CNS-Basisschool De Ontdekking

Sterkerij 14 6717 XR Ede

Schoolfoto van CNS-Basisschool De Ontdekking

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De eindtoets basisonderwijs wordt door de inspectie beoordeeld naar de kenmerken van onze leerlingen- populatie. 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Tweemaal per jaar nemen wij methode onafhankelijke toetsen af. De intern begeleiders analyseren de resultaten samen met de leerkrachten en delen de ontwikkelingen met ouders tijdens het oudergesprek. In het team bespreken leerkrachten met de intern begeleiders de toetsresultaten en sturen het onderwijs bij.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Het voorlopige schooladvies wordt eind groep 7 met ouders besproken. Dit advies komt tot stand met directie, interne begeleiding en leerkracht. Daarbij zijn onder andere van belang de gegevens van methode en niet methode gebonden toetsen, schoolverloop, motivatie en interesse, werkhouding en gedrag. In groep 8 volgt de doorstroomtoets en het definitieve advies.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Vanaf 1 augustus 2014 behoort De Ontdekking bij het Samenwerkingsverband Rijn & Gelderse Vallei. In het ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband staat hoe passend onderwijs in onze regio wordt georganiseerd. Daarbij zijn afspraken gemaakt over de basisondersteuning die elke school in de regio biedt.  

De school heeft zorgplicht. Dat betekent dat een school  de verantwoordelijkheid heeft om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een passende plek te bieden.
Ouders melden hun kind schriftelijk aan bij de school van hun keuze. Verwachten ze dat hun kind extra ondersteuning nodig heeft, dan geven ze dit meteen aan. Ook als ouders hun kind bij meerdere scholen hebben aangemeld, moeten ze dit bij de aanmelding aangeven. In dat geval krijgt de school van eerste voorkeur de zorgplicht. Dat betekent dat die school de taak heeft om de leerling een passende onderwijsplek te bieden.   

De school moet vervolgens een zo passend mogelijk aanbod doen op de eigen, een andere reguliere of een speciale school. Na aanmelding heeft de school 6 weken de tijd om te beslissen over de toelating van de leerling. Deze periode kan eenmaal met 4 weken worden verlengd.
De school onderzoekt eerst of ze de leerling zelf de extra onderwijsondersteuning kan bieden, eventueel met extra ondersteuning vanuit het (voortgezet) speciaal onderwijs of van het samenwerkingsverband. Soms heeft de school meer gegevens nodig om dit goed te kunnen beoordelen. Scholen kunnen daarvoor om extra informatie vragen bij de ouders.

Kan de school zelf geen passende onderwijsplek bieden? Dan moet zij een passende plek op een andere reguliere of speciale school regelen. Dat gebeurt in overleg met de ouders. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • persoonlijkheidsontwikkeling
  • sociale vaardigheden
  • emotionele vaardigheden

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Het toezicht op onderwijs wordt, zoals in de Grondwet is verankerd, uitgeoefend door de Inspectie van het Onderwijs. Doel is het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van het onderwijs in Nederlandse onderwijsinstellingen. De Inspectie van het Onderwijs bezoekt regelmatig onze school en rapporteert hierover aan de school en het schoolbestuur. De meest recente resultaten van onze school kunt u vinden op de website van de inspectie: www.owinsp.nl (basisonderwijs > naam school >). Het beleid van de rijksoverheid is erop gericht alle vragen bij één ‘loket’ binnen te laten komen. Dat loket is www.rijksoverheid.nl. U kunt bellen naar het nummer 1400 (speciaal rijksoverheidnummer) of uw vraag stellen via whatsapp via het telefoonnummer 06 5500 1400.

Terug naar boven