragen daarom ouders om de traktaties klein en zo gezond mogelijk te houden. Mocht een kind alsnog een ongezonde traktatie uitdelen,mogen de kinderen deze aan het eind van de dag mee naar huis nemen.

Geschikt als traktatie vinden wij bijvoorbeeld:

 • Groente en fruit in een leuk jasje.
 • Kleine porties van producten die niet te veel calorieën bevatten, zoals een rozijndoosje, een bakje  naturel popcorn, soepstengels of een klein koekje. 

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school? Toelichting

Bron

Samenwerkingspartners Toelichting

Toelichting van de school

SBO de Vijfkamp is een school voor speciaal basisonderwijs. Onze leerlingen hebben specifieke onderwijsbehoeften. Om kinderen optimaal te kunnen begeleiden komt het voor dat het nodig is om met externe partners samen te werken. We hebben dan ook een breed netwerk van samenwerkende partners en gezamenlijk zullen we inzetten wat nodig is om kinderen optimale ontwikkelkansen te kunnen bieden.

Terug naar boven