PI-school De Pionier

Rijksstraatweg 145 1115 AP Duivendrecht

Schoolfoto van PI-school De Pionier

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Het sociaal-emotionele welbevinden van de leerlingen heeft veel invloed op hun totale functioneren. Onze school besteedt daarom structureel en systematisch aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. We doen dit omdat we onze kinderen willen opvoeden tot verantwoorde burgers. Ze moeten goed voor zichzelf kunnen zorgen en goed kunnen omgaan met de mensen en de wereld om hen heen. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Positief zelfbeeld
  • Gedachte, gevoel, gedrag
  • Verstandig kiezen

De oud-leerlingen in het voortgezet onderwijs

Toelichting van de school

Het uitstroomprofiel bij PI-school De Pionier is gericht op doorstroom naar het voortgezet (speciaal) onderwijs. De percentages in onderstaande tabel gaan hierover. Veel leerlingen stromen tussentijds uit naar (speciaal) basisonderwijs of andere scholen voor primair speciaal onderwijs. Dit is niet in onderstaande tabel te zien.

De uitstroom uit groep 8 verdeelt zich over het praktijkonderwijs tot en met het vwo. De leerlingen stromen in het voortgezet onderwijs in op locaties van het regulier voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs (vso) en tussenvoorzieningen binnen en buiten de regio. Tussenvoorzieningen bieden extra begeleiding, en zijn in het leven geroepen voor leerlingen die behoefte hebben aan een kleine, overzichtelijke school. De tussenvoorzieningen in Amsterdam waar onze leerlingen naar uitstromen zijn Tobiasschool, Apollo, Hogelant en Iedersland College. Wij werken ook samen met andere tussenvoorzieningen in de regio.

De doelen en het ontwikkelingsperspectief van onze leerlingen worden twee keer per jaar besproken na afname van het klassikaal onderzoek en eventueel bijgesteld, aan de hand van het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). De eindprocedure start halverwege groep 6, wanneer het voorlopig uitstroomniveau wordt bepaald. In groep 7 of begin groep 8 wordt bij leerlingen waarbij geen (recent) intelligentieonderzoek aanwezig is, een intelligentieonderzoek afgenomen. Aan het einde van groep 7 wordt nogmaals een schoolniveau bepaald en een advies voor een school gegeven, dit is onderdeel van het OPP.

In groep 8 vindt de daadwerkelijke verwijzing plaats. Alle ouders worden aan het begin van het schooljaar tijdens een ouderavond bijgepraat over de procedure en de overstap naar het voortgezet onderwijs. In november/december wordt het schooladvies geformuleerd en besproken met ouders. Een van de gedragswetenschappers van de school begeleidt de ouders in dit proces, indien wenselijk samen met een jeugdmaatschappelijk werker. In januari kunnen opendagen bezocht worden en in het voorjaar wordt de eindtoets afgenomen. De kernprocedure van Amsterdam wordt gevolgd.

In schooljaar 2021-2022 is 97% van groep 8 conform OPP uitgestroomd.

Waar zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet (speciaal) onderwijs?

Leerlingen in het speciaal onderwijs stromen meestal door naar het voortgezet speciaal onderwijs. Daar kunnen ze blijven tot en met het schooljaar waarin ze 20 jaar worden. Wanneer een leerling in het speciaal onderwijs 12 jaar wordt, maken de school en de ouders samen die afweging. De vraag is dan of de leerling inderdaad doorstroomt naar het voortgezet speciaal onderwijs of naar een gewone middelbare school. Soms zijn leerlingen na het speciaal onderwijs niet meer te vinden in het bekostigde onderwijs in Nederland. Bijvoorbeeld omdat ze zijn verhuisd naar het buitenland, les krijgen op een particuliere school of geen onderwijs meer volgen. Deze leerlingen vallen in de categorie 'overig'.
In het derde jaar
Weergave Plaats in het voortgezet onderwijs in het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven