Basisschool De Wegwijzer

Meidoornlaan 17 3465 TK Driebruggen

  • Een fijne dorpsschool waar we oog hebben voor ieder kind.
  • Op De Wegwijzer is samenwerken een sleutelwoord.
  • De leerkrachten zorgen voor betrokken kinderen in hun lessen!
  • Regelmatig organiseren de leerkrachten lessen waarbij de kinderen bewegend kunnen leren, binnen èn buiten!
  • GERICHT OP JOUW TOEKOMST

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Wij nemen de Route 8 eindtoets af. Een digitale toets, die zich aanpast aan het niveau van de kinderen. Heel prettig voor de kinderen: als ze het moeilijk vinden, krijgen ze iets makkelijkere vragen en als ze het makkelijk vinden, worden de vragen juist moeilijker.

De gemiddelde score van de eindtoets is op voldoende niveau. In 2021-2022 haalden we ondanks periodes van thuisonderwijs door corona weer mooie voldoende scores op de eindtoets. Ook in 2022-2023 en 2023-2024 scoorden we boven het landelijk gemiddelde en haalden we resultaten die goed passen bij onze schoolpopulatie. 

De eindtoets is belangrijk, maar niet allesbepalend bij ons op school. Voor het schooladvies voor het voortgezet onderwijs wordt vooral gekeken naar de resultaten van de kinderen in eerdere schooljaren, de werkhouding en motivatie van de leerling en het beeld dat de leerkrachten van het kind hebben. Wanneer de eindtoets hoger uitvalt dan het eerder gegeven advies, dan bekijken we met de ouders en de leerling samen of het advies bijgesteld moet worden. Valt de toetsscore lager uit, dan verandert dit niets aan het advies.

Als de resultaten van de eindtoets binnen zijn, analyseren we deze met de leerkracht en de intern begeleider. Onderdelen die hier gemiddeld wat zwakker uitkomen, pakken we in het jaar erna extra aan, zodat het niet een blijvend zwak onderdeel is. Dit jaar besteden we daarom extra aandacht aan ons rekenonderwijs.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussenresultaten zijn voor ons een mooi meetmoment om onze resultaten te vergelijken met het landelijk gemiddelde.

Daarnaast vergelijken we de resultaten met het voorgaande toetsmoment: is er voldoende groei geweest?

Van de tussentoetsen worden analyses gemaakt, zodat duidelijk wordt op welke gebieden verbetering nodig is. Op deze gebieden wordt in de betreffende groep(en) extra instructie en oefening gegeven.

In januari en juni worden vanaf groep 3 de volgende CITO-toetsen afgenomen: Technisch lezen, begrijpend lezen, rekenen-wiskunde en spelling. Vanaf groep 6 wordt spelling uitgebreid naar taalverzorging.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Als een leerling overstapt naar een andere school, dan is onze school wettelijk verplicht om de nieuwe school gegevens over die leerling te verstrekken in de vorm van een onderwijskundig rapport. Hierin staan alleen die gegevens die relevant zijn voor de nieuwe school om de leerling goed te kunnen begeleiden en te laten leren.
De ouders hebben te allen tijde inzagerecht in het overstapdossier. Met behulp van een landelijke standaard, Overstapservice Onderwijs (OSO), kunnen scholen deze gegevens veilig, eenduidig en betrouwbaar digitaal uitwisselen.

De leerlingen die in 2023 de Wegwijzer verlieten zijn allemaal terecht gekomen in een brugklas met een passend niveau.

Een enkele leerling is in een brugklas met een hoger niveau geplaatst, omdat de eindtoets positiever uitviel dan het eerdere advies.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De Wegwijzer wil een basisschool zijn waar alle kinderen zich veilig voelen. We vinden samenwerking belangrijk en stimuleren dat binnen alle lessen. We werken veel met coöperatieve werkvormen.

De basisregels van de Kanjertraining staan centraal in onze school:

  • We helpen elkaar
  • We zijn te vertrouwen
  • Niemand speelt de baas
  • Niemand lacht uit
  • Niemand doet zielig

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • samenwerken
  • veiligheid
  • vertrouwen

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Het rapport van de inspectie zien wij als feedback op ons onderwijs. Hierdoor zijn we de komende jaren druk bezig om ons onderwijs (nog) beter te maken. We werken eraan dat iedere leerling optimaal profiteert van ons onderwijs.

De inspectie heeft bij haar laatste bezoek haar vertrouwen uitgesproken en aangegeven dat de school binnen het basistoezicht valt.

Ook is er toen gezegd dat het didactisch handelen (het echte lesgeven en uitleggen) meer dan voldoende is op de Wegwijzer!

Terug naar boven