Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wanneer uw kind ziek is, kunt u uw kind dezelfde dag tussen 08.00 en 08.15 uur ziek melden.
Dit kunt u telefonisch doen (0318-621113). Soms kunnen wij door omstandigheden de telefoon niet opnemen, bijvoorbeeld als er meerdere mensen tegelijk bellen. U kunt dan de voicemail inspreken.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Natuurlijk kan het voorkomen dat u, om een speciale reden, vrij wilt vragen voor uw kind. Hierbij onderscheidt de leerplichtwet twee soorten extra verlof;
- extra verlof als gevolg van het beroep van één van de ouders;
- extra verlof wegens gewichtige omstandigheden
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor één van deze twee soorten verlof? U kunt de regelingen zien op bovenstaande websites of door contact op te nemen met de schoolleiding.
Verlof kunt u aanvragen via een verlofformulier. Deze is te vinden op de website van de school of aan te vragen via de schooladministratie of leerkracht van uw kind.
Het vakantieverlof dient minimaal 6 weken van tevoren aan de directie te worden voorgelegd. Verlof wegens gewichtige omstandigheden dient u vooraf of binnen twee dagen na het ontstaan van de verhindering voor te leggen aan de directie van de school.
Het ingevulde document kunt u inleveren op school of mailen naar [email protected].
De directie moet zich bij het besluit houden aan de regels van de leerplichtwet.
Gevolgen van ongeoorloofd verzuim
Op ongeoorloofd verzuim voor vakanties, zogenaamd ‘luxeverzuim’, wordt streng toezicht gehouden. Wanneer een leerling ongeoorloofd verzuimt, moet de directie daarvan melding maken bij de leerplichtambtenaar.
Bij de afdeling leerplicht van de gemeente Ede kunt u meer informatie krijgen:
Gemeente Ede Afdeling leerplicht
Bezoekadres: Stadskantoor de Doelen, Raadhuisplein 2, Ede (alleen op afspraak)
Telefoon: 0318-538 940
E-mail: [email protected]
Websites: www.ede.nl of www.rijksoverheid.nl of www.onderwijsinspectie.nl
De ambtenaar leerplicht dient ongeoorloofd verzuim te onderzoeken. Blijkt er sprake te zijn van luxe verzuim zonder toestemming kan dat leiden tot een proces-verbaal en een boete. Soms leidt het ook tot een melding bij Bureau Jeugdzorg.
Wanneer een leerling meer dan 16 uur afwezig is in vier weken maken wij een melding bij de schoolarts en/of Leerplicht. Wij vragen hen dan mee te denken in een oplossing, zodat uw kind zich kan blijven ontwikkelen.
Verwijdering en tijdelijke verwijdering (schorsing) van leerlingen
Op elke school, dus ook bij ons, kunnen zich met een leerling problemen voordoen, die er toe kunnen leiden dat het bevoegd gezag met toepassing van artikel 40 van de Wet op het Primair Onderwijs (WPO) uiteindelijk besluit tot het (tijdelijk) verwijderen/schorsen van de betreffende leerling. De verwijdering/schorsing van leerlingen valt volgens de WPO onder de verantwoordelijkheid van het bestuur.
Verwijdering:
Tot verwijdering kan worden overgegaan wanneer er sprake is van ernstig wangedrag van een leerling. Verwijdering kan ook plaatsvinden vanwege wangedrag van ouders van een leerling (verstoorde relatie ouders en school).
Tijdelijke verwijdering:
Een tijdelijke verwijdering is aan de orde wanneer het bestuur of directie bij ernstig wangedrag van een leerling onmiddellijk moet optreden en er tijd nodig is voor het zoeken naar een oplossing. Voor de volledige procedure kunt u zich richten tot de directie.