Informatieavond
Aan het begin van het schooljaar wordt een algemene informatieavond gepland. De leerkracht van de kind(eren) vertelt hoe het komend schooljaar in de klas van uw kind gewerkt wordt en wat verwacht kan worden.
Open middag: 'kind leidt de ouder rond'
Aan het begin van het schooljaar vindt een open-middag plaats. Tijdens deze middag leiden kinderen hun eigen ouders rond door de school en in de klas.
Portfolio’s en gesprekken
De leerlingrapporten en de oudergesprekken op de Zonnewijzer, zijn op een nieuwe wijze vormgegeven. De leerlingen zullen, onder begeleiding van de leerkracht, een portfolio samenstellen met bewijsstukken die hun ontwikkeling over een bepaalde periode weergeven. Dit portfolio zal de leerling tijdens het portfoliogesprek presenteren aan de ouders en de leerkracht. Tijdens dit portfoliogesprek zal de leerkracht inzage geven in hun cognitieve en sociale ontwikkeling door middel van het rapport, de ontwikkelingsgrafieken en overzicht van de sociale ontwikkeling. De gesprekken duren zo’n 20 minuten per gesprek en zullen plaatsvinden in oktober, februari en in juni. Dit houdt in dat alle leerlingen, ouders en leerkrachten drie keer per jaar een portfoliogesprek met elkaar voeren.
Zonnebrief
Eens per maand wordt een informatiebrief verstuurd, genaamd de Zonnebrief. Deze brief wordt digitaal verzonden.
Schooljaarkalender
Bij de start van het schooljaar wordt de schoolkalender verstrekt (in Parro) met daarin activiteiten voor het komende schooljaar, de vakanties en vrije dagen.
Koffie-uurtje
Tijdens het koffie-uurtje kan onder het genot van een kopje koffie of thee informeel in gesprek worden gegaan met andere ouders en/of de directeur. Iedereen is van harte welkom met vragen of opmerkingen, maar ook voor de sociale contacten. De koffie-uurtjes vinden maandelijks plaats op wisselende dagen van 8:45-9:45 uur. De precieze data staan vermeld in de jaarkalender.
Parro
De leerkracht verstuurt regelmatig berichten via ons oudercommunicatiesysteem 'Parro'. Parro is een app en website waar leerkrachten berichten en foto's plaatsen om ouders te informeren over activiteiten en bijzonderheden van de betreffende groep. Deze berichten zijn alleen in te zien door de aangesloten ouders van de groep.
Gescheiden ouders
Ouders die beiden het ouderlijke gezag hebben, hebben allebei recht op alle informatie over het kind. Er is automatisch sprake van gezag wanneer ouders getrouwd zijn, samenwonen, een geregistreerd partnerschap hebben of als het door de rechter bepaald is.
Wanneer ouders gescheiden zijn of bij een ontbinding van een geregistreerd partnerschap, behouden zij allebei het ouderlijk gezag, tenzij door de rechter anders is bepaald. We gaan er van uit dat ouders elkaar op de hoogte houden. Dit is zelfs een verplichting voor de ouder die belast is met het ouderlijk gezag. Hij of zij moet de andere ouder op de hoogte houden van gewichtige aangelegenheden die het kind betreffen ( artikel 1: 377 b Burgerlijk Wetboek). Gegevens over de schoolloopbaan van het kind moeten dus door de met het gezag belaste ouder doorgegeven worden. Helaas is dit niet altijd mogelijk.
Om er als school voor te zorgen dat beide ouders voorzien worden van informatie over hun kind bestaat de mogelijkheid voor extra informatievoorziening. In een dergelijk geval kan de betreffende ouder het beste aan het begin van het schooljaar, of zo snel mogelijk na een scheidingsuitspraak, contact opnemen met de school om afspraken te maken over de informatieverstrekking. De schriftelijke informatie kan dan toegestuurd worden. Daar waar het gaat om rapportgesprekken of gesprekken die voortvloeien uit speciale zorg voor het kind, gaan we er van uit dat er één gesprek plaats vindt met de beide ouders samen: het gaat om het kind. Op deze manier is er een waarborg dat dezelfde informatie op dezelfde manier gegeven wordt. Zo voorkomen we misverstanden.
Hiervan kan alleen incidenteel, bij zwaarwegende omstandigheden van worden afgeweken om objectiviteit van informatie te kunnen waarborgen. In uitzonderlijke gevallen, denk hierbij bijvoorbeeld aan veiligheid, kan een school besluiten de gesprekken in aanwezigheid van de directeur te laten plaatsvinden of geen gesprekken te voeren met (één van de) ouder(s). Als een ouder geen ouderlijk gezag heeft, moet de school die ouder, als hij daarom verzoekt, informeren over belangrijke feiten en omstandigheden die betrekking hebben op het kind of zijn verzorging en opvoeding. (artikel 1:377c BW). Het gaat dan om (schriftelijke) informatie over schoolvorderingen en eventueel sociaalpedagogische ontwikkelingen op school. Hieronder vallen niet een uitnodiging voor een ouderavond of andere activiteiten op school.
Alleen als de vader het kind niet heeft erkend, heeft hij geen enkel recht op wat voor informatie dan ook (wel staat dan de weg van artikel 8 Europees verdrag voor de rechten van de mens (EVRM) open). Een verzoek om informatie kan ook geweigerd worden. Bijvoorbeeld als de rechter dit heeft bepaald. En ook als de informatie in het belang van het kind ook niet aan de ouder die met het gezag is belast, gegeven zou worden.
Daar waar de school gegevens over het kind door moet geven aan derden, voor bijvoorbeeld het aanvragen van nader onderzoek in het belang van de schoolloopbaan van het kind, wordt aan beide ouders toestemming gevraagd (indien er gezag is en de vader het kind heeft erkend). De verzorgende ouder wordt belast met het verkrijgen van toestemming van de niet-verzorgende ouder voor de bemoeienis van een derde.
Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen aan school, als er bijvoorbeeld sprake is van wijzingen betreffende gezag, omgangsregeling, informatieverstrekking of adresgegevens. Zij moeten de school hiervan uit zichzelf op de hoogte stellen.
Verlofaanvragen kunnen worden gedaan door de ouder bij wie het kind in huis woont. Ouders bij wie het kind niet in huis woont, kunnen alleen een verlofaanvraag indienen met schriftelijke toestemming van de andere ouder. In geval van co-ouderschap houdt dit in dat de ouders alleen verlof kunnen aanvragen voor de dagen dat het kind bij de betreffende ouder in huis woont. Voor de andere dagen kan alleen verlof aangevraagd worden met schriftelijke toestemming van de andere ouder. Ouders die geen ouderlijk gezag hebben kunnen geen verlof aanvragen.
Aan opa’s, oma’s, tantes, ooms, broers, zussen en buren die de kinderen komen ophalen, zal geen inhoudelijke informatie verstrekt worden, behalve wanneer het voor het kind noodzakelijk is dat de informatie verstrekt wordt. (Bijvoorbeeld als het kind pijn heeft gehad, of als het kind verdrietig is geweest).
NB.: Elders in deze schoolgids vindt u de namen van de schoolcontactpersoon als ook van de vertrouwenspersoon en de contactpersoon van de Stichting, waar u terecht kunt in geval u een klacht heeft over de informatieverstrekking door de school. Tevens treft u het adres van de Landelijke Klachtencommissie aan. De beleidsnotitie “Informatieverstrekking aan ouders” ligt ter inzage op de school of bij SKO. In uitzonderlijke gevallen kan van het beleid worden afgeweken.