De Springplank

Aldendriel 38 5653 PK Eindhoven

Schoolfoto van De Springplank

In het kort

Toelichting van de school

Basisschool de Springplank ligt in de wijk Genderbeemd van Eindhoven. Naast de kinderen uit de wijk zitten op onze school ook veel leerlingen van buiten de wijk. De Springplank valt onder het bestuur SKPO. We zijn een “gezonde” school met ruim 250 kinderen verdeeld over 11 groepen. De Springplank staat voor leren van en met elkaar, zowel voor kinderen als leerkrachten. De leerkrachten bieden ruimte en hanteren werkvormen die het samenwerken tussen kinderen bevorderen. We willen een optimale ‘schoolomgeving’ creëren. Daarbij zien wij de ouder als belangrijkste partner. Het team heeft een actieve houding t.o.v. onderwijsontwikkelingen en voelt zich verantwoordelijk voor professionalisering om de huidige kwaliteit te borgen. Wij bieden een breed aanbod waarbij we leerlingen uitdagen om het beste uit zichzelf te halen en zich bewust te maken van hun eigen talenten.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Een fijne sfeer
  • Op basis van vertrouwen
  • Oog voor talent
  • Ruimte voor uitdaging
  • Samenwerken

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Het aantal leerlingen bepaalt of de school groot is of klein. Je ziet hier het aantal leerlingen dat op 1 oktober stond ingeschreven op deze school. Tijdens het schooljaar kan het aantal natuurlijk iets veranderen. De school kan je alles vertellen over het verloop van het aantal leerlingen en of er een duidelijke oorzaak is voor eventuele schommelingen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
243
Landelijk gemiddelde
214

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Escalatieladder: Time-out/Schorsing/Verwijdering

Time out

Leerlingen kunnen van school worden gestuurd. Als dat tijdelijk is, is er sprake van time-out. Er bestaat geen wettelijke regeling voor een time-out. Binnen onze school volgen wij ons protocol ‘Grensoverschrijdend gedrag’ waarbij in eerste instantie het preventief stimuleren, benoemen en belonen van gewenst gedrag centraal staat. Na herhaalde waarschuwingen en wanneer het onderwijs aan de leerling zelf of de leerlingen in de groep in het gedrang komen, kan er een time out in en/of buiten de klas of buiten de school (thuis) volgen. In het geval van een time-out worden ouders altijd op de hoogte gebracht door de leerkracht of directie.

Schorsing

Wanneer een leerling zich ernstig misdraagt kan een schorsing volgen. Ouders worden onmiddellijk telefonisch geïnformeerd en krijgen vervolgens ook schriftelijk informatie over de schorsing en de reden daarvan. Een leerling mag voor maximaal één week worden geschorst, De oplossing voor het onderwijs aan deze leerling ligt veelal in het overleg met het samenwerkingsverband, de leerplichtambtenaar en natuurlijk de ouders en het kind.

Verwijdering

In uiterste gevallen kan een leerling verwijderd worden van school. In dat geval gaat het om ernstige problemen waarbij de school niet kan voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van de betreffende leerling. Met de invoering van passend onderwijs mag de leerling niet van school verwijderd worden voordat er een andere school gevonden is die deze leerling toe kan laten en hierover constructief overleg heeft gevoerd met de betrokken ouders. Mochten de ouders het niet eens zijn met plaatsing op deze school, dan zullen wij als school het overleg met de ouders (en andere partners) voortzetten om zo alsnog tot overeenstemming te komen. Lukt dit niet binnen afzienbare tijd, dan kan contact met het samenwerkingsverband, de leerplichtambtenaar en zo nodig, een onderwijsconsulent, de oplossing bieden. Bij verwijdering van een leerling blijft de leerling de school bezoeken totdat de leerling terecht kan op een nieuwe school.

Weglopen van school

Wanneer een leerling onder schooltijd wegloopt, zal de school direct contact opnemen met de ouders om deze op de hoogte te brengen hiervan. Ouders zijn altijd verantwoordelijk voor het gedrag van hun kind. Het is voor onderwijzend- en ondersteunend-personeel niet mogelijk en niet wenselijk om te gaan zoeken naar een leerling. Dit gaat ten koste van de continuïteit van het onderwijsproces en de veiligheid van de andere leerlingen. We vragen ouders om contact op te nemen met school als de leerling weer terecht is. Hierover volgt altijd een gesprek met de ouders, de leerling en school.

Terug naar boven