Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Telefonisch voor 8.30 uur kan het kind ziek gemeld worden.
Via Parro kan de ouder de leerkracht ook een bericht sturen om het kind ziek te melden.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Vanaf de vijfde verjaardag zijn ouders verplicht hun kind volledig dagonderwijs te laten volgen. De leerkrachten en de leerplichtambtenaar van de gemeente Borger-Odoorn zien erop toe dat alle leerplichtigen, ook de 4-jarigen die ingeschreven staan, ook echt aan het onderwijs deelnemen. Dit is vastgelegd in de leerplichtwet. Wij registreren dagelijks de aan- en afwezigheid van de leerlingen.
Bij afwezigheid/ziekte van een kind, dienen ouders voor schooltijd, met opgaaf van reden, dit te melden aan de school. Is bij ons niet bekend waarom een leerling afwezig is, dan nemen wij diezelfde ochtend/middag contact op met de ouders.
Wanneer een kind vaak verzuimd of wordt ziekgemeld, nemen wij contact op met de ouders en kunnen wij aan de schoolarts of leerplichtambtenaar vragen een onderzoek in te stellen. School en ouders zoeken dan samen naar een oplossing. Daarnaast zijn wij verplicht het ongeoorloofde verzuim te melden via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleider maakt een melding zodra een leerling totaal 16 uren lestijd in vier opeenvolgende lesweken afwezig was. Het verzuimloket van DUO geeft de melding door aan de leerplichtambtenaar van de gemeente. Deze onderzoekt de zaak en kan uiteindelijk een proces-verbaal opmaken.
Verlofaanvraag
De leerplichtwet kent geen snipperdagen, maar in bijzondere omstandigheden kan extra verlof worden aangevraagd. Dit is bedoeld voor alle kinderen die ingeschreven staan, dus ook de 4-jarigen. Extra verlof is alleen mogelijk als de volgende omstandigheden zich voordoen:
* Huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de 3de graad van het kind:
- 12,5 of 25 jarig huwelijksjubileum van ouders: 1 dag
- 25-, 40- of 50-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders: 1 dag (niet voor een weekendje weg)
* Ernstige ziekte van ouders, bloed- of aanverwanten tot en met de 3de graad van het kind: duur in overleg met de schoolleider
* Overlijden van bloed- of aanverwanten tot en met de 4de graad van het kind: duur in overleg met de schoolleider
* Sommige religieuze feesten: in overleg met de schoolleider
Verlof kan worden aangevraagd bij de schoolleider, minimaal zes weken van te voren. Dit geldt uiteraard niet in het geval er sprake is van acute omstandigheden.
Vakantie onder schooltijd
Alleen als het gaat om een gezinsvakantie, die het gezin in geen enkele schoolvakantie kan opnemen door de specifieke aard van het beroep van (een van) de ouders, kan extra verlof worden verleend. In dat geval mag de schooldirecteur eenmaal per schooljaar het kind vrijgeven (voor maximaal 10 schooldagen), zodat het gezin toch op vakantie kan. Het gaat daarbij om de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. De verlofperiode mag overigens niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen. Bij het aanvraagformulier is een werkgeversverklaring opgenomen.