Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
- Bij ziekte of andere geldige afwezigheid verzoeken wij u om zo vroeg mogelijk, maar niet later dan 9:00 uur, de school hierover in te lichten. Dat kan telefonisch (020-7059525), via de mail of via Parro. Als wij geen bericht van u ontvangen, moeten wij uw kind als ongeoorloofd afwezig noteren. De leerkracht of de administratie zal in dat geval dezelfde dag nog contact met u proberen op te nemen.
- Als uw kind gebruik maakt van het taxivervoer, moet u hen tijdig melden dat uw kind niet naar school gaat. Om weer gebruik te maken van het taxivervoer, moet u een dag van tevoren melden dat uw kind weer naar school gaat.
- Als uw kind ziek wordt in de klas, dan bellen wij naar huis om uw kind op te laten halen. Om u altijd te kunnen bereiken, willen wij graag de actuele telefoonnummers hebben van ouders/verzorgers en bijvoorbeeld opa/oma. Wilt u wijzigingen doorgeven?
- Als een leerling langer dan drie dagen ziek is, verwachten wij dat u uw kind de vierde dag opnieuw ziek meldt. Als een kind langdurig ongeoorloofd verzuimt, zijn wij verplicht om hiervan melding te doen bij de leerplichtambtenaar. Tegen ouders die hun kinderen zonder toestemming van school houden, kan proces verbaal worden opgemaakt door de leerplichtambtenaar.
- Als blijkt dat uw kind door ziekte langere tijd niet naar school kan komen, is het van belang dat u dit na drie weken kenbaar maakt aan de leerkracht van uw kind. De leerkracht kan dan samen met u bekijken hoe het onderwijs aan uw kind toch voortgezet kan worden. Het is niet alleen onze wettelijke plicht om voor elke leerling, ook als hij/zij ziek is, te zorgen voor goed onderwijs, wij vinden het minstens zo belangrijk dat uw kind contact houdt met de klasgenoten en de leerkracht.
Bij ziekte van een leerling zet u de volgende stappen:
- Is een leerling meer dan drie dagen ziek dan neemt de school contact op met de ouders. In dit gesprek informeert de medewerker hoe het gaat met de leerling, worden er afspraken gemaakt over het schoolwerk en wordt er afgesproken wanneer de leerling weer op school komt.
- Als de afgesproken termijn verlopen is en de leerling nog niet op school is, neemt de school opnieuw contact op met de ouders/verzorgers.
- Indien nodig wordt het ziekteverzuim besproken in het zorgoverleg waarbij de schoolarts en de leerplichtambtenaar aanwezig zijn.
- In overleg kan worden besloten om de schoolarts in te schakelen. Leerling en ouders/verzorgers worden dan opgeroepen om de reden van het ziekteverzuim te bespreken, afspraken te maken over de terugkeer naar school en indien nodig te schakelen naar andere zorgverleners.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Als er voor bijzondere omstandigheden verlof nodig is, kan dit schriftelijk worden aangevraagd. Een aanvraagformulier is verkrijgbaar bij de directie.
- Vakantie opnemen buiten de officiële schoolvakanties is in principe niet toegestaan. De enige uitzondering hiervoor is als één van de ouders vanwege zijn/haar beroep niet met het gezin op vakantie kan tijdens de vakantieperiode gedurende de zomer. Wanneer verlof direct aansluit op de zomervakantie, zal er altijd door de leerplichtambtenaar een proces verbaal worden opgesteld en naar de officier van justitie worden gestuurd. De school is verplicht het verzuim te melden.
- Voor sommige bijzondere dagen waarop u uw kind thuis wilt houden kunt u extra verlof aanvragen bij de directeur van de school. Dat kan voor erkende religieuze feestdagen of gewichtige omstandigheden zoals ernstige ziekte, overlijden of begrafenis/crematie, huwelijk, 12,5/25/40/50-jarig huwelijks- of ambtsjubileum, verhuizing of gezinsuitbreiding. Er geldt een maximum van tien dagen per schooljaar, maar deze mogen de zomervakantie niet verlengen. Extra dagen kunnen alleen worden aangevraagd bij de leerplichtambtenaar en worden slechts bij hoge uitzondering toegewezen.
De meeste kinderen gaan naar school als ze de leeftijd van 4 jaar bereiken, ze vallen dan nog niet onder leerplicht. Vanaf de leeftijd van 5 jaar zijn kinderen leerplichtig.
Meer informatie over leerplicht vindt u op www.amsterdam.nl/onderwijs-jeugd/leerplicht (Amsterdam) of de website van uw gemeente.