Basisschool De Caleidoscoop

Hofbeeklaan 41 6715 EA Ede

  • Schoolfoto van Basisschool De Caleidoscoop
  • Schoolfoto van Basisschool De Caleidoscoop
  • Schoolfoto van Basisschool De Caleidoscoop

Het team

Toelichting van de school

Een aantal leerkrachten heeft de opleiding Bewegingsonderwijs gevolgd. Zij zijn vakspecialist Bewegingsonderwijs. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Het kan natuurlijk voorkomen dat een leerkracht uitvalt vanwege ziekte. We proberen dan altijd te zoeken naar goede vervanging. Bij ons op school kijken we eerst of de duo-leerkracht de mogelijkheid heeft om in te vallen. Wanneer dit niet mogelijk is vragen wij vervanging aan bij de invalpool. De laatste jaren hebben ons geleerd dat er niet altijd een vervanger beschikbaar is.

Afhankelijk van de situatie zal de groep verdeeld worden, een ambulante medewerker voor de klas gaan of er wordt een KEK-dag ingezet. Een KEK-dag wordt gegeven door een specialist. Hij of zij verzorgt een dagprogramma over een onderwerp dat past bij onze kerndoelen. Mocht dit niet lukken of mocht er geen ruimte zijn om een groep te verdelen dan kan het voorkomen dat de groep thuis moet blijven. Hiervan ontvangt u zo vroeg mogelijk bericht. 
Met de verdeling van de studiedagen zijn er marge-uren (calamiteitenuren) ingepland, hierdoor voorkomen we dat leerlingen extra onderwijstijd moeten missen. 

Wanneer een specifieke klas langere tijd te maken krijgt met invallers maken wij soms de keuze om te ruilen met een leerkracht uit een andere groep.

We bekijken elke situatie apart en kiezen vervolgens de beste oplossing bij de betreffende situatie. Voor ons is dit altijd maatwerk.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Groepsverdeling 2023-2024

Groep 1-2: 
Maandag en dinsdag (om de week): juf Anja Langenberg, dinsdag (om de week) t/m vrijdag: juf Tineke van Beek

Groep 3-4:
Maandag t/m dinsdag: Juf Priscilla Apon
Woensdag t/m vrijdag: Juf Christa Westland

Extra ondersteuning: Maandag- t/m donderdagochtend: Juf Heleen Karim

Groep 5-6:
Maandag t/m woensdag: Juf Agnes Lentink
Donderdag t/m vrijdag: Juf Elisabeth Mul

Groep 6-7: 
Maandag t/m woensdag: Juf Tabitha Buma
Donderdag t/m vrijdag: Meester Yannick Dirkse

Extra ondersteuning groep 5-6 en 6-7: Maandag- t/m woensdagochtend en vrijdag: Juf Amber van Hasselaar

Groep 8:
Maandag t/m donderdag: Juf Esther Wijnberg
Vrijdag: Juf Tabitha Buma

Remedial Teaching (RT) wordt gegeven door juf Rina Viets.

Regelmatig ontvangen wij stagiaires van de PABO of de opleiding Onderwijsassistent. Zij doen gedurende een bepaalde periode ervaring op in ons beroep.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Kleuters leren door ontdekken, beweging en spel. De vakken zijn geïntegreerd in ons dagelijks handelen. Er is dan ook geen vaste tijd aan te koppelen. De hele dag door zijn de leerlingen bezig met taal, rekenen, sociale vorming, etc. 
Het kan zijn dat (een deel van) de groep soms wat meer aandacht nodig heeft op gebied van het ene vak en de andere keer op het andere vak. Het is onze taak om daar zo goed mogelijk op af te stemmen. 

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Passend Onderwijs
CNS Ede is aangesloten bij samenwerkingsverband Rijn & Gelderse Vallei. In het Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband staat hoe passend onderwijs in onze regio wordt georganiseerd. Daarbij zijn afspraken gemaakt over de basisondersteuning die elke school biedt.

Scholen die onderdeel zijn van dit samenwerkingsverband werken met KindKans. Met dit programma kunnen wij gegevens uit te wisselen tussen school en samenwerkingsverband. Het programma is beschermd met inloggegevens en wachtwoorden en kan door een beperkt aantal mensen worden ingezien. De privacy van de persoonsgegevens is hierdoor goed beschermd. Met inschrijving van uw kind op onze school geeft u toestemming om, indien nodig, gegevens over uw kind uit te wisselen met het samenwerkingsverband. 

Basisondersteuning
Wij bieden basisondersteuning aan alle leerlingen. Wat deze ondersteuning inhoudt, kunt u lezen in het 'Perspectief Op School'. Dit POS beschrijft hoe wij leerlingen met een extra ondersteuningsvraag begeleiden en welke middelen hiervoor zijn. Het POS geeft aan wat wij kunnen bieden en wat niet (meer). Een samenvatting is op deze pagina toegevoegd. Het volledige document staat op onze website.

Soms krijgt een leerling een eigen leerlijn. Deze leerlijn is vastgelegd in een ontwikkelperspectief (OPP). Vaak gaat dit samen met ondersteuning vanuit externe expertise die de leerling en de leerkracht helpt het onderwijs op maat te maken. Ouders worden betrokken bij deze extra ondersteuning.

School heeft zorgplicht 
Een school heeft de verantwoordelijkheid heeft om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een passende plek te bieden.
U meldt uw kind schriftelijk aan bij de school van uw keuze. Verwacht u dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft, dan geeft u dit aan. Is uw kind bij meerdere scholen opgegeven? Dan heeft de school van 1e voorkeur zorgplicht. Zij hebben de taak om uw kind een passende onderwijsplek te bieden.

De school moet een zo passend mogelijk aanbod doen op de eigen, een andere reguliere of een speciale school. Na aanmelding heeft de school zes weken de tijd om te beslissen over de toelating van de leerling. Dit kan met vier weken worden verlengd. De school onderzoekt of ze de leerling zelf de ondersteuning kan bieden, eventueel met extra ondersteuning vanuit het speciaal onderwijs of van het samenwerkingsverband. Soms hebben wij meer gegevens nodig om dit goed te kunnen beoordelen. Wij kunnen u dan om extra informatie vragen.

Kunnen wij geen passende onderwijsplek bieden? Dan zoeken wij, in overleg met u, een plek op een andere reguliere of speciale school.

Verwijdering 
De zorgplicht houdt ook in dat een school een leerling pas mag verwijderen als een andere school is gevonden voor de leerling. Zovoorkomen we dat een leerling tussen wal en schip valt. Soms zijn er situaties die vragen om een (tijdelijke) schorsing of verwijdering, bijvoorbeeld als de veiligheid van andere leerlingen, personeel en/of ouders in het geding is. In dat geval hanteren wij, in overleg met CNS Ede, 'Het protocol schorsing en verwijdering' van CNS Ede

Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden 
De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD richt zich preventief op de gezondheid en het welzijn van kinderen. Dat wil zeggen dat alle kinderen op verschillende leeftijden gezien worden om mogelijke problemen bij het opgroeien op te sporen.
De JGZ helpt als er problemen zijn gesignaleerd. Waar nodig werkt de JGZ ook samen met andere instanties voor de jeugd, zoals Jeugdzorg, Maatschappelijk Werk, de GGZ, wijkteams/CJG, huisartsen en specialisten.

Standaardonderzoeken 
Uw kind krijgt, in het kalenderjaar waarin het 6 en 11 jaar wordt, een screening door de assistente van de jeugdarts. U hoeft hier niet zelf bij aanwezig te zijn.
Vooraf ontvangt u twee vragenlijsten. Met uw antwoorden kan de JGZ een inschatting maken van de gezondheidssituatie en het welzijn van uw kind. Ook kunt u uw eigen vragen via dit formulier stellen. Soms levert de school, in overleg met u, aandachtspunten aan. 
Zijn er naar aanleiding van de screening en de door u ingevulde lijsten nog vragen of bijzonderheden? Dan kan uw kind uitgenodigd worden voor een vervolgafspraak door de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. 

Deze spreekuren zijn op De Caleidoscoop. Samen met u en uw kind kijkt de JGZ hoe vragen en problemen kunnen worden opgelost. Zo kan de JGZ advies geven of doorverwijzen naar een instantie of specialistische zorgverlener. Dit vervolgonderzoek vindt plaats in bijzijn van de ouder(s).

Heeft u vragen? Dan kunt u terecht op het spreekuur van de jeugdarts en/of jeugdverpleegkundige. Als wij aanleiding zien voor een onderzoek door een jeugdarts of jeugdverpleegkundige, geven wij dit, in overleg met u, door aan de JGZ.

Informatie en contact

  • U kunt de JGZ bellen voor vragen of om een afspraak te verzetten via de informatielijn tel: 088 – 355 60 00 of per mail via ggd@vggm.nl Dit kan anoniem of d.m.v. een terugbelafspraak.
  • Folders over opvoeden, opgroeien en gezondheidsproblemen: www.vggm.nl/ggd/jeugdgezondheidszorg
  • Regionaal cursusaanbod van de JGZ: www.cjgede.nl

Vragen over gezond opvoeden of opgroeien?
Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Ede (CJG) ondersteunt iedereen met vragen over gezond opvoeden en opgroeien. Opvoeden is niet altijd makkelijk. Heeft u als ouder vragen of behoefte aan ondersteuning? Bij het CJG werken professionals bij wie u terecht kunt voor informatie, advies, lichte hulp of een goede doorverwijzing.

Het CJG is er voor kinderen, jongeren tot 23 jaar, (toekomstige) ouders en verzorgers.
Het CJG biedt preventieve en lichte ondersteuning op het gebied van opvoeden en opgroeien. Dit is vrij toegankelijke hulp, waar geen beschikking of verwijzing voor nodig is. Wij kunnen u in contact brengen met het CJG.

U kunt bij deze teams terecht voor:

  • Informatie en advies; Lichte (pedagogische) hulp en opvoedondersteuning; (1 - 10 gesprekken);
  • Meedenken of samen de juiste weg vinden naar een passende oplossing voor uw vraag;
  • Ondersteuning bij het versterken van uw netwerk en/of het netwerk in de wijk;
  • Vroeghulp Ede; Vroegtijdige herkenning van en ondersteuning bij zorgen om uw kind van 0 - 7 jaar;
  • Trainingen, cursussen, themabijeenkomsten en voorlichtingsbijeenkomsten.

Heeft u vragen? Het CJG-team bestaat uit schoolmaatschappelijk werker (Marijke de Hoop) en jeugdverpleegkundige (Marjolein Francken). De contactgegevens zijn op school beschikbaar.
U kunt ook mailen naar Info@cjgede.nl of bellen naar 0318-745757

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Sinds het schooljaar 2022-2023 hebben wij ook een 'Specialist Jonge Kind' op school. Zij helpt om een goede doorgaande lijn tussen groep 2 en 3(-4) op te zetten. 

Teamleden nemen daarnaast deel aan Leergemeenschap Meer- en hoogbegaafden. Hiermee borgen we de ingezette ontwikkeling gericht op ons meer- en hoogbegaafden onderwijs. 

In het schooljaar 2023-2024 kunnen een aantal leerlingen uit groep 8 deelnemen aan een programma PO-VO overgang. Het doel van dit programma is in te zetten op taal, rekenen en studievaardigheden. Deze subsidie loopt door wanneer de leerling naar een VO school gaat waar een samenwerkingsovereenkomst mee is afgesloten. 

Vanuit het samenwerkingsverband en de nieuwkomersklas krijgen we ondersteuning om onze nieuwkomers (leerlingen die nog maar kort in Nederland zijn) goed te ondersteunen. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Zorg en ontwikkeling voor het jonge kind
Onze school is een echte buurtschool. Onze school wordt overwegend bezocht door leerlingen uit de wijk Veldhuizen. Ook leerlingen uit de wijk Kernhem bezoeken onze school.
Ons schoolgewicht bedraagt 34,31. Dat betekent dat onze school bezocht wordt door leerlingen die extra zorg of ondersteuning nodig kunnen hebben in vergelijking met andere scholen. Hier passen wij ons aanbod op aan. We werken samen met de peuterspeelzaal, zodat er een goede afstemming is voor leerlingen die vanuit Kindrijk naar onze school komen. Uiteraard is er ook een warme overdracht met andere peuterspeelzalen.
We werken met speciale programma's voor woordenschat en rekenen, zoals Logo 3000 en Met Sprongen Vooruit. Wij hebben een goede doorlopende lijn voor begrijpend luisteren in de onderbouw. 

Terug naar boven