Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
In het geval van ziekte of afwezigheid i.v.m. een medische reden (bijvoorbeeld doktersbezoek) dient het kind afgemeld te worden via Parro (verzuimmelding).
We gaan ervan uit dat afspraken i.v.m. een medische reden zoveel mogelijk buiten schooltijd gemaakt wordt.
Indien een kind niet is afgemeld maar wel afwezig neemt de groepsleerkracht contact op met de ouders, verzorgers (uiterlijk om 09.00 uur).
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Vakanties, vrije dagen en leerplicht Mag ik mijn kind zomaar een dag vrij geven? Hoe zit het eigenlijk met de leerplicht en hoe kan het dat mijn buurjongetje op andere dagen vakantie heeft dan mijn kind? Het volgende internetadres kan je hierbij helpen als je daar vragen over hebt: http://leerplichtwegwijzer.nl/ Daarnaast kun je terecht bij de leerplichtambtenaar van de gemeente.
Vanaf welke leeftijd is een kind leerplichtig?
De echte leerplicht begint op de eerste dag van de maand, die volgt op de maand dat een kind vijf jaar is geworden. Bijv. als de vijfde verjaardag op 10 oktober valt, wordt het kind op de eerste schooldag van november leerplichtig. Voor niet leerplichtige leerlingen hoeft geen verlof aangevraagd te worden. Wel is het de bedoeling de afwezigheid met reden tijdig kenbaar te maken aan de betreffende leerkracht.
In welke gevallen kun je extra verlof aanvragen?
De Leerplichtwet kent geen snipperdagen (bijvoorbeeld om een dag eerder met wintersport te gaan om de files voor te zijn), maar in bepaalde bijzondere omstandigheden kan wel verlof aangevraagd worden. Extra verlof is mogelijk als één van de volgende omstandigheden zich voordoen:
1. Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad van het kind : maximaal 2 dagen
2. 12,5- of 25-jarig huwelijksjubileum van ouders: 1 dag
3. 25-, 40-, of 50-jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders: 1 dag
4. Ernstige ziekte van ouders, bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad van het kind: duur in overleg met de directeur
5. Overlijden van bloed- of aanverwanten tot en met de 4e graad van het kind: duur in overleg met directeur
6. Verhuizing van gezin: 1 dag
7. Sommige religieuze feesten: in overleg met directeur
Extra verlof kan aangevraagd worden bij de directie van school of de leerplichtambtenaar. De verlofaanvraagformulieren zijn verkrijgbaar door een mail te sturen naar de directie: [email protected] of [email protected] of download het op deze pagina.
De directie is bevoegd een besluit te nemen over een extra verlofaanvraag voor maximaal tien dagen in een schooljaar (aaneensluitend of bij elkaar opgeteld).
De leerplichtambtenaar is bevoegd een besluit te nemen over een extra verlofaanvraag voor meer dan tien dagen. Hij/zij doet dit altijd in overleg met de directie van school.
Vakantie onder schooltijd
De Leerplichtwet stelt heel duidelijk dat vakantie onder schooltijd vrijwel onmogelijk is. Alleen als het gaat om een gezinsvakantie, die het gezin niet in een schoolvakantie kan opnemen door de specifieke aard van het beroep van (een van) de ouders, kan extra verlof worden verleend. Hierbij moet gedacht worden aan seizoensgebonden werkzaamheden zoals bijvoorbeeld in de agrarische sector en de horeca. In dat geval mag de schooldirecteur eenmaal per schooljaar het kind vrij geven (voor maximaal 10 schooldagen), zodat het gezin toch op vakantie kan gaan. Het gaat daarbij om de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. Een werkgeversverklaring is hierbij vereist. De verlofperiode mag overigens niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen.
Verplichtingen van schooldirecteuren
Schooldirecteuren hebben op basis van de Leerplichtwet de verplichting om ongeoorloofd schoolverzuim te melden aan de leerplichtambtenaar van de gemeente waar de betreffende leerling staat ingeschreven. Wanneer niet aan bovenstaande verplichtingen is voldaan, dan is er sprake van vermoedelijk ongeoorloofd schoolverzuim. Dit kan een proces-verbaal tot gevolg hebben.