Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Mocht u een verlofaanvraag willen doen, dan kunt u bij de directie een verlof aanvraagformulier vragen. Deze kunt u invullen en inleveren. De directie kan dan wel of geen akkoord geven.
De gronden waarop tijdelijke vrijstelling van geregeld schoolbezoek (‘extra verlof’) kan worden aangevraagd staan in artikel 11 van de leerplichtwet. De directeur van de school is bevoegd verlof te verlenen indien dit naar zijn oordeel om gewichtige omstandigheden noodzakelijk is.Het is van belang om te weten dat bezoek aan dokter of tandarts als extra verlof dient te worden beschouwd. Houdt u hiermee dus rekening bij de planning van deze bezoeken.
Richtlijnen voor verlof buiten de schoolvakanties
1. Vakantieverlof
- Een verzoek om vakantieverlof (art. 11, onder f en art. 13a Leerplichtwet) wordt tijdig bij de directeur van de school ingediend; bij voorkeur 8 weken van tevoren. Het verlof kan door de directeur worden verleend indien:wegens de specifieke aard van het beroep van een van de ouders het slechts mogelijk is buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan (horeca sector, agrarische sector en toeristische sector). Hieronder vallen ook herfstvakantie, kerstvakantie, voorjaarsvakantie en meivakantie.
- een werkgeversverklaring wordt overlegd waaruit blijkt dat alleen verlof buiten de officiële schoolvakanties mogelijk is. Hieronder valt niet: afspraken met collega's of vakantieroosters die door werkgevers zijn vastgesteld om werk organisatorische redenen.
Vakantieverlof om bovengenoemde reden mag:
- eenmaal per schooljaar worden verleend;
- niet langer duren dan 10 schooldagen;
- niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar.
2. Gewichtige omstandigheden 10 schooldagen per schooljaar of minder
Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden (art. 11 onder g en art. 14, lid 1l, Leerplichtwet) voor 10 schooldagen per schooljaar of minder moet vooraf, of binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering, aan de directeur van de school te worden voorgelegd. Hiervoor gelden de volgende richtlijnen:
- voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden;
- verhuizing: 1 dag;
- bijwonen van huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad: 1 of 2 dagen, afhankelijk of dit huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van belanghebbende;
- ernstige ziekte ouders of bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad: in overleg met de directeur;
- overlijden van bloed- of aanverwanten in de 1e graad: ten hoogste 4 dagen; van bloed- of aanverwanten in de 2e graad: ten hoogste 2 dagen; van bloed- of aanverwanten in de 3e óf 4e graad: 1 dag;
- bij 25-, 40- en 50-jarige ambtsjubileum en het 12l/2-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijks jubileum van ouders of grootouders: 1 dag;
- voor andere naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, maar geen vakantieverlof (denk hierbij aan omstandigheden die buiten de wil van de leerling / de ouder(s) zijn gelegen).
3. Gewichtige omstandigheden meer dan 10 schooldagen per schooljaar
Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden (art. 14, lid 3, Leerplichtwet) voor meer dan 10 schooldagen per schooljaar moet tijdig (bij voorkeur 8 weken van te voren, via de directeur van de school) bij de leerplichtambtenaar van de woongemeente worden ingediend. Verlof wordt slechts bij zeer bijzondere omstandigheden verleend. Een verklaring van een arts of een maatschappelijk werk(st)er waaruit blijkt dat verlof voor de kinderen noodzakelijk is op grond van medische of sociale indicatie betreffende een van de gezinsleden, kan hierbij nuttig zijn.
Opmerking: De directeur is verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Tegen ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, wordt proces-verbaal opgemaakt.