Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Is een kind ziek, dan verwachten wij tussen 08.00 u. en 08.20 u. een telefoontje/berichtje via Social Schools. Ook in geval van een andere dringende reden voor afwezigheid (bezoek aan huisarts of specialist) verwachten wij vooraf een melding.
Graag willen wij van u een noodadres en telefoonnummer(s), waarop wij ouders of (bij geen gehoor) iemand anders kunnen bereiken als daartoe aanleiding is.
Het is belangrijk dat tussentijdse wijzigingen van o.a. mobiele telefoonnummers of mailadressen op tijd aan ons worden doorgegeven via de groepsleerkracht
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
CBS de Bargeweide hanteert hier de regels zoals die opgesteld zijn binnen de gemeente Lochem. Hieronder staan de belangrijkste punten hieruit.
Als ouders denken dat hun kind in aanmerking komt voor verlof, vragen ze de schoolleiding hiervoor tijdig om toestemming. De leerplichtwet kent drie gronden waarop verlof kan worden aangevraagd (de volgende tekst is van de site van de gemeente Lochem):
1. Verlof voor religieuze feestdagen
Wanneer een kind ‘plichten moet vervullen die voortvloeien uit religie of levensovertuiging’ kan hiervoor verlof verleend worden onder de volgende voorwaarden:
- Per religieuze feestdag kan in principe 1 vrije dag worden gegeven door de directeur van de school.
- Een aanvraag van extra vrije dagen om een religieus feest in het thuisland te vieren, kan door de directeur niet gehonoreerd worden; vrije dagen worden alleen toegestaan voor de religieuze feestdag zelf, de rest zou extra vakantie zijn.
- De afwezigheid van een kind/jongere vanwege een religieuze feestdag wordt ten minste twee dagen van tevoren door één van de ouders schriftelijk aan de directeur van de school gemeld.
2. Verlof in geval van ‘gewichtige omstandigheden’.
Onder ‘gewichtige omstandigheden’ vallen situaties die buiten de wil van de ouders en/of leerling liggen. Voor bepaalde omstandigheden is het mogelijk vrij te vragen. Voorbeelden zijn:
- een verhuizing van het gezin (maximaal 1 dag)
- het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten tweede t/m derde graad (1 of ten hoogste 2 dagen, afhankelijk of dit huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van de belanghebbende)
- 12½- 40- of 50-jarig ambtsjubileum van ouders of grootouders (maximaal 1 dag)
- ernstige ziekte van bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad (periode in overleg met de directeur)
- overlijden van bloed- of aanverwanten in de eerste graad (maximaal 4 dagen)
- van bloed- of aanverwanten in de tweede graad (maximaal 2 dagen)
- voor andere naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, maar geen vakantieverlof.
3. Wanneer wordt een verzoek zeker afgewezen?
- vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding
- vakantie in verband met een gewonnen prijs
- vakantie bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden
- uitnodiging van familie of vrienden om buiten de eigen schoolvakanties op vakantie te gaan
- eerder vertrekken of later terugkeren in verband met (verkeers-)drukte
- verlof voor een kind omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn
- deelname aan sportieve of culturele evenementen buiten schoolverband Een aanvraag voor verlof in geval van ‘gewichtige omstandigheden’ dient bij voorkeur 4 weken van te voren, of als dit niet mogelijk is uiterlijk 2 dagen na het ontstaan van de verhindering, worden ingeleverd bij de schoolleiding.
- familiebezoek in het buitenland
4. Op vakantie onder schooltijd.
Voor vakantie onder schooltijd wordt alleen in uitzonderingsgevallen toestemming gegeven. Een uitzondering kan zijn wanneer een kind tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kan door de specifieke aard van het beroep van één van de ouders. In dat geval mag de directeur een kind eenmaal per schooljaar vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie mogelijk is. Het moet gaan om de enige gezinsvakantie in het schooljaar. Bij de aanvraag moet een werkgeversverklaring worden gevoegd waaruit de specifieke aard van het beroep van de ouder blijkt. Verder is het belangrijk om te weten dat:
- de aanvraag minstens 8 weken van tevoren bij de onderwijskundig leider moet worden ingediend
- de verlofperiode maximaal 10 schooldagen mag beslaan
- de verlofperiode niet in de eerste 2 weken van het schooljaar mag vallen
Aanvraagformulieren voor verlof buiten schoolvakanties zijn verkrijgbaar bij de onderwijskundig leider van de school, bij wie de volledig ingevulde aanvraag, inclusief relevante verklaringen, ook weer dient te worden ingeleverd. De onderwijskundig leider neemt zelf een besluit over een verlofaanvraag voor een periode van maximaal 10 schooldagen. Als een aanvraag voor verlof vanwege ‘gewichtige omstandigheden’ meer dan 10 schooldagen beslaat, wordt de aanvraag doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar van de gemeente Lochem. In de meeste gevallen laat deze zich door de schoolleiding adviseren alvorens een besluit te nemen. Vaak is er sprake van een medische of sociale indicatie. Een verklaring van een arts of sociale instantie waaruit blijkt dat verlof nodig is, is dan noodzakelijk.
Bezwaar en beroep
Wanneer een verzoek om extra verlof wordt afgewezen en er ontstaat onenigheid over dat besluit, dat is schriftelijk bezwaar mogelijk middels het indienen van een bezwaarschrift bij de persoon die het besluit heeft genomen (dit is of de schoolleiding of de leerplichtambtenaar). In het bezwaarschrift wordt vermeld: naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt en de reden van het bezwaar voorzien van handtekening.
Geen toestemming, toch weg?
Wanneer er geen toestemming is verstrekt voor extra verlof voor kinderen en ze worden toch weggehouden van school, dan is de directeur van de school verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar van de woongemeente. De leerplichtambtenaar zal overgaan tot een oproep en kan ertoe besluiten proces verbaal op te maken.
Waar en hoe is de leerplichtambtenaar gemeente Lochem bereikbaar?
Nadere informatie over de Leerplichtwet en (de werkwijze van) Leerplicht kan worden verkregen via
Postbus 17, 7240 AA LOCHEM
Telefoon algemeen: 0573-289222
Hoe handelt school bij verzuim en welke rol heeft de leerplichtambtenaar:
Wanneer de directie ongeoorloofd verzuim constateert zal er zo spoedig mogelijk een gesprek met ouders gepland worden om samen te zoeken naar oplossingen.
Bijvoorbeeld wanneer: - er signalen zijn dat een kind niet (meer) naar school wil/kan
- een kind regelmatig te laat komt of ongeoorloofd afwezig is
- het niet duidelijk is in hoeverre een kind belast kan worden met onderwijs
- er twijfels zijn over de ziekte
- de leerling meer dan 4x ziekgemeld is of na twee weken aaneengesloten nog steeds ziek is
- ouder(s)/verzorger(s) onvoldoende meewerken aan een plan om het (ziekte)verzuim te stoppen.
Ook zal in een vroegtijdig stadium de leerplichtambtenaar betrokken worden. Door deze vroegtijdige samenwerking kunnen we gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Leerplichtambtenaren handhaven niet alleen de Leerplichtwet, maar hebben vooral een belangrijke begeleidingstaak. Zij zijn het grootste deel van de tijd bezig een oplossing te vinden voor problemen die de schoolloopbaan van een leerling in gevaar brengen. Samenwerking met de school is hierbij essentieel.
Na een melding, stelt de leerplichtambtenaar een onderzoek in en maakt hij een analyse van de problematiek. Vervolgens onderneemt hij actie. De leerplichtambtenaar voert bijvoorbeeld een gesprek met de leerling en zijn ouders, verstuurt een waarschuwingsbrief, geeft kortdurend ondersteuning of verwijst de leerling/ouders naar jeugdhulp. Soms zijn leerplichtambtenaren genoodzaakt de officier van justitie in te schakelen. Er wordt een proces verbaal opgemaakt als de ouders/leerling (ouder dan 12 jaar) niet meewerken aan een oplossing.