Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Is een leerling afwezig (ziekte, bezoek dokter of ziekenhuis) dan horen we dat graag door een telefoontje voor schooltijd: (0511) 539509 of via de Parro-app.
We verzoeken de ouders dringend om bezoeken aan huisarts, tandarts en orthodontist buiten de schooluren om te plannen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Wanneer uw kind door ziekte of door andere omstandigheden niet naar school kan, dient u de school hiervan tijdig (voor schooltijd) op de hoogte te stellen.
VERLOF IN VERBAND MET GEWICHTIGE OMSTANDIGHEDEN
Ook kan een kind in specifieke gevallen vrij krijgen. We noemen dit ‘gewichtige omstandigheden’. Dit zijn omstandigheden die of onverwacht zijn, of buiten de wil van de ouders en het kind liggen, bijvoorbeeld bij ernstige ziekte of het overlijden van bloed- of aanverwanten. De directeur beslist over verlof tot en met max. 10 schooldagen per jaar. Bij verlof van meer dan 10 dagen beslist de leerplichtambtenaar. Dit verlof moet vooraf schriftelijk worden aangevraagd, zo mogelijk 8 weken van tevoren. In bijzondere omstandigheden kan dit uiterlijk binnen 2 dagen na de verhindering ook nog worden gemeld (denk aan ziekte of overlijden). Het aanvraagformulier is verkrijgbaar op school. Bij een aanvraag voor meer dan 10 dagen, stuurt de directeur de aanvraag door naar de leerplichtambtenaar.
Omstandigheden die in aanmerking komen voor extra verlof:
- Verhuizing (max. 1 schooldag)
- Huwelijk van bloed- of aanverwant t/m 3e graad, in Nederland max. 1 dag (max. 2 schooldagen indien er veel gereisd moet worden, anders maximaal 1 dag); in het buitenland max. 5 schooldagen
- Bij overlijden van bloed-of aanverwant, in de 1e graad max. 5 schooldagen, in de 2e graad max. 2 schooldagen, in de 3e en 4e graad max. 1 schooldag, in het buitenland t/m 4e graad max. 5 schooldagen
- Bij een 25, 40 of 50 jarig ambtsjubileum en het 12 ½, 25, 40, 50 en 60 jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders, max. 1 schooldag, hier is wel een bewijs voor nodig (bv. trouwkaart/ kopie trouwakte).